Mircea Sandu : „Nu mă dau pe mine sindicaliştii jos!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Sandu : „Nu mă dau pe mine sindicaliştii jos!“
Mircea Sandu : „Nu mă dau pe mine sindicaliştii jos!“

Mircea Sandu i-a pus la punct pe cei care încearcă să-l îndepărteze din funcţia de preşedinte al FRF după 19 ani de activitate.În biroul omului numărul unu din fotbalul românesc domneşte ordinea. „Întotdeauna am fost un tip care a vrut să ştie că toate lucrurile sunt acolo unde le pune”, spune „Naşul“ şmechereşte.

E clar că nu se referă doar la stilouri, agende de lucru sau DVD-uri. Altfel, cu siguranţă, n-ar fi reuşit să conducă fotbalul românesc de 19 ani şi să reziste cu brio în vremuri în care performanţele echipei naţionale, principala imagine a FRF, vin cu ţârâita.

Citiţi şi:

image

Iulian Anghel
Amir Kiarash

„Adevărul“: Care e secretul longevităţii?

Mircea Sandu: Munca.

Doar munca?

Da, fiindcă de aici pleacă totul. Munca înseamnă organizare, administrare, performanţă sportivă, investiţii, relaţii internaţionale, relaţii aici în ţară. Sunt mai multe direcţii pe care merg.

Psihic mai rezistaţi?

Fără probleme!

Totuşi, nu vă obosesc scandalurile?

Nu fac parte din scandaluri şi nu mă complac în ele. Aprecierea vizavi de munca mea vine de afară. Când ies din ţară, oamenii mă felicită şi îmi spun: „Bravo vouă! Continuitatea a adus multe lucruri bune în fotbalul românesc”. Iar lumea de afară ştie tot ce facem, cu bune şi cu rele.

Cum era Mircea Sandu în 1990 şi cum e acum?

În 1990 era de 38 de ani şi cu capul înainte. Nu eram organizat, în sensul că imediat trebuiau făcute programe, proiecte şi tot ce realizam era bazat pe decizii de moment şi îmi ieşea! Acum e altceva. Deja avem proiecte pe fiecare patru ani sau chiar mai departe, care se pot prelua în caz că nu vom mai fi noi.

Mai e vreun preşedinte de federaţie care să fie în funcţie de 19 ani?

Şi mai mult. Sunt doi. Crescentini de la San Marino şi Villar de la spanioli. Deci, eu sunt al treilea. Primii doi sunt şefi de federaţie dinainte de 1990.

Cât o să mai staţi în funcţie?

Cât o vrea Dumnezeu! Asta e meseria mea şi, reţineţi, eu sunt ales!

Ce vă faceţi la viitoarele alegeri fără voturile lui Condescu?

Care voturi? În 2005, Condescu n-a adus niciun vot. A fost votul lui şi atât.

El spune că v-a dat 50!

Lasă, domne, ce spune el. Vrăjeală. Condescu să spună cum a construit cu câte un milion de euro terenurile alea sintetice pe care noi le facem cu 500.000.

Aţi jucat la inaugurarea acelor terenuri.

Am jucat pentru că m-a invitat. Asta nu înseamnă că trebuie să înghit tot ce spune el. Condescu trebuie să respecte deciziile comisiilor. Cine e el să ameninţe că se duce la Palatul Parlamentului, că va chema oamenii în stradă?! Păi, cum să intervină politicul în fotbal?!

Când vă loviţi de personaje precum Condescu, ce simţiţi?

Îmi pare rău că fac parte din fotbal. Ei, nu eu! Eu sunt de 45 de ani în fenomen. Oamenii ăştia păcălesc fotbalul, păcălesc pe toată lumea. Spre deosebire de alţii care bagă banii, gen Porumboiu, Iancu, Mititelu, Condescu nu bagă banii lui. El bagă banii altora şi beneficiază de imagine. Personal, la viitoarele alegeri îl rog să nu mă voteze cu toate voturile pe care le are, adică ăla unu!

Condescu susţine că jumătate din membrii Comitetului Executiv nu vă mai vor...

(Râde) Membrii Comitetului Executiv nu votează. Dar, care sunt ăia jumătate?

Unul dintre ei e Dumitru Costin...

Cine? Dumitru Costin trebuie să-şi vadă de sindicatul lui (n.r. - Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori). Prea mult îşi bagă coada unde nu-i fierbe oala! Văd că dă declaraţii prin ziare despre ce se discută în Comitetul Executiv.

De acum înainte cine mai dă în presă o decizie a Comitetului Executiv, înainte ca ea să fie făcută oficială o să capete nişte sancţiuni. Numai în România se întâmplă aşa ceva. E un fenomen care se numeşte sifonare.


Bine, dar revenind la Dumitru Costin...

E unul dintre sindicaliştii care au impresia că pot pune mâna pe fotbal. Au avut şi politicienii „grija“ asta. Am avut multe lupte cu politicul, mai ales că nu m-am angrenat în niciun partid...

Fotbalul înseamnă o mare sursă de imagine. Aşa că, dacă n-au reuşit politicienii, îi asigur şi pe domnii sindicalişti, începând cu Condescu şi terminând cu Costin, că nu pot pune ei mâna pe fotbal. Se va debarasa fotbalul de ei.


2,5 milioane de euro costă o necalificare

Sandu a dezvăluit că într-un an, FRF cheltuieşte cu echipa naţională puţin peste 1,2 milioane de euro. „Necalificarea la Mondiale ne aduce un deficit de 2,5 milioane de euro.

Dacă mergem în Africa de Sud încasăm în jur de cinci milioane de euro. Jumătate pleacă la echipă, iar cu cealaltă jumătate, ne asigurăm noile preliminarii. Pentru bugetul nostru a fost important că am mers la Euro 2008, când am încasat în jur de opt milionane de euro”, a dezvăluit “Naşul”.


„N-a apărut înlocuitor pentru mine!“

Anul trecut, în Liga a II-a s-au retras multe echipe în timpul campionatului...

Da, da, iar anul ăsta vor fi şi mai multe. Şi la «B», şi la «C»!

Şi care e soluţia să nu se mai întâmple asta?

Din 2011 vom licenţia toate cluburile din Liga a II-a şi a III-a. Cu două criterii minime care vor fi obligatorii: infrastructura şi criteriul financiar. Până în 2011, în sezonul ăsta, în iarnă, vedem clasamentul şi primele cinci din fiecare serie de «B» intră în proces de licenţiere.

Şi, totuşi, de ce aşteptaţi până în 2011 pentru a implementa sistemul de licenţiere?

Pentru că vreau să le dăm cluburilor un termen în care să aibă posibilitatea să se regleze. Pe cale naturală, competiţia se va restrânge şi sper să se ajungă la ceea ce vizez. Vreau o serie de 20 de echipe în Liga a II-a şi patru serii de 18 în Liga a III-a.

Vedeţi un înlocuitor pentru funcţia de preşedinte la FRF?

Nu văd şi nici nu vreau să văd. Eu vreau să văd stadionul Naţional gata şi vă asigur că va fi gata conform planului. Verific stadiul lucrărilor de trei ori pe săptămână.Vreau să văd că am terminat Campionatul European de juniori la 19 ani pe care îl organizăm în 2011, vreau să văd că am organizat şi finala la Liga Europa în 2012.

„Naşul“ îi descrie într-un singur cuvânt:

image

Gheorghe Hagi


Fabulos

image

Victor Piţurcă


Taciturn

image

Răzvan Lucescu


Deschis

image

Ion Crăciunescu


Nesemnificativ

image

Dumitru Dragomir


Nebun (frumos)

image

Adrian Mutu


Excepţional


„La alegeri, Lupescu,dacă intră în opoziţie, acolo va rămâne“

image

Mircea Sandu e convins că Ionuţ Lupescu (stânga) nu va candida împotriva sa  Foto: Newsin



În martie spuneaţi că în 2013 nu veţi mai candida pentru şefia federaţiei...

Mă gândeam că în 2013 voi avea 62 de ani, şi, în mod normal, ar trebui să fac un pas ­înapoi. Bine, dacă e cazul. Dar, până atunci, să vedem ce se va întâmpla în primăvara viitoare. Vom avea alegeri în aprilie, avem nişte proiecte de îndeplinit, aşa că mai puţin mă interesează 2013.

Dacă Lupescu candidează împotriva dumneavoastră, vă supăraţi?

Păi, de ce să mă supăr? E dreptul lui să candideze.

Dar dacă pierde, îl mai luaţi înapoi în echipă?

Când intri în opoziţie, stai şi rămâi în opoziţie. Eu însă nu cred că Ionuţ va candida, dar, repet, dacă o va face, atunci e dreptul lui.

Aţi făcut un calcul pentru viitoarele alegeri?

Dacă am contracandidat, o să iau puţin mai multe voturi decât am luat acum cinci ani, când am adunat 182. Între timp, am realizat, împreună cu cluburile, nişte proiecte, am făcut nişte centre de pregătire, am realizat ceva.

E arbitrajul cea mai mare problemă a fotbalului românesc?

O mare problemă e că toată lumea dă vina pe arbitri. Conducătorii, antrenorii şi jucătorii şi-au găsit cel mai bun alibi. Arbitrii sunt de vină pentru toate nerealizările lor.

Aţi vrut sau nu arbitri străini?

Eu, nu! Nu sunt de acord cu ce s-a aprobat şi consider că trebuia să avem răbdare cu arbitrii noştri tineri. Acum, pentru că au sărit unii cu gura şi au spus că vor străini, nu o să avem niciodată arbitraj!

Dar arbitrii români nu au nicio vină?

Trebuie să se pregătească mai mult. Eu le cer să alerge de două ori mai mult decât jucătorii, ca să se plaseze întotdeauna foarte bine. Iar ăstora care sunt pe lista FIFA şi cu nasul mai pe sus, le transmit să alerge de trei ori mai mult decât jucătorii în teren! Nu mai merge să arbitrezi de la centru.

Un arbitru profesionist, care e delegat, la Steaua cu Rapid să zicem, ia DVD-ul de la ultimele meciuri şi vede cum joacă fiecare echipă, cum se aşază, care e poziţia, joacă la ofsaid, nu joacă la ofsaid, care e ăla mai bun, care e ăla mai rău, care atacă mai dur. Adică, pe scurt, se pregăteşte! Câţi arbitri fac asta? Nu ştiu.


image

De 19 ani de când sunt preşedinte tot timpul vrea să mă dea cineva jos, dar contracandidat la alegeri am avut unul singur:Gică Popescu.

image


Mircea Sandu
preşedinte FRF

image

La ce baremuri se dau, arbitrajul nu mai poate fi socotit un hobby. Arbitrii trebuie să dea mai mult.

image


Mircea Sandu
preşedinte FRF

„Am greşit şi eu ca Bush şi ca Sarkozy!“

image

Bush (stânga) şi Sarkozy, doi politicieni care gafează des


Scandalul de corupţie în care e împlicat Cornel Penescu cum s-a văzut la UEFA?

Urât, dar a fost şi în Italia, a fost şi în Germania. Deci, nu-i deranjează în mod deosebit. Dar ştiu tot. Ştiu absolut tot. Ei au contracte cu nişte agenţii de presă de la noi şi primesc în limba în care comandă toate informaţiile, şi bune, şi rele.

Dacă sunt atât de informaţi, cum de l-au delegat pe Bogaciu la un meci internaţional?

Probabil au greşit în computer. Noi am fost obligaţi să informăm UEFA că sunt nişte arbitri care au probleme. După ce l-au delegat pe Bogaciu, iarăşi le-am spus că are probleme cu justiţia şi am cerut ca Augustus Constantin să aibă întâietate. Ei auziseră că Gusti s-a retras. Nu ştiu cine le-o fi dat-o, probabil un binevoitor, că aşa suntem noi, românii, binevoitori.

Credeţi că GheorgheConstantin mai are vreun viitor în fotbal?

După părerea mea, nu. E greu că cei care au fost implicaţi în scandalul de corupţie, chiar dacă sunt nevinovaţi, să mai apară în lumea fotbalului.

Când a izbucnit acest scandal şi au fost arestate mai multe persoane, aţi spus la un moment dat: “Dacă tot au făcut aşa ceva, măcar dracului, să fi fost deştepţi”. Ce aţi vrut să spuneţi prin această declaraţie?

A fost o greşeală de exprimare. Sarkozy n-a greşit? Bush n-a greşit? Şi am venit după aceea şi am spus că a fost o greşeală de exprimare şi că îmi cer scuze.

Credeţi că oamenii care sunt acum în arest puteau fi cercetaţi şi în stare de libertate?

Da, toţi, inclusiv Penescu. Ce pericol public să mai fie oamenii ăştia?

Poate fug din ţară...

Numele lor sunt date la graniţă, au paşapoartele ridicate, staţi voi liniştiţi! N-au nicio şansă să iasă. Au şansă ăştia pe care îi lasă ei, Hayssam şi toate astea. Dar, Costică (n.r. - Gheorghe Constantin), de exemplu, ce rău poate să facă, mai ales că e şi bolnav vai de mama lui. Dacă era cercetat în stare de libertate, se ducea şi stătea în casă, cum stau şi ceilalţi.

E o chestie de imagine, pentru public, faptul că sunt ţinuţi în arest?

E o chestie asta. Adică, fenomenul de corupţie în România s-a rezolvat prin arestarea a trei inşi din fotbal. Asta a fost marea corupţie din România de 20 de ani.

Luaţi-i pe toţi ăştia care au luat câte şapte hoteluri la mare şi vedeţi dacă au băgat un leu! Luaţi-i pe ăştia care au luat toate aceste întreprinderi socialiste, le-au demolat şi au făcut imobiliare. Ia să vedeţi dacă toate astea s-au făcut cu ştiinţa cuiva.


Vă gândiţi să candidaţi la alegeri parlamentare?

Dacă voiam să mă apuc de politica mă apucam în 1990. Eu fac politica fotbalului.

Totuşi, au fost cazuri în care oameni de fotbal s-au apucat de politică. Un exemplu este Anghel Iordănescu...

Iordănescu e un important om de afaceri la ora actuală, are terenuri, e şi senator...

Mai avea ce să facă în fotbal?

Probabil că îl interesează mai mult partea politică şi materială decât fotbalul. Dacă s-a dus acolo, înseamnă că asta gândeşte.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite