Mircea Pascu: „Nu ştiu cum a ajuns Copos să ia Rapidul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrul de onoare al UEFA nu ştie nici acum, la 14 ani după ce a părăsit clubul, pe ce bază a devenit şef actualul patron. Fostul preşedinte al Rapidului din perioada 1992-1994 spune, pentru „Adevărul“, că ascensiunea lui George Copos ca om de afaceri se datorează strict Rapidului.

Adevărul: Povestiţi-ne cum a ajuns George Copos la Rapid?

Mircea Pascu: În 1992, actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, pe atunci ministrul Transporturilor, m-a invitat să avem o discuţie legată de situaţia echipei Rapid, care nu era prea bună.

Dânsul dorea să se facă o reformă acolo pentru că la acea vreme din clubul condus de Mihai Zaharia făceau parte mai multe secţii, printre care şi fotbalul. Şi atunci, în luna iunie a luat fiinţă Uniunea Fotbal Club Rapid.

Se dorea să fie o uniune mai largă pentru ca de la celelalte cluburi ceferiste din ţară să poată fi transferaţi mai uşor fotbalişti spre Rapid. Am fost ajutaţi foarte consistent de Băsescu, care a avut ambiţia ca Rapid să iasă din clasa echipelor medii.

Cine făcea parte din UFC?

Eu am fost instalat preşedinte şi am început să formăm echipa. L-am pus pe Mircea Rădulescu antrenor principal şi pe Marcel Puşcaş secund. În structură mai erau, printre alţii, George Stanca şi avocatul Ion „Puiu“ Ionescu, fosta glorie rapidistă, acesta ocupându-se de partea juridică.

Cu câteva promovări, cu câteva transferuri, nu multe, deoarece nu aveam bani, după un an am intrat în cupele europene. Pe parcurs am căutat sponsori.

Şi atunci a apărut Copos?

Da. Printre cei pe care i‑am solicitat a fost şi George Copos. La data respectivă nu avea cine ştie ce posibilităţi materiale. Avea deschisă o cofetărie şi putea să vină cu nişte dulciuri şi nişte fursecuri la tribuna oficială, unde în pauza meciurilor se asigura protocolul respectiv.

Ce a urmat?

Pentru că am ajuns să jucăm în cupele europene, am profitat de conjunctură şi l‑am adus pe Copos, care era în relaţii de colaborare cu Samsung. UFC a încheiat un contract de sponsorizare cu firma sud-coreeană. Pentru că juca cu Samsung pe piept, Rapid trebuia să primească 6.000 de mărci pe minut. Adică 540.000 de mărci vest-germane pentru fiecare meci din cupele europene.

Şi ce s-a întâmplat?

Am mers în bune relaţii cu Copos, până când aceşti bani nu au ajuns la Rapid. Ulterior, am aflat că devenise dealer exclusiv pe România pentru Samsung şi încheiase un contract separat cu toate sporturile. Spunea el că astfel ajuta şi atletismul, dar şi alte sporturi.

De acolo au apărut primele diferende. Cum Băsescu nu mai era la Transporturi, am încercat să vorbesc cu Nicolae Văcăroiu, prim-minstru la acea dată, cunoscut ca un suporter al Rapidului, dar nu am rezolvat nimic. Aşa că mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte al UFC Rapid. Era sfârşitul lui 1994.

Ce funcţie avea Copos?

Era un aşa-zis sponsor. Dar, dacă acum este patronul clubului, eu nu ştiu când l-a cumpărat. Dacă are pretenţii să primească 15 milioane de euro, atunci tot grupul care a făcut UFC Rapid ar trebui să avem partea noastră din această sumă. Pentru că a existat o echipă prezentă în cupele europene, echipe de juniori, echipament, baza sportivă. Nişte valori.

Nu ştiu cum şi când le-a cumpărat. Ascensiunea lui Copos este legată de Rapid. Nu avea unde să se remarce. E un comerciant bun, un om care are un talent şi nişte exigenţe. Are nişte abilităţi care i‑au adus o ascensiune rapidă. Eu l-am adus la Rapid, iar el nu s-a comportat faţă de toate persoanele care l-au acceptat aşa cum trebuia.

Neagreat de Mircea Sandu

Mircea Pascu este un adversar declarat al lui Mircea Sandu, pe care l-a acuzat că a fraudat alegerile din 1990 pentru preşedinţia FRF. Din această cauză a fost declarat „persona non grata” la FRF.

image

Ascensiunea lui Copos este legată de Rapid. Nu avea unde să se remarce. Are nişte abilităţi care i-au adus o ascensiune rapidă. Eu l-am adus la Rapid, iar el nu s-a comportat faţă de toate persoanele care l-au acceptat aşa cum trebuia.

image

Mircea Pascu
fost preşedinte Rapid

Pascu a fost preşedinte şi la FRF

Mircea Mihaiu Pascu s-a născut la 06.11.1934, la Petroşani. Din 1968 a devenit secretar, vicepreşedinte şi preşedinte până în 1979 la Jiul. În perioada 1980-1983 a fost preşedinte la Corvinul. În 1983 a fost numit vicepreşedinte al FRF, poziţie în care a stat până în 1989.

În februarie 1990 a fost ales preşedinte al FRF, funcţie pe care a îndeplinit-o până în august acelaşi an. După alegerile care i-au fost defavorabile, s-a retras un timp din fotbal. A revenit în 1992, ca preşedinte al UFC Rapid Bucureşti.

În 1994 a demisionat după un conflict cu George Copos, iar între 1997 şi 1998 a funcţionat ca preşedinte la Politehnica Timişoara. Ca urmare a activităţii sale desfăşurate 12 ani în comisiile continentale, i s-a acordat calitatea de membru de onoare al UEFA pe viaţă.

image


Copos s-a pus bine cu Băsescu încă de pe vremea în care actualul şef al statului era ministru la transporturi   Foto: Mediafax

„Stadionul era plin mereu“

La ce nivel ajunsese Copos în 1994?

Nu ajunsese niciunde. Încerca să intre spre echipă, dar fără niciun succes. Până când a venit cu o echipă care a propus, cu banii pe care îi luase de la firma Samsung, o societate comercială care să fie înfiinţată pe baza Legii 21 din 1924, dacă îmi amintesc bine. Urma să ia 51 la sută din acţiuni, aşa dorea. Cât am fost eu acolo nu s-a putut face lucrul acesta. Dar începuse să premieze jucătorii şi nu i-am mai putut stăpâni.

Dar cum a înfiinţat actuala SC Rapid?

A desfiinţat fosta societate şi a înfiinţat o alta, de la zero, pe care a mai transformat-o o dată. Am urmărit parcursul. Oricum, Rapid nu ar trebui să fie în situaţia actuală. Prezenţa în Liga I îi permite anumite încasări din drepturile de televizare, din vânzarea de jucători, din publicitate, bani care ar trebui să asigure bugetul clubului.

Cum era Rapid în 1992?

Era o echipă populară, foarte iubită. Se umplea stadionul din Giuleşti la fiecare meci. Iar biletele erau foarte ieftine.

Care este situaţia bazei ProRapid?

Acolo erau înainte o popicărie, un teren de fotbal, care aparţineau întreprinderii Tehnometal. Am făcut mai multe vizite acolo, am vorbit cu directorii. Din ce ştiu eu, Copos are terenul concesionat pe o anumită perioadă de timp, nu cred că poate să vândă. Copos a făcut mult bine Rapidului, dar şi mult rău.

Ce părere aveţi despre situaţia din Giuleşti?

Nu se mai câştigă atâţia bani şi trebuie să faci nişte eforturi mai mari ca să ţii în echilibru o echipă de fotbal în Liga I. Trebuie să ai un buget şi să te întinzi atât cât îţi permite plapuma. Sichitiu şi Zotta nu au nicio vină pentru ce se întâmplă acolo. Copos face toată politica la Rapid. Ăsta nu este manageriat bun pentru că nu găseşte soluţii de ieşire din criză. Ce fel de patron este el dacă doar împrumută clubul să plătească salariile jucătorilor?

Hrebenciuc, la Rapid?

image
image

George Copos şi un grup de investitori condus de Viorel Hrebenciuc (foto) au negociat ieri după-amiază preluarea echipei din Giuleşti, potrivit www.realitatea.net. Mai mult, preşedintele CA de la Dinamo, Nicolae Badea, a spus: „Rapid a fost preluat de domnul Hrebenciuc, împreună cu nişte investitori.

Vor să facă contract de cesiune cu obligaţiile pe care şi le-a asumat Taher”. Hrebenciuc a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Stelei şi este un apropiat al lui Gigi Becali. La fel ca şi iordanianul Fathi Taher. Şi Ionuţ Negoiţă, simpatizant al lui Dinamo, a dorit să preia clubul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite