Miodrag Belodedici: „Nu e o generaţie de excepţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul internaţional vorbeşte pe un ton rezervat despre selecţionata U-17, antrenată de Adrian Văsâi, deşi aceasta s-a calificat la Campionatul European din 2011. Miodrag Belodedici a rămas surprins de performanţa reuşită de puştii născuţi în 1994. El nu crede însă că tricolorii U-17 au un viitor prea strălucit în faţă.

„Adevărul": Cum vedeţi această calificare?

Miodrag Belodedici: Sincer, nici măcar nu credeam în ea. Nu vedeam cum am putea să mergem la Euro cu aceşti copii. E o performanţă notabilă. Era şi cazul să apară rezultate la nivel de juniori.

Deci, aceşti copii nu sunt aşa de valoroşi cum s-a spus?

Individual au calităţi, însă nu se comportă ca un grup. Au destule probleme şi nu reprezintă o generaţie de excepţie a fotbalului românesc. Sigur, sunt buni, iar calificarea a fost obţinută pe munca lor, dar să nu uităm că totul se putea ruina la penalty-ul ratat de Ungaria. Am avut şi ceva noroc.

Merită vreunul dintre jucători să avanseze la o altă categorie de vârstă?

Nu, ei trebuie să continue să joace la U-17. Dacă era vreunul mai răsărit, făcea deja pasul ăsta sau ar fi fost la tineretul lui Săndoi.
Va exista o recompensă pentru ei?

Eu voi face un referat către federaţie în acest sens. Este normal să primească o primă, pentru că merită. Oricum, suntem încă departe ca nivel de condiţii, pregătire, terenuri etc. Din păcate, sunt echipe care se laudă că au academii de fotbal, dar nu au fotbalişti la această selecţionată.

Va fi aceasta o nouă generaţie irosită?

Aţi văzut şi dumneavoastră câte dintre echipele de juniori care s-au calificat la un turneu final au rămas apoi în anonimat. Depinde, în primul rând, de ei, să lase fiţele, ifosele şi să ajungă jucători mari. Calităţi au, dar aşa au avut şi alţii înaintea lor care s-au pierdut pe drum.

Roşu, talentat şi arogant

Unul dintre artizanii calificării, Iulian Roşu (17 ani), s-a remarcat printr-un limbaj suburban folosit pe Facebook la adresa lui Adrian Iencsi (36 de ani), fotbalist care are în palmares 30 de selecţii în naţionala României. „M-am luat în gură cu el (n.r. - Iencsi) şi cu Trică... Să-l piş în freză!", a comentat Roşu pe marginea unei poze din partida Steaua II - Concordia Chiajna (1-1), din turul Ligii a II-a. Atunci, Iulian Roşu a intrat pe teren pentru formaţia secundă a roş-albaştrilor în minutul 83 şi a fost eliminat în minutul 86, pentru un fault dur!

Lotul calificat la CE 2011

PORTARI
Laurenţiu Brănescu
(Juventus Torino)
George Şerban
(Viitorul Constanţa)
FUNDAŞI
Ionuţ Mişu (Univ. Craiova)
Ion Neag („U" Cluj)
Ionuţ Puţanu
(Viitorul Constanţa)
Bogdan Mitache
(Viitorul Constanţa)
Ioan Petresc (Mureşul Deva)
Eduard Schuller
(Unirea Alba Iulia)
MIJLOCAŞI
Andrei Vaştag (LPS Banatul)
Steliano Filip (LPS Banatul)
Bogdan Ţîru
(Viitorul Constanţa)
Iulian Roşu (Steaua)
Claudiu Bumba
(FC Maramureş)
Daniel Birău (LPS Banatul)
ATACANŢI
Darius Buia (LPS Banatul)
Fabian Himcinschi
(Unirea Alba Iulia)
Cristian Iancu
(Viitorul Constanţa)
Alin Roman (LPS Banatul)

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite