Minunea Apoel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazilienii Manduca (nr. 21), Ailton (nr. 8) şi cipriotul Charalambides  (nr. 10), trei dintre vedetele echipei
Brazilienii Manduca (nr. 21), Ailton (nr. 8) şi cipriotul Charalambides (nr. 10), trei dintre vedetele echipei

Cu un buget de patru milioane de euro şi cu mulţi jucători de mâna a doua, APOEL Nicosia este marea surpriză din actuala ediţie a Ligii Campionilor.

Într-o grupă cu Porto, Zenit şi Şahtior, echipei cipriote i se "decernase" înainte de vreme ultimul loc. Echipa din Insula Afroditei a refuzat însă rolul de Cenuşăreasă şi după patru etape e pe prima poziţie în Grupa G, cu opt puncte. Ultima „năzbâtie" a lui APOEL s-a produs marţi seară, când ciprioţii au bătut-o pe Porto, scor 2-1, cu un gol înscris în minutul 90, în condiţiile în care portughezii egalaseră în minutul 89!

În 2009 au făcut trei puncte

Miracolul cipriot nu e chiar căzut din cer. APOEL a mai fost în grupele Ligii, cu două sezoane în urmă, şi chiar a smuls trei egaluri cu Chelsea şi Atletico Madrid. Banii obţinuţi atunci nu s-au aruncat pe fereastră, ci s-au investit cu cap în aducerea unor jucători fără nume, dar cu experienţă şi liberi de contract. 

Vedete braziliano-portugheze

„Ăştia nu sunt ciprioţi!", exclama Mircea Lucescu după 1-1 la Doneţk cu formaţia din Nicosia. Şi chiar nu sunt. În echipa care a bătut Porto, de exemplu, au jucat 3 brazilieni, 3 portughezi, un macedonean şi un spaniol! Vedetele echipei sunt brazilienii Gustavo Manduca (31 de ani, fost la Benfica), Ailton (27 de ani, adus de la FC Copenhaga) şi portughezii  Nuno Morais (27 de ani, a jucat patru meciuri pentru Chelsea) şi Helio Pinto (27 de ani, fost la Benfica şi Sevilla B).

Portarul lor a fost alungat de la Rapid

Goalkeeperul ciprioţilor este nimeni altul decât Urko Pardo, portarul spaniol sosit la Rapid în scurta "domnie" a lui Taher. Pardo n-a apărat decât în patru meciuri pentru giuleşteni, remarcându-se printr-o serie de gafe. Rapidiştii au vrut să scape repede de salariul mare a lui Pardo şi l-au împrumutat la Olympiakos Pireu, după care l-au cedat gratis la APOEL. Pardo a fost titular contra lui FC Porto, meci în care a apărat foarte bine, fiind învins greu doar din penalty.

Apoel Nicosia

- Fondat în 1929, este cel mai titrat club din Cipru, cu 21 de titluri de campioană.
- Împarte Arena GSP (23.000 de locuri) cu marea rivală Omonia Nicosia.
- Are cei mai mulţi suporteri din Cipru. La un meci cu Chelsea, 6.000 de fani au susţinut echipa pe Stamford Bridge.
- Antrenorul şi creatorul acestei echipe este sârbul Ivan Jovanovici (49 de ani). l Fost tehnician în Grecia, la Irakis sau Panachaiki, este acum  la cea mai mare performanţă ca antrenor.
- Valoarea lotului: 17 milioane de euro.
- Are în componenţă şapte internaţionali ciprioţi, cel mai cunoscut fiind mijlocaşul Charalambides (50 de selecţii).

Daniel Florea, fost jucător la apoel nicosia: „Ciprioţii nu dau bani pe jucători"

Singurul român care a evoluat la APOEL Nicosia este Daniel Florea (35 de ani). Fostul fotbalist de la Oţelul, Dinamo sau Şahtior a jucat timp de trei sezoane pentru ciprioţi (2006 - 2009). Acum, e la Dunărea Galaţi.

Adevărul: Daniel, te aşteptai să vezi fosta ta echipă atât de departe?

Daniel Florea: În niciun caz. Când am plecat eu de acolo, ştiu că îşi propuneau să scoată capul în Europa, dar în niciun caz nu sperau să ajungă până aici.

Şi cum au reuşit?

Pot să vă spun cum e politica clubului. Preferă să aducă jucători liberi de contract din străinătate şi să le ofere un salariu mai bun, poate puţin mai mare decât unul din Liga I. Bugetul clubului e situat undeva pe la 4 milioane de euro, dar banii nu vin doar de la patron, ci şi de la Primărie şi de la foarte mulţi sponsori.

Cine e patron?

Un om de afaceri destul de puternic, Fivos Erotokritou. Are afaceri în domeniul hotelier şi e proprietar de vapoare, cu care transportă marfă. Ca avere, nu ştiu să vă spun exact, să zicem un fel de Borcea de la noi.  

Se bagă la echipă ca la noi?

Nuuu, e un bătrânel simpatic. Mai vine pe la antrenamente, dar numai din plăcere, n-a intrat niciodată la vestiare.

Suporterii cum sunt?

Fanatici şi foarte ataşaţi de echipă. Dacă APOEL câştigă meciul cu Omonia Nicosia, derby-ul lor tradiţional, fac „circ" pe străzi. În deplasările europene sunt nelipsiţi, le place să iasă în evidenţă.

Tu de ce ai plecat de la Nicosia?

Venise criza şi pe la ei. Antrenorul mi-a spus că am un salariu destul de mare şi atunci ne-am strâns mâinile şi am plecat. Mi-a părut rău, Cipru e o ţară civilizată în care eşti respectat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite