Milan e din nou „Regina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci ani de dominaţie a Interului în Serie A au luat oficial sfârşit sâmbătă seară. AC Milan este noua campioană a Italiei, reuşind să obţină din meciul de pe „Olimpico“, cu AS Roma, exact atât cât avea nevoie: un meci nul! Şapte ani a aşteptat Milanul un nou titlu de campioană în Italia, „Rossonerii“ obţinând la Roma cel de-al 18-lea „scudetto” din istorie.

Doar 33.000 de oameni au venit pe „Olimpico" să vadă meciul cu AC Milan, dintre care mai bine de 10.000 îmbrăcaţi în roşu şi negru. Semn că la Roma nimeni nu avea de gând să stea în calea grupării patronate de premierul italian Silvio Berlusconi.

Şi aşa a şi fost! La finalul partidei, terminată 0-0, „templul" fotbalului roman s-a transformat în teren de sărbătoare pentru jucătorii lui AC Milan, care au celebrat astfel al 18-lea „scudetto" din istoria clubului „rossonero". Trofeu venit într‑un moment cum nu se putea mai oportun: după şapte ani de secetă în Serie A şi cinci la rând în care laurii au fost culeşi de marea rivală Inter.

Cassano şi Boateng, în culmea fericirii  Fotografii: Reuters



„În sfârşit a venit şi acest titlu!", a spus după meci Berlusconi, care în aceşti ultimi şapte ani a cheltuit aproape 250 de milioane de euro pe transferuri. Dar a meritat, spune acesta: „E un titlu destul de scump, dar în fotbal, pentru a câştiga, e nevoie să investeşti".

Berlusconi, cel mai lăudat „jucător"

image

Cuplul Pato-Barbara Berlusconi



De altfel, toată suflarea milanistă îi atribuie acest titlu patronului. „Antrenorul Allegri şi jucătorii au fost fantastici, dar acest titlu e al preşedintelui Berlusconi. Atât timp cât el rămâne la conducere, acest club va rămâne în top", a declarat vicele Adriano Galliani. Antrenorul Allegri a ţinut să-i mulţumească şi el omului cu banii de la Milan: „Berlusconi mi-a oferit această şansă, el mi-a spus la dispoziţie acest lot incredibil de jucători".

Acum, următorul obiectiv al antrenorului Allegri este Cupa Italiei şi implicit prima „dublă" din istoria Milanului. Pentru asta însă, Ibrahimovici şi compania au nevoie de o victorie, mâine la Palermo, în returul semifinalei cu echipa lui Goian (2-2 în tur, la Milano). În cazul „eventului", patronul anunţă: „Voi fi foarte generos".

Nebuni de bucurie

image

Oddo, ridicat pe braţe de colegi



Finalul partidei de pe „Olimpico" a însemnat descătuşarea jucătorilor, cu Antonio Cassano în prim plan. Acesta l-a stropit la vestiare cu suc de portocale pe vicepreşedintele Adriano Galliani, care, vizibil deranjat, i-a răspuns printre dinţi: „Dragă Antonio!". Apoi, fundaşul Massimo Oddo a ieşit de la vestiare la bustul gol şi cu părul plin de şampon pentru a saluta galeria. Toţi ochii au fost aţintiţi însă asupra cuplului Pato-Barbara Berlusconi. Atacantul brazilian şi fiica preşedintelui s-au îmbrăţişat pe teren, nemaiţinând cont de data asta de „indiscreţia" camerelor de luat vederi.

Topul titlurilor în Serie A

1. Juventus 27
2. AC Milan 18
3. Inter 18
4. Genoa 9
5. Bologna 7
6. AC Torino 7
7. Pro Vercelli 7
8. AS Roma 3
9. Fiorentina 2
10. Napoli 2
11. Lazio 2
*Cagliari, Casale, Novesse, Verona şi Sampdoria au şi ele câte un titlu de campioană în palmares

Allegri, ce bucurie!

image

Antrenorul Massimiliano Allegri, sărbătorind alături de suporteri Milanului



În 2004, când AC Milan cucerea ultimul titlu de campioană, anonimul Massimiliano Allegri îşi încheia primul sezon ca tehnician pe banca celor de la Aglianese, în divizia a patra.

Patru ani mai târziu, Allegri („bucurie" în limba italiană) a primit şansa vieţii de a antrena în Serie A, la Cagliari, ocazie pe care a folosit-o din plin. Deşi a pierdut primele cinci meciuri oficiale, Allegri a dus echipa sardă pe locul nouă la finalul stagiunii, iar ceilalţi antrenori din prima ligă i-au recunoscut meritele, acordându-i premiul neoficial „Banca de Aur". Adică cel mai bun tehnician din campionatul Italiei, peste Jose Mourinho de exemplu, onoare de care s-a bucurat şi un an mai târziu, în 2010.

Având la dispoziţie o echipă cu resurse limitate, Allegri a impresionat prin stilul de joc atrăgător, axat în special pe faza ofensivă. Mai repede decât se aştepta chiar el, a venit şi oferta de a antrena o echipă mare. AC Milan l-a adus pe „San Siro" în locul brazilianului Leonardo.

" Max este destinat să rămână antrenorul Milanului mult timp. Cred că e al patrulea după Sacchi, Capello şi Ancelotti. "
Silvio Berlusconi
patron AC Milan

Palmaresul lui AC Milan

- 18 titluri în Serie A
- 5 Cupe ale Italiei
- 5 Supercupe ale Italiei
- 7 Ligi ale Campionilor
- 5 Supercupe ale Europei
- 3 Cupe Intercontinentale şi un Campionat Mondial al Cluburilor
- 2 Cupa Cupelor

Momentele-cheie ale sezonului

1 Transferurile lui Ibrahimovici şi Robinho. Vara trecută, nimic nu anunţa furtuna stârnită de AC Milan pe piaţa transferurilor chiar în ultimele ore ale perioadei de mercato, într-un moment în care caravana Serie A se pusese deja în mişcare. Astfel, la 29 august, directorul executiv Adriano Galliani a dat o primă lovitură: împrumutul gratuit de la FC Barcelona al suedezului Zlatan Ibrahimovici cu opţiune de cumpărare de 24 de milioane de euro la finalul sezonului. „Diavolii" nu s-au mulţumit cu atât, iar în ultima zi de transferuri (31 august) au obţinut semnătura lui Robinho, pentru care Berlusconi a plătit celor de la Manchester City 18 milioane de euro.

2 Victoriile cu Inter. Allegri s-a „încălzit" greu pe banca milaneză: doar cinci puncte în primele patru etape, printre care un eşec umilitor la nou-promovata Cesena. Deşi au urmat patru victorii la rând, AC Milan a pierdut primul mare derby al stagiunii (1-2 acasă cu Juventus) şi mulţi se îndoiau deja de calităţile tehnicianului venit de la Cagliari. „Momentul adevărului" era aşteptat însă în Derby della Madonnina. La 14 noiembrie 2010, „diavolii" s-au impus cu 1-0, gol Ibrahimovici din penalty, un succes după care s-a vorbit pentru prima dată despre AC Milan ca mare favorită la titlu. În retur, AC Milan a „măturat" cu Inter, scor 3-0, încheind lupta pentru titlu.

3 Ştafeta Ronaldinho - Cassano. Un moment important pentru echilibrul din sânul trupei milaneze s-a petrecut la cumpăna dintre ani. În decembrie, Adriano Galliani profitase de problemele lui Antonio Cassano la Sampdoria şi l-a adus pe „San Siro" pe copilul teribil al fotbalului italian. Transfer oarecum surprinzător, în condiţiile în care AC Milan nu ducea lipsă de atacanţi. Pentru a nu apărea nemulţumiri, cineva trebuia să plece, cel „sacrificat" fiind până la urmă Ronaldinho. Brazilianul îşi pierduse oricum locul în prima echipă după venirile lui Ibrahimovici şi Robinho, iar oferta de a se întoarce în ţara natală, la Flamengo, a picat perfect.

Lotul de jucători

Portari:  minute (meciuri)

- Abbiati 2989 (34)
- Amelia 251 (3)

Fundaşi:

- Thiago Silva 2717 (31)
- Abate 2262 (27)
- Nesta 2229 (26)
- Antonini 1619 (22)
- Bonera 1280 (16)
- Zambrotta 1228 (14)
- Yepes 854 (11)
- Oddo 432 (7)
- Papastathopoulos 343 (5)
- Jankulovski 194 (5)
- Legrottaglie 38 (1)

Mijlocaşi:

- Gattuso 2144 (30)
- Seedorf 1868 (27)
- K. Boateng 1550 (25)
- Ambrosini 1339 (17)
- Flamini 1294 (20)
- Pirlo 1094 (16)
- Van Bommel 1116 (13)
- Merkel 419 (6)
- Strasser 249 (4)
- Emanuelson 237 (7)

Atacanţi:

- Ibrahimovici 2554 (29)
- Robinho 2219 (32)
- Pato 1444 (23)
- Cassano 832 (16)
- Ronaldinho 605 (7)*
- Inzaghi 170 (5)
- Borriello 61 (1)*
- Beretta 4 (1)
- Oduamadi 5 (1)
*jucători care nu se mai află în lotul lui AC Milan

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite