Maşina de pase a bătut Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 goluri a marcat Alonso pentru Spania în 100 de selecţii
15 goluri a marcat Alonso pentru Spania în 100 de selecţii

Spania s-a calificat în semifinale datorită lui Xabi Alonso, un jucător care a crescut cu mingea la picior, lângă tatăl său, fost fotbalist la Sociedad şi Barcelona. Mijlocaşul a dat „o dublă“ la selecţia 100.

La meciul său 100 pentru naţionala Spaniei, Xabi Alonso (30 de ani) a dat recital, deşi toată lumea se aştepta ca acesta să vină de la Xavi, Fabregas, Iniesta sau Torres. Cele două goluri înscrise de el au dus practic campiona mondială şi europeană mai departe, iar mass-media şi-a mutat reflectoarele pe mijlocaşul lui Real Madrid, un tip neobişnuit cu reclama. Viaţa personală şi cariera lui Alonso merită însă măcar în acest moment de glorie o analiză la lupă.

Născut într-o familie de basci la Tolosa, lângă San Sebastian, cariera lui Xabi a fost de la început legată de fotbal. Tatăl său, Periko, a făcut istorie la Real Sociedad alături de care a câştigat două titluri de campioană a Spaniei, dar şi la Barcelona, cu care a câştigat un alt campionat. Xabi şi-a făcut junioratul împreună cu Mikael Arteta, acum la Arsenal Londra, care este cel mai bun prieten al său şi a debutat la Sociedad în 1999. Faptul că Alonso este un jucător serios o demonstrează şi parcursul său în carieră.
Practic, după Sociedad şi un scurt împrumut la Eibar, acesta a mai jucat doar la Liverpool şi la Real Madrid, cu care a ieşit campion în acest sezon.

Şi-a cunoscut  nevasta cu tactica telefonului

Cu tot talentul său, Xabi Alonso este un jucător care rareori a ţinut primele pagini ale ziarelor, cu atât mai puţin ale tabloidelor. Discret prin poziţia şi exprimarea în teren, adică deosebit de utilă, dar foarte puţin vizibilă şi spectaculoasă, Xabi Alonso a trecut deseori neobservat.

În 2009, mijlocaşul în vârstă de 30 de ani s-a căsătorit însă în Ţara Bascilor cu frumoasa Nagore Aramburu, împreună cu care are şi doi copii, iar evenimentul a fost foarte mediatizat. Interesant este însă modul în care Xabi a agăţat-o pe Nagore, fapt povestit chiar de aceasta. „La un eveniment, Xabi m-a rugat să-i împrumut telefonul meu pentru că trebuie să sune neapărat pe cineva şi pe al lui nu-l găseşte. I l-am dat, dar el îşi dăduse lui un apel pentru a-i rămâne numărul meu memorat. Am aflat abia a doua zi, când m-a sunat ca să mă invite în oraş. Am acceptat şi de atunci suntem împreună", a afirmat Nagore, alături de care Xabi trăieşte deja de opt ani. Nagore & Xabi a fost desemnat cel mai frumos cuplu din fotbal în 2011.

Are un frate fotbalist şi unul arbitru

Xabi nu este singurul fiu al lui Periko Alonso, ci mai are doi fraţi, mai puţini celebri decât el, dar care activează tot în lumea fotbalului. Astfel, Mikel Alonso este şi el jucător profesionist şi evoluează pe acelaşi post de mijlocaş central la Chalton Athletic, în Anglia.

Jon Alonso este arbitru în Ţara Bascilor, dar nu la nivelul primului eşalon. Tatăl lor, Periko Alonso, fost antrenor la Sociedad, s-a retras din activitate pentru a se ocupa de afacerile lui Xabi. 

99 de pase bune a dat Xabi Alonso contra Franţei, urmat de Xavi, Hernandez, cu 89.

"Când eram mic, pasam mult cu tatăl meu. Preferam să pasez încontinuu două-trei ore, decât să marchez goluri."
Xabi Alonso mijlocaş Spania

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite