Martins Adailton, atacant FC Vaslui: „Mă las de fotbal de la Vaslui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cel mai bun executant de lovituri libere din campionatul nostru nu regretă că a lăsat Il Calcio pentru Liga I. Vasluiul a dat marea lovitură când a reuşit să-l transfere în Liga I pe Martins Adailton, un fotbalist cu o experienţă de 11 ani în Italia, care şi-a arătat clasa şi în România.

„Adevărul": Cine te-a convins să vii în România?

Adailton: Eu am decis să vin aici. Am avut o ofertă de la domnul Porumboiu şi am cerut puţin timp pentru a reflecta, deoarece, după atâţia ani în Italia, trebuia să iau în considerare şi ofertele de acolo. M-a convins faptul că aici exista perspectiva de a câştiga un campionat şi de a prinde la finalul carierei ocazia de a juca în Liga Campionilor.

Poţi să faci comparaţie între preşedinţii din România şi cei din Italia?

E dificil să faci comparaţii între cum funcţionează lucrurile aici şi cum funcţionează în Italia. Sunt două lucruri foarte diferite. Preşedinţii de club din Italia nu se văd, nu se simt. Sunt mult mai detaşaţi de echipă. Aici sunt mult mai prezenţi şi mult mai activi, să zicem, din toate punctele de vedere, şi la victorii, şi la înfrângeri. E dificil să faci o paralelă cu un conducător din Italia.

De Gigi Becali ce spui?

E toată ziua la TV, dar mi se pare o persoană care ştie foarte bine ceea ce face. Ştie cum să se joace cu presa, ştie ce să spună, când să spună, o persoană foarte inteligentă, care ia presiunea de pe echipă. Îmi este simpatic, pentru că e amuzant să-l vezi la TV cum
vorbeşte.

Cât mai ai contract cu Vasluiul?

Până în 2012. Dacă vom reuşi să ajungem în Ligă, poate îmi voi prelungi acordul. S-ar putea să-mi închei cariera aici. Vreau să joc la maximum, să dau totul din mine, să mă antrenez 100% şi să joc 100%. N-o să driblez niciodată fotbalul, când nu o să mai pot, mă las.

Eşti un excelent executant de lovituri libere. Unde ai învăţat să baţi aşa?

Când eram copil, idolul meu din Brazilia era Zico, şi am crescut cu el. Era spectaculos la lovituri libere, la tot... Am prins această dorinţă de a încerca să-l imit, deşi nici dacă voi mai juca 30 de ani, nu voi ajunge la nivelul lui Zico. În Italia eram recunoscut pentru loviturile mele libere.

Îl cunoşteai pe Wesley înainte să vii la Vaslui?

Nu, nu-l cunoşteam. El a jucat în Portugalia, eu am jucat multă vreme în Italia şi nu-l cunoşteam, dar acum suntem colegi de cameră, când stăm în cantonament. Şi la antrenamente încercăm să ne găsim, să jucăm împreună. Este un lucru important, pentru că aşa vin şi rezultatele.

Ţi-ar plăcea să refaci la Vaslui cuplul cu Mutu?

Cu Mutu am fost coleg doi ani la Verona. Aveam o echipă frumoasă atunci, cu Oddo, Camoranesi, Paolo Cannavaro. Nu cred însă că Adi va veni la Vaslui. El va rămâne să joace în Italia încă cel puţin doi ani, pentru că face nişte lucruri foarte bune acolo chiar şi la 32 de ani. Şi nici nu sunt eu cel care trebuie să-l convingă să vină aici, ci domnul Porumboiu. Cu siguranţă ar fi foarte bine pentru Vaslui să aibă aşa un jucător, dar e foarte puţin probabil!

Te deranjează că spectatorii te strigă „Bunicul"?

Nu, deloc! Până la urmă sunt cel mai bătrân din echipă şi unul dintre cei mai în vârstă jucători din campionat. Important pentru mine e să le ofer şi eu ceva lor.

Ai fost internaţional de tineret, însă nu ai jucat şi în naţionala mare a Braziliei. De ce?

Pentru că în Brazilia sunt mulţi jucători, mulţi campioni, mulţi atacanţi foarte buni. La vremea mea era Ronaldo, care avea o perioadă extraordinară, era şi Adriano. N-aveam cum să le iau faţa la naţionala Braziliei.

În afara portughezei, vorbeşti bine patru limbi străine: italiana, engleza, franceza şi spaniola. Cum ai reuşit să le înveţi?

Italiana am învăţat-o pentru că am stat atâţia ani în Peninsulă. Franceza şi engleza, din filme şi de la televizor. Iar spaniola am învăţat-o în România, vorbind mult cu Campano. N-a fost greu, deoarece se aseamănă cu portugheza.

Martins Adailton

- Data naşterii: 24.01.1977
- Post: Atacant
- Înălţime/greutate: 1,75 m/73 kg
- Echipe în carieră: Juventude, Guarani, Parma, PSG, Hellas Verona, Genoa, Bologna, Vaslui
- Meciuri/goluri în Serie A: 116/26
- Meciuri - goluri la Vaslui: 21 - 8
- Trofee: Cupa Franţei, Cupa Ligii în Franţa, Cupa UEFA, Cupa Italiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite