Maraton pentru „Super-Dan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kuban Krasnodar, echipa lui Dan Petrescu, debutează azi în prima ligă, una de tranziţie, care se va încheia după 15 luni, adică în mai 2012. Începând de anul viitor, campionatul rusesc va trece la sistemul de desfăşurare „toamnă-primăvară“ utilizat în majoritatea ţărilor europene.

După ce a promovat-o pe Kuban în prima ligă, „Super-Dan" Petrescu va avea la dispoziţie nu mai puţin de 44 de etape pentru a-şi îndeplini următorul obiectiv: menţinerea galben-verzilor în elită. Sezonul 2011-2012 va fi unul atipic, de tranziţie, care va dura mai mult de un an. Este încercarea ruşilor de a renunţa la tradiţionalul calendar „primăvară-toamnă" şi de a-şi alinia competiţia internă la sistemul de desfăşurare folosit în ­restul Europei.

Debut cu Rubin Kazan

Astfel, stagiunea-maraton care a debutat ieri va avea două etape distincte. În prima, până la finalul lui 2011, cele 16 echipe vor juca 30 de etape fără nicio miză în ceea ce priveşte titlul sau retrogradarea. Apoi, în primăvara lui 2012, campionatul se va rupe în două: primele opt clasate îşi vor disputa poziţiile fruntaşe, iar locurile 9-16 se vor bate pentru supravieţuire.

Schimbarea sistemului competiţional a fost comandată de numeroşii şi potenţii sponsori din domeniul petrolului şi gazelor naturale care au „grijă" de echipele ruseşti. Este şi cazul lui Rubin Kazan, inedita campioană din 2008 şi 2009, primul adversar pentru „Bursucul" Petrescu (azi, ora 13.00, pe teren propriu).

În comparaţie cu „gigantul" din Tatarstan, Kubanul tehnicianului român are resurse financiare modeste. Astfel, guvernatorul provinciei Krasnodar, Alexander Tkacev, şi omul de afaceri local Suren Mkrtcian i-au pus la dispoziţie lui Petrescu un buget limitat, de numai 20 de milioane de euro. Faţă de sezonul trecut, la Kuban au fost aduşi zece jucători, nume fără rezonanţă, „bomba" fiind ivorianul Lacina Traore, cumpărat de la CFR Cluj cu patru milioane de euro.

Cu cine se va duela Petrescu

-Portarul lituanian Giedrius Arlauskis, fostul elev al „Bursucului" la Unirea Urziceni, este în lotul lui Rubin Kazan, adversara de astăzi a lui Kuban.
-La 37 de ani, brazilianul Roberto Carlos (Anji Mahacikala) este cel mai sonor transfer din Rusia în această iarnă. Tot Anji a făcut cea mai scumpă achiziţie din pauza competiţională, plătind opt milioane de euro lui Anderlecht pentru marocanul Boussoufa, Carlos venind liber de contract.
-Olandezul Ruud Gullit este noul tehnician al lui Terek Groznîi. „Abia aştept să mă întâlnesc cu Dan Petrescu", a spus Gullit, cei doi aflându-se timp de trei ani în aceeaşi „barcă" la Chelsea, în perioada 1995-1998.
-Printre tehnicienii din prima ligă se află italianul Luciano Spalletti, campion cu Zenit în 2010, un bun prieten al românului, dar şi ucraineanul Oleh Protasov (Rostov), fost antrenor al Stelei.

Varga, „fratele" lui Gigel Bucur

Împrumutat până în vară de la Sportul, Dacian Varga este al doilea jucător român din lotul lui Kuban, Gigel Bucur având deja un an de experienţă în Rusia. Pe parcursul sezonului, „spiriduşii" Varga şi Bucur vor avea ocazia să joace atât împotriva lui Adrian Ropotan (din 2009 la Dinamo Moscova) cât şi contra lui Mihăiţă Pleşan, componentul unei alte nou-promovate, Volga Nijni Novgorod.

"Problema la noi în acest sezon e simplă: cum facem să câştigăm toate meciurile?"
Dan Petrescu
antrenor Kuban Krasnodar

10 victorii din 12 posibile a obţinut Kuban Krasnodar, cu Petrescu la timonă, în meciurile amicale din 2011.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite