Maidanezii Europei: Dinamo ne face din nou de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maidanezii Europei: Dinamo ne face din nou de râs
Maidanezii Europei: Dinamo ne face din nou de râs

Dinamo poate fi exclusă din cupele europene deoarece nu se află la prima abatere. Comisia de Disciplină a UEFA va hotărî marţi ce decizie va lua împotriva roş-albilor. Clubul bucureştean are mai multe antecedecente de acest gen. După ultima ispravă, de la Nijmegen, de anul trecut, roş-albii au primit un ultim avertisment.

Citiţi şi:
Mutu: "Peste trei ani, vin sa ajut pe Dinamo"
UEFA: "Dinamo riscă să fie exclusă din Europa"


Ultraşii din peluza stadionului „Dinamo” au lovit din nou. De această dată, ­s-au dat în stambă pe plan continental.După evenimentele de la Piteşti, din ultima etapă a campionatului trecut, când suporterii au pătruns pe gazon pentru a le cere socoteală lui Zicu şi Torje, „câinii” din tribună au „comis-o” iar sub toţi ochii Europei.

La 2-0 pentru Slovan, au rupt gardurile despărţitoare, au intrat pe pista de atletism, unii dintre ei chiar pe terenul de joc, şi s-au apropiat ameninţător de fotbalişti. Arbitrul austriac a pus capăt prematur meciului, în minutul 88, fiindu-i frică pentru securitatea jucătorilor. În urmă a rămas o mare de ultraşi furioşi, care nu au avut altceva de făcut decât să-şi verse frustrările pe forţele de ordine.

Dincolo de lacunele de organizare ale clubului Dinamo, suporterii au fost greu de ţinut în frâu din cauza legilor care spun că jandarmii trebuie să rămână în afara stadionului. Acum, Dinamo ar putea rămâne în afara Europei. UEFA nu tolerează sub nicio formă astfel de derapaje, astfel că roş-albii o pot păţi rău de tot. Înfrângerea cu 3-0, la „masa verde”, în faţa lui Slovan, este aproape certă. La fel şi varianta viitoarelor jocuri în Europa cu porţile închise.

Dar marele blestem ar fi excluderea din competiţiile europene pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani. De ce atât de mult? Pentru că Dinamo este recidivistă. Ultraşii acestei echipe au pătat imaginea echipei şi anul trecut, la Nijmegen, când au aruncat cu torţe pe teren şi s-au luat la bătaie cu olandezii. Atunci au primit amendă, în valoare de 50.000 de euro, şi un ultim avertisment. Avertizare care acum a fost încălcată.

Cazul lui Dinamo se va judeca la UEFA marţi, 25 august. Din Comisia de Disciplină face parte şi Ionuţ Lupescu, dar nu are drept de analiză când este implicat un club din ţara sa.

De ziua ei, i-a oprit pe ultraşi

Mirela Stătescu este angajata clubului Dinamo de opt ani, în cadrul departamentului de marketing. Se ocupă de tot ceea ce înseamnă bilete, magazinul clubului şi alte acţiuni de promovare ale „câinilor”. Joi, în ziua meciului cu Slovan Liberec, a împlinit 32 de ani.

image


Suporterul nu a fost reţinut de poliţie Foto: Petrică Tănase

Spre finalul partidei cu Slovan a avut parte de o surpriză neplăcută, fanii intrând pe teren pentru a le cere socoteală jucătorilor. Nu a ţinut cont de nimic şi i-a oprit, imaginile cu ea punându-se în faţa unui suporter pentru a nu ajunge pe gazon fiind deja pe toate posturile de televiziune. Adevărat, şi ultraşii o cunosc şi nu ar fi ripostat în faţa ei. Cu toate acestea, Mirela a făcut ce nu au reuşit oamenii de ordine.

Bosu a încercat să-l lovească pe Cristea

Ultraşii care au stricat viitorul european al lui Dinamo sunt nişte puşti cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. „Balul” a fost deschis de Ionuţ Bosu (22 de ani), care a intrat pe teren în minutul 85, a „arestat” fanionul de la corner şi a încercat să-l lovească pe Adrian Cristea. Nu a reuşit, a mai alergat haotic în jurul porţii, fiind apoi prins de forţele de ordine.

A primit doi ani de interdicţie pe stadion. Unui alt „rebel”, Marius Călin (22 de ani), i s-a întocmit dosar penal pentru deţinere de obiecte pirotehnice.

George Găgean (19 ani) a primit şase luni de interdicţie pe stadioane după ce a pătruns pe pista de atletism, iar Petruţ Tupilat (24 de ani), recepţioner la Rin Grand Hotel, a primit amendă pentru că a dat cu pietre în maşinile de la stadion.

Acţiunea a fost premeditată

Derapajul ultraşilor dinamovişti a nu a fost ceva spontan. Suporterii din peluză au vorbit între ei, înainte de meci, ca, în cazul în care echipa se face de râs cu Slovan, să le aplice o corecţie fizică jucătorilor în văzul tuturor. Planul a eşuat pe jumătate, pentru că arbitrul i-a băgat repede pe fotbalişti la vestiare. Avertizaţi acum, oficialii bucureştenilor au decis ca la meciul cu CFR, programat duminică, paza la stadion să fie una fără precedent.

Reclamaţi la UEFA

După ce a reacţionat oficial şi la bannerele rasiste expuse luna trecută la meciul Steaua - Ujpest, „Adevărul” a sesizat UEFA şi în legătură cu incidentele create de huligani pe stadionul Dinamo.

image

Mirela, singura care a luat atitudine Foto: Petrică Tănase

Într-un document remis forului continental de către redacţia noastră se precizează: “Faptele de o gravitate fără precedent petrecute pe un stadion din România, cu ocazia unui meci internaţional, merită cele mai aspre sancţiuni.

Asemenea comportament nu are de-a face sub nicio formă cu spiritul sportiv iar pedeapsa – care va lovi nedrept în antrenori, jucători şi oficiali – trebuie să fie corectă şi la limita maximă, pentru a-i îndepărta dintre noi pe cei
care pătează imaginea fotbalului”.

Tatăl lui Torje a leşinat la meci

Părintele mijlocaşului dinamovist a suferit un puseu de tensiune în momentul în care ultraşii au pătruns pe teren, el temându-se că fiul său ar putea avea de suferit. Din fericire, Vasile Torje, 45 de ani, se află acum în afara oricărui pericol şi va fi externat de la secţia de cardiologie a Spitalului Floreasca. Gabi nu şi-a putut vedea tatăl joi noaptea pentru că echipa era cantonată la Săftica, însă ieri, alături de mama sa, şi-a vizitat părintele.

Posibilele sancţiuni ale „câinilor“

-Amendă de 50.000 de euro
-0-3 la masa verde
-Meciuri cu porţile închise
-Suspendare europeană pe 3-5 ani

Cazierul suporterilor dinamovişti

Ultraşii „câinilor” sunt recunoscuţi drept cei mai răi suporteri ai unei echipe din România. De-a lungul timpului, ei i-au creat numeroase probleme lui Dinamo.

Au devastat o benzinărie în Sofia

În 2005, înaintea meciului cu Levski Sofia, suporterii „câinilor”, în stare de ebrietate, au devastat o benzinărie din Bulgaria şi s-au bătut cu mai mulţi fani ai echipei Litex Loveci. Atunci, au fost arestaţi cinci suporteri români.

S-au bătut cu jandarmii la Constanţa

Tot în 2005, susţinătorii din „Groapă” s-au bătut pe stadionul din Constanţa cu forţele de ordine, iar o fată a fost la un pas de moarte. Mai mulţi suporteri ai lui Dinamo au fost duşi la secţia de poliţie şi li s-au întocmit doase penale.

image

Spectatorii şi-au pierdut cumpătul

Avionul groazei

În 2006 a urmat episodul FC Bruges. Ultraşii dinamovişti au devastat charterul care îi transporta spre Belgia, după o bătaie generală. O stewardesă a fost agresată fizic şi verbal.

Au devastat stadionul lui NEC

În 2008 a venit dezastrul din Olanda, de la Nijmegen. Suporterii veniţi de la Bucureşti au aruncat cu torţe în teren şi au rupt scaune din tribune cu care i-au rănit pe fanii batavi din sectoarele alăturate. De la acest meci i se trage lui Dinamo ultimul avertisment UEFA.

Au vrut să-l bată pe Zicu la Piteşti

În iunie 2009, susţinătorii roş-albilor le-au cerut cu forţa explicaţii jucătorilor pentru ratarea titlului. Au intrat pe teren, l-au scuipat pe Torje şi au vrut să-l lovească pe Zicu.

image

Nu vom ridica un zid al Berlinului, dar suntem nevoiţi să luăm măsuri drastice pentru meciul cu CFR, de duminică.

image



Nicolae Badea ,preşedinte CA Dinamo

image

Va trece mult timp până Dinamo îşi va recăpăta reputaţia de club organizat. Conducătorii au datoria să refacă această problemă.

image



Ionuţ Lupescu ,director general FRF

image

Mai am contract cu Fiorentina timp de trei ani, apoi mi-ar plăcea să revin la Dinamo. Vreau să ajut acest club.

image



Adrian Mutu ,atacant Fiorentina

image

Fac pariu că şi suporterii Stelei vor intra pe teren pentru că vor să se răzbune pe Gigi Becali. Suntem o ţară de sălbatici.

image



Dumitru Dragomir ,preşedinte LPF

0-2

Dinamo: Dolha – Scarlatache, D. Grigore, Tamaş, Pulhac – Torje, Rus (56 Zicu), N Doye, Ad. Cristea – Dănciulescu (46 An. Cristea), M. Niculae (83 Niculescu). Antrenor: Dario Bonetti

Slovan: Hauzr – Selassie, Holenak, Dejmek, Vulin – Gecov, Coric (75 Blazek) – Dockal, Papousek (66 Vacha), Liska – Keric. Antrenor: Ladislav Skorpil

Marcatori: Liska (5) , Blazek (84)

Stadion Dinamo: 10.000

Arbitru: Thomas Einwaller (Austria)

Meci întrerupt în minutul 87

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite