Luptă doar pentru orgoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atmosfera de pe „La Bombonera“ este de fiecare dată incendiară  la meciurile cu River Plate
Atmosfera de pe „La Bombonera“ este de fiecare dată incendiară la meciurile cu River Plate

Măcinate de forma slabă, River Plate şi Boca Juniors au ajuns să se lupte doar pentru turişti. Boca Juniors se află pe un ruşinos loc 17 (din 20) în campionatul Argentinei, după cel mai slab parcurs din istoria clubului. Nici River nu stă mai bine, fiind pe locul 11.

„Am jucat în Barcelona - Real Madrid, dar Boca-River e cu totul altceva. E ca şi cum te-ai culca cu Julia Roberts", este caracterizarea făcută de Maradona marelui meci. Într-adevăr, nimic nu incită mai mult spiritele în Argentina fotbalistică decât „El Superclasico", un meci aşteptat de fiecare dată cu sufletul la gură de peste două treimi din microbiştii argentinieni, 40% fani ai Bocăi şi 32% ai lui River.

Boca - River a depăşit însă de mult graniţele Argentinei. În 2004, publicaţia britanică „The Observer" a pus acest meci în capul unei liste cu 50 de evenimente sportive la care trebuie să iei parte în viaţă. „Ziua marelui meci în Argentina face Old Firm (Celtic-Rangers) să pară un meci între copii de grădiniţă", au spus britanicii, pentru care „superclasicul" este mai interesant decât cursa de Formula 1 de la Monte Carlo, o gală de box la „Madison Square Garden" sau „Turul Franţei".

Mai mult decât un meci de fotbal!

Aur curat pentru agenţiile de turism, care nu au ezitat să „capitalizeze" atracţia pe care o exercită un „Boca - River". Astfel, în această seară, din tribunele de pe „La Bombonera", 500 de turişti străini vor fi martorii isteriei create de un gol marcat de Palermo, ai unei „diagonale" marca Riquelme sau ai unei lovituri libere executate de maestrul Gallardo. Totul la un preţ de 400 de dolari pentru un bilet, mai mult decât câştigă lunar jumătate din populaţia activă a ţării.

Dar pe ce dai banii de fapt? Veche de peste 100 de ani, rivalitatea dintre cele două echipe şi-a disputat primul act, paradoxal, într-un meci amical, la 2 august 1908, câştigat de Boca Juniors cu 2-1. Plecate de la aceeaşi „masă" din cartierul „La Boca", o zonă săracă locuită de docheri, cele două „surori" s-au despărţit în 1925, când River a „emigrat" în exclusivistul cartier „Nunez", locuit de „bogătaşii" urbei, devenind peste noapte „Los Milionarios".

Boca în schimb a rămas pe loc, astfel că între cele două cluburi s-a creat o prăpastie socio-economică pe care s-a „construit" apoi o rivalitate unică în lumea fotbalului. Alimentată din când în când de „dezertările" unui Batistuta, Caniggia sau Ruggeri şi constant de patima unor suporteri cum rar se găsesc, întâlnirea dintre cele două echipe este aşadar mai mult decât un simplu meci de fotbal.

Martin Palermo este o legendă vie pentru fanii Bocăi

Martin Palermo a marcat câte un gol în ultimele două derby-uri Boca - River 

Curiozităţi

Spectacol. Cel mai mare număr de goluri marcate în întâlnirile directe s-a înregistrat în 1972, când River a revenit incredibil de la 2-4 şi a câştigat cu 5-4. Este considerat cel mai mare „El Superclasico" din istorie.

Record. Boca Juniors şi AC Milan sunt singurele echipe din lume care au în palmares 18 trofee interna­ţionale oficiale. River deţine recordul pentru cele mai multe campionate în Argentina, 33.

Publicitate. În incinta Stadionului „La Bombonera" se află singura reclamă pentru Coca-Cola din lume scrisă cu alb şi negru. Motivul? Alb şi roşu, culorile oficiale ale mărcii americane, sunt şi culorile celor de la River Plate.

Tragedia de la poarta 12. La 23 iunie 1968, la finalul unui meci River - Boca, 71 de fani ai „genovezilor" au fost ucişi şi 150 răniţi într-o busculadă de la poarta de intrare 12 a Stadionului „El Monumental". A fost cel mai mare dezastru din istoria fotbalului argentinian, media de vârstă a celor ucişi în timpul incidentului fiind de 19 ani.

Au ajuns în subsolul clasamentului

Istoria, orgoliul, palmaresul şi titlul de campionă naţională sunt de obicei miza unui „Superclasico". Ei bine, nu şi în această seară. Motivul? Boca se află pe un ruşinos loc 17 (din 20) în Primera Division, după cel mai slab parcurs din istorie, cu doar o victorie în nouă etape. River, deşi pe 11, la opt puncte de liderul Independiente, ar avea nevoie de un miracol pentru a mai spera la o redresare în ultimele zece etape din Clausura.

Aşadar, un sentiment amar de „déjà-vu" îi încearcă pe fanii celor doi „uriaşi adormiţi". În 2009, „superclasicele" s-au terminat cu acelaşi scor, 1-1, marcatori fiind de fiecare dată Martin Palermo (pentru Boca) şi Marcelo Gallardo (pentru River). Cele două remize, desigur, nu au fost de niciun folos.

Ultimul „decisiv", în 2008

În Apertura, Boca a rămas la şase lungimi de liderul Colon, iar River cu doar două puncte în faţa ultimei clasate. În aceeaşi ordine, cele două rivale au terminat pe locul 11, respectiv 14 în clasament. Povestea s-a repetat în prima parte a sezonului, în Clausura, doar ordinea fiind inversată. River rămânea la şase puncte în spatele liderului Velez Sarsfield (şi eventual campioană), în timp ce de data asta Boca se chinuia, cu doar patru puncte în plus faţă de ultima clasată. Tot în ordine, echipele au terminat pe locurile opt, respectiv 14.

Ultima oară când meciul direct a decis şi lupta pentru titlu a fost în Apertura 2008, când Boca s-a impus pe „El Monumental" cu 1-0. Deşi situaţia nu era cu mult diferită, „genovezii" aflându-se la opt puncte în spatele liderului San Lorenzo, Boca a reuşit o serie de şapte victorii în ultimele nouă partide şi a câştigat la final titlul.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite