Alex Rădulescu: „Eu l-am combinat pe Lupescu cu Sandu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Rădulescu: „Eu l-am combinat pe Lupescu cu Sandu“
Alex Rădulescu: „Eu l-am combinat pe Lupescu cu Sandu“

Fostul lider sindical al jucătorilor ne-a acordat primul său interviu despre fotbal din momentul în care a fost arestat. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni se află în comuna „I.L.Caragiale”, fostă „Haimanale”, undeva la jumătatea distanţei dintre Ploieşti şi Târgovişte.

Citiţi şi:


Un zid alb, cu sârmă ghimpată, şi o poartă albastră sunt singurele lucruri care se văd din exterior. Întâlnirea noastră cu Alex Rădulescu a avut loc într-un birou aflat în „lumea de dincolo”. Îmbrăcat într-un trening FILA, fostul şef al sindicatului fotbaliştilor ne-a vorbit pe un ton calm, ca un om care are tot timpul din lume la dispoziţie.

„Adevărul”: V-a uitat lumea fotbalului?

Alex Rădulescu: Nu m-a uitat, domnilor. Am vorbit foarte des cu Lupescu, Prunea, Prodan. Ionuţ chiar a venit şi anul acesta să mă vadă. Dintre fotbaliştii pe care i-am ajutat nici unul nu a venit pe aici, dar nici eu n-am dreptul la prea multe vizite, pentru că ăsta e regimul de detenţie. Totuşi, am vorbit la telefon sau am primit mesaje de la majoritatea oamenilor de fotbal.

V-au adus ceva, vreun pachet?

Alimente nu am nevoie, dar băieţii din Federaţie mi-au trimis treninguri, cărţi şi albume cu echipa naţională şi alte lucruri de genul ăsta.

Meciuri de fotbal mai urmăriţi?

Bineînţeles, sunt la curent cu tot ce se întâmplă. Ziarele nu vin mereu, dar le mai citesc din când în când.

Despre sindicatul AFAN mai ştiţi ceva?

Este în declin. Am vorbit şi cu Dumitru Costin de vreo două ori, mi-a promis că vine să mă viziteze, dar n-a mai făcut-o. El a pierdut şi prezenţa în comisii, nu ştiu ce atribuţii mai are la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal. E păcat, pentru că noi obţinuserăm aceste lucruri după negocieri foarte dure cu FRF. Prezenţa reprezentanţilor jucătorilor în orice comisie este decisivă, nu poţi lăsa să se judece cazurile unilateral. Chiar dacă se spune că cei de acolo sunt echidistanţi, simplul fapt că sunt numiţi de LPF este un motiv de a fi subiectivi, deşi nu sunt salariaţii lui Dumitru Dragomir.

Dumneavoastră aţi avut multe meciuri cu cei din comisii...

Lucram cu foarte mult entuziasm la AFAN şi am reuşit să schimbăm multe. Astăzi nu mai avem jucători plătiţi la negru, nu se mai poate desface contractul unilateral, ca acum şapte-opt ani.

La vremea respectivă îi aveaţi în sindicat pe Lupescu şi pe Prunea, în timp ce acum vicepreşedinţii AFAN sunt Ciprian Mozacu şi Marius Croitoru...

Păi, nici n-am fi putut să realizăm atâtea fără să avem o „artilerie grea” în spate. Nu erau doar Lupescu şi Prunea, erau şi Răzvan Lucescu, Vlădoiu, Lăcătuş, Rădoi şi alţi lideri de vestiar. Cât despre Mozacu, să ştiţi că eu am încercat să-l pregătesc încă de atunci pentru viitor, gândindu-mă că Lupescu şi Prunea vor dori să facă un pas înainte, ca să spunem aşa.

Mutu v-a cerut vreodată ajutorul?

Fotbaliştii mari nu prea au nevoie de ajutor, pentru că ei îşi primesc întotdeauna drepturile. Mutu n-a avut probleme cât timp a fost în România. Păcat că n-a mai acceptat să fie susţinut de FIFPro, pentru că, din câte ţin eu minte, Gordon Taylor, preşedintele sindicatului englez, l-a ajutat mult la începutul scandalului cu Chelsea.

Credeţi că Ionuţ Lupescu este potrivit pentru şefia FRF?

image

Foarte potrivit. Vă garantez eu că în fotbal nu există un om mai corect şi mai cinstit decât Lupescu, iar eu mă mândresc cu faptul că l-am cunoscut poate cel mai bine. Nu i-am găsit niciun defect!

De Dumitru Dragomir ce ziceţi? Iar n-are contracandidat la Ligă...

Dom’le, n-aş vrea să se supere pe mine, dar eu cred că-i ajunge. Să mai lase loc şi la alţii. Nu spun s-o facă din momentul ăsta, dar ar fi bine să crească şi el pe cineva pe lângă el. Ca posibil înlocuitor l-aş vedea pe Vali Alexandru, un om foarte capabil, dar asta nu înseamnă că n-ar fi şi alţii.

Dumneavoastră l-aţi convins în 2005 pe Lupescu să renunţe la candidatură şi să facă echipă cu Mircea Sandu?

Planul nostru a fost unul foarte bine pus la punct şi vă spun nişte lucruri în premieră. El şi-a dat seama că n-are şanse de reuşită în lupta cu „Naşul”. În afară de asta, îi trebuia o derogare de şase luni de la Comitetul Executiv ca să termine facultatea, pe care normal că n-ar fi primit-o. Aşa că l-am sfătuit, împreună cu Prunea, să ia în calcul varianta de a lucra în cadrul FRF, pentru a face totuşi un pas înainte. Apoi, în urma unor discuţii cu Mircea Sandu am stabilit componenţa noii echipe din conducerea FRF şi astfel am reuşit o mare lovitură de imagine! 

„Fotografia din ziar“, cartea şi filmul

Alex Rădulescu a început să-şi scrie memoriile. „Lucrez la o carte pe care vreau s-o public, care va fi ca o poveste a vieţii mele. Voi face şi un film, al cărui scenariu va fi 100% adevărat, nici un gram de ficţiune. Sper eu ca actorii să fie chiar personajele reale, dacă vor mai fi în viaţă la momentul respectiv, şi mă refer aici inclusiv la deţinuţii de aici. Filmul meu se va numi „Fotografia din ziar”, pentru că am o astfel de poză care demonstrează clar că nu am avut nicio intenţie să omor”, ne-a povestit fostul sindicalist. 

„Penescu rezistă, dar Costică e distrus“

S-a spus, la un moment dat, că i-aţi fi sugerat din închisoare lui Ionuţ Lupescu ce arbitri să delege la meciurile din Liga I. 

E o mare prostie! N-ai cum să umblii cu mizerii la Lupescu, nimeni n-a putut să facă aşa ceva.

image

Gheorghe Constantin suportă cu greu închisoarea



Credeţi că era bine ca el să se ocupe în continuare de delegarea arbitrilor?

Cu siguranţă era cel mai indicat, doar că el n-a mai vrut să facă treaba asta. E clar că nici cei de la Comisia de Arbitri nu erau împăcaţi cu această idee, pierduseră şunca, ce să mai!

Ce părere aveţi de faptul că un om ca Florin Prunea a fost implicat în scandalul de corupţie din arbitraj?

Ştiu despre ce e vorba, dar nu va avea Florin niciun fel de problemă. Eu sunt şi cu Penescu şi cu Costică Vâlcea aici, vorbim mereu, inclusiv despre asta. Dacă era ceva la mijloc, fiţi siguri că şi Prunea ar fi avut de suferit serios...Mie mi-au spus Penescu şi Gheorghe Constantin că n-are nicio treabă!

Credeţi că tot ce s-a vorbit despre acest caz este purul adevăr sau e vorba şi de o exagerare la mijloc?

În primul rând, e vorba de o lovitură grea dată fotbalului, dar bineînţeles că este şi foarte umflată. Nu pot spune că nu s-au mai făcut lucruri neortodoxe în fotbal, dar nici chiar aşa! „Blaturile” au cam dispărut de şapte-opt ani, „Cooperativa” s-a stins şi ea. Dar, ce să-i faci, bănuiala există întotdeauna în fotbal. Deşi nu mă mai miră nimic, nu înţeleg totuşi de ce-l ţin pe Costică Vâlcea aici, mai ales că omul beneficiază încă de prezumpţia de nevinovăţie. La Penescu situaţia e puţin mai complicată, el fiind cercetat şi în alte domenii.

Cum suportă cei doi regimul de detenţie?

Gheorghe Constantin este distrus rău de tot, a încercat să se şi sinucidă la un moment dat! E bolnav şi nu poate să admită ce i s-a întâmplat. Am încercat să-l îmbărbătez, explicându-i că am o condamnare de 23 de ani şi am puterea să mai râd. Penescu e un caracter puternic şi s-a obiş--nuit mai uşor.

Din câte aţi vorbit cu Penescu, credeţi că va vinde FC Argeş?

Sincer să fiu, nu ştiu exact, dar din cum l-am simţit eu cred că el va ţine clubul, mai ales că speră să fie judecat în stare de libertate. Este adevărat că sunt ceva probleme cu banii, dar se întâmplă asta şi la case mai mari, darmite lui, care are atâtea pe cap.

Aveţi vreun duşman în fotbal?

Nu. Am avut multe certuri, dar am fost diplomat şi am rămas prieten cu respectivii.

V-aţi mai întoarce în fotbal, în ipoteza că veţi reuşi să ieşiţi mai repede din arest?

Dacă se va considera că mai este nevoie de mine, m-aş implica cu plăcere. Oricum, vă rog să le transmiteţi pe această cale tuturor fotbaliştilor că n-au avut un preşedinte criminal!

„Practic, m-au condamnat la moarte“

image

Au trecut mai bine de trei ani de la tragicul eveniment petrecut pe 25 iunie 2006. Pe malul lacului Bunget Doi, aflat pe raza comunei Văcăreşti, în judeţul Dâmboviţa, s-a întâmplat incidentul care i-a schimbat viaţa fostului şef de la AFAN. Atunci, Constantin Rădulescu, un tânăr de 29 de ani aflat la scăldat împreună cu soţia şi cu câţiva prieteni, a fost împuşcat în cap şi în gât de către omul de fotbal, în urma unui conflict. Victima a murit după două săptămâni de spitalizare, iar justiţia a decis ca ucigaşul să înfunde temniţa vreme de 23 de ani.

Chiar şi după atât  timp petrecut în întunecimea celulei, Alex Rădulescu refuză să se dea bătut, considerându-se a fi o victimă a justiţiei române, şi hrănindu-se cu speranţa că într-o bună zi dosarul său va fi revizuit, pentru a fi trimis ulterior la rejudecare.

„Arma avea siguranţa pusă“

„Nu pretind să fiu scos basma curată. Am greşit că m-am folosit de armă, sunt un cretin, merit să fac puşcărie, dar nu sunt vinovat de omor calificat. Este incredibil ce se întâmplă cu mine, întrucât eu am probe clare care duc la o faptă involuntară.

Am aproape 60 de ani, la vârsta mea o pedeapsă de 23 de ani e echivalentă cu o condamnare la moarte”, îşi susţine plin de vervă Rădulescu cauza. „Cum să am intenţia să-l omor, dacă eu nici nu-l cunoşteam pe individ? A fost o mică neînţelegere, în sensul că m-a înjurat, iar eu am zis să-l sperii puţin. Expertiza balistică a demonstrat că arma s-a descărcat la lovituri de un corp dur cu siguranţa pusă! Atenţie, cu siguranţa pusă! Este un element care mi-a fost ascuns până acum, l-am aflat după pronunţarea sentinţei”, susţine fostul preşedinte al sindicatului fotbaliştilor.

Dă vina pe medici

„Un cartuş de vânătoare are 320-330 de alice. Victima a fost atinsă de o treime din alice. Lovitura a fost tangenţială, dupa cum spun specialiştii care au făcut ancheta. Dacă aveam arma un centimetru mai la dreapta, nu-l mai atingea nicio alice”, a mai povestit Rădulescu.

Fostul şef al AFAN susţine că nici medicii care l-au tratat pe Constantin Rădulescu nu şi-au făcut datoria, aşa cum se cuvenea. „Băiatul a avut un hematom intracranian vechi consolidat în zona frontală, extirpat după ce a fost împuşcat.

image



Lovitura mea a fost în zona urechii, iar documentele medicale spun că nu a fost afectat niciun organ vital intern. Am făcut propunerea ca băiatul să fie trimis, pe cheltuiala mea, la cea mai dotată clinica din Germania, unde Lupescu vorbise pentru că avea relaţii. Cine nu a vrut să-l ducă acolo? Oare şi-au dat seama că la mijloc e o culpă medicală?”, se întreabă Rădulescu. 

S-ar fi sinucis fără sprijinul familiei

Alex Rădulescu mărturiseşte că n-ar fi reuşit să reziste timp de trei ani în închisoare fără sprijinul celor dragi: „Dacă nu erau ei, vă spun că eu chiar aş fi terminat ceea ce a încercat Costică Vâlcea să facă. Fostul lider sindical vieţuieşte într-o celulă cu şapte paturi şi a cerut întreruperea pedepsei din cauza problemelor medicale . „Sunt într-un pericol grav şi iminent de orbire. Am nevoie de transplant de cornee la ambii ochi, operaţie care nu se poate face în reţeaua de spitale a penitenciarelor”, a mărturisit Rădulescu, care mai suferă şi de diabet zaharat.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite