Lumea UNDER Spania!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu victoria de la Europeanul sub 19 ani din România, ibericii şi-au confirmat dominaţia în fotbalul mondial începută în 2008, atunci când „tiki-taka“ a pus stăpânire pe planetă. Este pentru prima dată în istorie când o ţară îşi trece în cont în acelaşi an cele mai importante titluri europene la nivel de juniori, Under 21 şi Under 19.

„Fotbalul e un sport de 11 contra 11 în care mereu câştigă Spania!", este titlul dat, ieri, de cotidianul spaniol „Marca", adaptând o lege nescrisă care se aplica până acum Germaniei. După ce „Furia roşie" a subjugat mapamondul la nivel de primă reprezentativă cu succesele de la Euro 2008 şi CM 2010, a venit rândul tinerilor iberici să explodeze. În 2011, junii Spaniei au realizat o „dublă" istorică: campioni europeni în acelaşi timp, la Under 21 şi la Under 19, performanţă unică în arhiva competiţiilor UEFA.

Campioni şi la fete

România organizează rar un turneu final, însă atunci când o face triumfă Spania. Astfel, după ce generaţia lui Guti, Valeron şi Salgado se impunea la Euro 1998 rezervat jucătorilor sub 21 de ani, un alt val de iberici s-a revărsat în fotbalul mare de pe plaiuri dâmboviţene. Mai exact de la Chiajna, unde Spania lui Sarabia, Morata şi Deulofeu a trecut, în mod dramatic, de Cehia cu 3-2 după prelungiri.

„Nu ne mai săturăm să fim campioni", au mai titrat ziarele de la Madrid, care mai aveau de sărbătorit un trofeu: naţionala de fete sub 17 ani tocmai ieşise campioană europeană. Pentru cei care nu s-au plictisit de „tiki-taka", în aceste zile e în plină desfăşurare Mondialul Under 20 din Columbia, iar una dintre marile favorite e bineînţeles Spania. Mai mult, la anul e Olimpiada şi Euro 2012, „Furia roşie" fiind deja pregătită să radă tot.

Şi francezii au dominat lumea

O înlănţuire de trofee similară cu performanţa Spaniei a izbutit doar naţionala Franţei. Campioni mondiali în 1998 şi europeni în 2000, „cocoşii" s-au remarcat şi la nivel de tineret, cu două titluri la Euro Under 19 (în 1997 şi 2000) şi cu un Mondial Under 17 cucerit în 2001.

24 de trofee internaţionale a câştigat Spania începând cu 1986, 22 dintre acestea fiind la nivel de juniori.

Secretele Spaniei

- Corectitudine. Selecţia se face doar după criteriul valorii. Ca exemplu, nepotul lui Cruyff a fost dat afară zilele trecute de la Barcelona.
- Investiţii. La Masia, celebra „fabrică" de fotbalişti catalani, are un buget anual de cel puţin zece milioane de euro.
- Strategie. Încă de la loturile naţionale de copii, spaniolii sunt învăţaţi de mici cu posesia mingii şi folosesc sisteme identice.
- Unitate. Ca şi la naţionala mare, puştii Spaniei lasă la o parte rivalităţile interne când reprezintă ţara.

„Tinerii noştri n-au loc de anonimii străini"

Dacă Spania Under 19 a cucerit Europa pe pământ românesc, în schimb, echipa pregătită de Lucian Burchel s-a clasat pe ultimul loc
într-un clasament neoficial, adunând un singur punct! Ladislau Bölöni (foto), un adept al promovării tinerilor, a vorbit pentru „Adevărul" despre parcursul tricolorilor mici. „E destul de trist că am terminat pe ultimul loc în grupă, în condiţiile în care am găzduit turneul. Nu mă miră însă această situaţie. Câţi dintre fotbaliştii lui Burchel joacă în prima ligă?

Sincer, eu nu cred că e o generaţie atât de slabă încât niciunul să nu poată juca, măcar câteva minute pe etapă, în Liga I. Dar fiindcă avem carenţe mari la nivel de conducere ale cluburilor noastre, aceşti jucători ajung să nu aibă loc de nişte străini anonimi", ne-a spus actualul tehnician al celor de la PAOK Salonic. Bölöni a criticat politica de transferuri ale formaţiilor din primul eşalon. „Ne bucurăm când aducem nişte jucători no-name din străinătate. E jenant!", a continuat fostul selecţioner. Acesta a explicat de ce Liga I nu va reuşi să atragă fotbalişti valoroşi din străinătate: „Campionatul nostru nu e unul de prim-rang în Europa, iar bani nu sunt. Atunci, de ce să vină un fotbalist bun în România?".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite