Lucescu a muncit şapte ani pentru a ajunge în Top 8

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meciul cu AS Roma poate aduce Şahtiorul între primele opt echipe ale Europei. În mai se împlinesc şapte ani de când Il Luce a ajuns la Doneţk. După victoria cu 3-2 de pe „Olimpico“, echipa din Doneţk are o şansă uriaşă de a ajunge în premieră în sferturile Ligii Campionilor. Ascensiunea formidabilă a formaţiei miniere s-a realizat în timp, având la bază două ingrediente principale: banii lui Rinat Ahmetov şi ştiinţa l

Dar cum au ajuns cei doi să formeze o echipă din nimic? Totul a început în 2002, pe vremea când Mircea Lucescu o antrena pe Galatasaray Istanbul. Ahmetov simţea că „a tras păcăliciul" cu Nevio Scala, primul antrenor străin pe care îl adusese la Doneţk, şi îl curta insistent pe Il Luce.

În 2002, în decembrie, Lucescu era pregătit să ia avionul spre Doneţk, însă mai mult pentru a scăpa de gura lui Ahmetov. N-a mai ajuns atunci în Ucraina, pentru că pe Băneasa era o ceaţă care „ne împiedica să ne vedem la un metru", aşa cum îşi aminteşte chiar Lucescu. După o nouă perioadă de tatonări, timp în care românul a cucerit titlul şi cu Galata şi cu Beşiktaş, Ahmetov a înroşit din nou telefoanele.

„Până la urmă am ajuns la Doneţk, am văzut baza sportivă, dar i-am spus că nu pot pleca de la Beşiktaş. L-a luat atunci pe Schuster, dar mi-a spus că data viitoare nu mă mai lasă. După un timp, a venit chiar el la Istanbul, ne-am întâlnit, iar după câteva luni l-a demis pe Schuster şi m-a numit pe mine", povesteşte Lucescu.

Infuzie de brazilieni

În 2004, dar la fel şi-acum, Doneţkul, cu o populaţie de un milion de locuitori, nu era oraşul în care ai vrea să-ţi petreci concediul şi nici măcar un weekend. Bătrânul Moskwich încă îşi mai găseşte drum printre blocurile care stau să cadă chiar lângă clădirile futuriste ridicate în timp de Ahmetov.

Statuia unui miner tronează în centrul oraşului, tot acolo unde frumuseţile locale roiesc pe tocuri înalte şi fuste scurte la minus zece grade, în speranţa că vreun directoraş îşi va lăsa geamul BMW-ului pentru o invitaţie la „un ceai dansant".

 Oamenii de rând stau la periferie, muncesc în mină şi-şi consumă micile bucurii ale vieţii pe stadion, acolo unde le este permis să-şi dezgheţe vocile cu o votcă puturoasă.  Deasupra tuturor, Ahmetov, omul care de la înălţimea celor 13 miliarde de euro ar putea controla şi bâzâitul muştelor la Doneţk.

Însă Mircea Lucescu nu venise la Doneţk pentru nimic din toate astea şi ce îl interesa cel mai mult, baza de pregătire, era deja la standarde de club mare. Pe marginea unui lac populat de lebede, are şase terenuri de antrenament şi o clădire pe patru niveluri, dintre care un etaj e destinat doar relaxării: mese de şah, de biliard sau ping-pong, canapele din piele, televizoare şi o cafenea, unde Srna mai trage o ţigare cu încuviinţarea tacită a antrenorilor.

Il Luce n-a venit singur, ci cu un plan bine gândit. Doi ani neîntrerupţi de investiţii, fără ca Şahtiorul să vândă vreun jucător important. Aşa au apărut titlurile, aşa a ajuns echipa din Doneţk să scoată capul în Europa. Venise timpul pentru o schimbare, iar Lucescu şi-a convins patronul să vândă jucătorii blazaţi, mizând pe o infuzie de sânge sud-american.

 „Am dat drumul jucătorilor consa­craţi, pe care s-au luat bani frumoşi, iar în locul lor am promovat fotbalişti ti­neri. Reţeta a fost completată de sud-americani. Am adus foarte mulţi brazilieni care s-au adaptat excelent la Şahtior, în contextul în care la Kiev au venit şi au plecat imediat", a explicat Lucescu într-un interviu pentru „Financiarul".

Planul antrenorului a inclus racolarea a 10 scouteri, inclusiv de la Ajax sau Dinamo Kiev. Astfel au apărut Jadson, Luiz Adriano, Fernandinho sau Ilsinho, care au adus Şahtiorului în 2009 ultima ediţie a Cupei UEFA. Şi tot aşa a ajuns echipa minieră să lupte mâine pentru intrarea în topul celor mai bune opt formaţii ale Europei.

Ahmetov îi aduce cardiologul cu un avion special



Relaţia dintre Ahmetov şi Lucescu nu mai este de mult una patron-antrenor. A fost un singur moment când tehnicianul român a fost contestat de suporteri, în sezonul în care Şahtior pierduse titlul (2006-2007), după doi ani în care se impusese în faţa lui Dinamo Kiev. Ahmetov l-a susţinut atunci necondiţionat, pentru că înţelegea fiecare mişcare a lui Lucescu.

După fiecare meci, cei doi iau masa împreună şi discută despre partidă. Dacă Şahtior câştigă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, atunci Ahmetov plăteşte nota de la Donbass Palace, hotelul de cinci stele care îi aparţine! La eşec, „Il Luce" face cinste.

De-a lungul timpului, antrenorul a primit o mulţime de cadouri, printre care şi cinci ceasuri pe care cei mai mulţi dintre noi nu le vedem decât în poze. Însă generozitatea magnatului ucrainean a ieşit la iveală în momentul în care Lucescu a avut probleme cu inima. Ahmetov şi-a trimis avionul la Monaco, acolo unde era cel mai bun cardiolog din Ucraina, acelaşi doctor care vine periodic la Doneţk pentru a-l consulta pe Lucescu. Bineînţeles, tot cu avionul lui Ahmetov.

Mircea Lucescu: „Sferturile Ligii -mai tari decât Cupa UEFA"

image

Domnule Lucescu, vă mai poate surprinde Roma cu ceva după ce i-aţi bătut la ei cu 3-2?

Dar ce crezi, că suntem deja calificaţi? Ar fi cea mai mare prostie să spunem asta. Să ştii că au nişte jucători formidabili, mă uitam la Totti cum a alergat în meciul tur şi nu-mi venea să cred! La ei nu e o problemă de calitate a jucătorilor, ci mai mult o problemă psihică.
Şi poate Vincenzo Montella, noul antrenor, să-i scoată din starea asta?Poate să aducă mai multă linişte în vestiar şi mai mult entuziasm. Din punct de vedere al jocului, nu cred că va aduce mari schimbări. Dar să ştii că Roma oricum evoluează mai bine în deplasare. Poate ne-au subestimat puţin în tur, acum nu mai e cazul, o să fie o cu totul altă echipă, mult mai motivată.

Ar fi o calificare în sferturi apogeul?

Să câştigăm Liga Campionilor ar fi apogeul unui club. Dar, şi dacă trecem de Roma e o performanţă extraordinară, poate mai mare decât câştigarea Cupei UEFA. Apoi, din sferturi, se poate întâmpla orice. Depinde şi peste ce adversar dai...

Aţi prefera un adversar gen Tottenham sau Schalke?

Nu vreau să zic eu acum, stai să ne calificăm şi noi, şi ei... De unde ştii că n-aş vrea să joc cu Real Madrid? La nivelul acesta, când mai rămân doar opt echipe, nu poţi să spui că preferi pe una sau pe alta.

Barcelona? Va trece de Arsenal?

Nu o să fie uşor. Cred că va fi un meci deschis, cu multe goluri,  calificarea se joacă.

"Din 2004 am câştigat patru campionate şi am crescut în fiecare sezon. Nu suntem o echipă uşor de bătut. Ar fi ceva special pentru Şahtior să meargă în sferturi".
Mircea Lucescu
antrenor Şahtior

Cea mai braziliană echipă a Europei!

Nu de puţine ori, Mircea Lucescu a fost criticat pentru că a spus despre Şahtior că joacă precum Barcelona. A fost nevoie ca şi alţi oameni, precum Arsene Wenger sau Claudio Ranieri, să susţină această idee pentru a realiza că „Il Luce" nu a fost chiar „deplasat" făcând această afirmaţie. Cât despre faptul că Şahtiorul e cea mai braziliană echipă a Europei, asta e deja o certitudine.

Cu şase brazilieni în lot, plus Eduardo, care are şi naţionalitate croată, Lucescu a adus fantezia sud-americană în Ucraina. Dintre cele 39 de goluri marcate în prima jumătate a sezonului, 32 au fost înscrise de brazilieni. În Liga Campionilor, 11 din 15 reuşite aparţin fotbaliştilor carioca.

Raţ, al optulea sezon la Şahtior

Fundaşul român Răzvan Raţ e chiar mai „vechi" decât Mircea Lucescu la Şahtior, intrând anul acesta în al optulea sezon în care evoluează pentru „mineri". Raţ e un fotbalist apreciat de patronul Ahmetov, care i-a mărit vara trecută salariul la trei milioane de dolari pe an şi i-a oferit un contract valabil până în 2013. Fundaşul stânga s-a căsătorit cu o ucraineancă, care i-a dăruit recent o fetiţă, şi şi-a cumpărat o casă la Doneţk.

Donbass Arena, ridicată în trei ani

image

Donbass Arena are o capacitate de 50.000 de locuri

Mircea Lucescu l-a convins pe Ahmetov că are nevoie de un stadion nou, la cel mai înalt nivel. În 2006, înainte ca Ucraina să fie desemnată gazdă a EURO 2012, a început construcţia unui stadion de 5 stele, care s-a finalizat după doar trei ani şi a costat 400 de milioane de euro cu tot cu un parc recreaţional în jur şi alte facilităţi. Arena a fost inaugurată în 2009,  pe 29 august, atunci când e Ziua Minerului în Ucraina şi Ziua Doneţkului. Înaintea meciului din campionat cu Obolon Kiev, câştigat cu 4-0, Beyonce a cântat pentru ucraineni.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite