Lucescu a atins Everestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul român a afirmat că victoria de la Roma este cea mai mare realizare a sa de când antrenează Şahtior Doneţk. „Il Luce“ este la un singur pas de sferturile Ligii Campionilor, acolo unde a mai fost prezent în urmă cu 10 ani, în sezonul 2000-2001, cu Galatasaray.

Începută acum 32 de ani, cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu pare legată de fotbalul din „Cizmă". În 1983, a bătut campioana mondială Italia pentru „cea mai importantă victorie a naţionalei României din istorie", aşa cum a caracterizat-o chiar el. Apoi, a fost chemat să-i înveţe fotbal pe italieni, la Pisa, la Brescia, la Reggiana, ajungând să fie propulsat pe banca marelui Inter. Acum, cei şapte ani de muncă în „mina" Şahtior Doneţk au fost încununaţi tocmai în capitala Italiei. „În mod cert, este cea mai mare realizare a mea, dar şi a jucătorilor mei", a recunoscut antrenorul de 65 de ani după ce a răpus AS Roma chiar în propria casă.

Deşi calificarea în sferturi nu este încă jucată, românul poate culege liniştit roadele unei strategii pe care a pus-o la cale în urmă cu două luni, atunci când şi-a aflat adversarul din optimi. Lucescu ştia că va avea la ora meciului cu Roma o echipă ieşită din ritmul competiţional oficial, dar a reuşit să transforme acest handicap într-un avantaj.

„Roma - nervoasă, noi - organizaţi"

Astfel, perioada de pregătire a fost organizată perfect. Înfrângerile din amicale n-au fost considerate tragedii, Răzvan Raţ şi colegii săi atingând vârful de formă exact atunci când a fost nevoie. Ca un adevărat „gladiator", Lucescu a profitat din plin şi de slăbiciunile unui adversar intrat în ultimele săptămâni într-o profundă criză de rezultate. „Ei au devenit nervoşi, iar noi am fost organizaţi şi rapizi pe contraatac", a spus „Il Luce", explicând simplu reţeta succesului de pe „Olimpico". E adevărat, Şahtior a primit o mână de ajutor nesperată din partea fanilor romani, care şi-au fluierat deseori favoriţii. „Spectatorii nu ştiu cât de greu ne-a fost să jucăm împotriva Romei, care în repriza a doua ne-a pus mari probleme. Din acest motiv, cred că returul va fi dificil, iar calificarea nu e încă jucată", a ţinut să precizeze Lucescu.

A ratat o calificare după 3-2 în tur!

Probabil că după rezultatul de miercuri seară gândurile tehnicianului român au zburat spre un episod dramatic de acum 10 ani: ca antrenor al lui Galatasaray, în sferturile Ligii Campionilor, a câştigat pe teren propriu turul cu Real Madrid, tot cu 3-2, fiind eliminat după un 0-3 în manşa secundă, pe „Santiago Bernabeu". Lucescu este însă pregătit pentru dorul de revanşă al romanilor, programat la 8 martie, la Doneţk. În faţa suporterilor ucraineni, „minerii" vor avea o grijă în minus: francezul Menez, cel mai în formă jucător al lui Ranieri, este suspendat.

Cadoul perfect

Mircea Lucescu a găsit cadoul perfect pentru fiul său, Răzvan! Lucescu jr a împlinit, ieri, 41 de ani, el sărbătorind evenimentul în familie. Răzvan a fost în tribunele stadionului „Olimpico", iar după meci s-a întors în România, alături de Mircea Lucescu.

A creat Barcelona Estului

Mircea Lucescu spunea nu demult că echipa sa este o copie a Barcelonei, lucru confirmat chiar de Claudio Ranieri, adversarul de miercuri. „Şahtior are un viitor mare. Are fotbalişti tineri, talentaţi. Ei au o posesie bună şi găsesc mereu un jucător nemarcat. Îmi amintesc de Barcelona", a spus tehnicianul Romei. Într-adevăr, la fel ca în cazul spaniolilor, jocul ofensiv al ucrainenilor se bazează pe „morişca" de la mijloc în sus.

Astfel, „tiki-taka" realizată la Barcelona de Messi, Xavi, Iniesta şi David Villa este copiată la Doneţk de cei şase brazilieni din lotul lui Lucescu (Jadson, Douglas Costa, Luiz Adriano, Willian, Teixeira şi Fernandinho), ajutaţi de multe ori de croato-brazilianul Eduardo. Şahtior Doneţk a cucerit Roma, iar presa din Peninsulă s-a aşezat la picioarele lui Mircea Lucescu. Fostul antrenor de la Pisa, Brescia, Reggiana şi Inter a fost elogiat în „Gazzetta dello Sport", care a lăudat cavalerismul românului de 65 de ani: „Mircea Lucescu e un adevărat domn. Antrenorul lui Şahtior s-ar fi putut lăuda după meci, însă a adoptat o atitudine rezervată".

"După seara de pe «Olimpico», Lucescu este regretat de fotbalul din Italia!"
„Gazzetta dello Sport" cotidian italian

96,2%, „minerii" sunt calificaţi în sferturi!

image

Raţ (dreapta) va încerca să-l anihileze pe Vucinici şi în partida retur Foto: Afp

Victoria cu 3-2 de pe „Olimpico" face din Şahtior principala favorită la calificare în sferturile Ligii Campionilor. La adăpostul acestui rezultat, „minerii" îşi permit chiar să piardă, cu scorul de 1-0 sau 2-1, meciul de la Doneţk, programat pentru data de 8 martie. Ca şi cum aceste atuuri nu erau suficiente pentru echipa lui Mircea Lucescu, statistica UEFA este şi ea de partea „portocaliilor". Astfel, în toată istoria cupelor europene, 96,2% din echipele care au câştigat primul meci al unei „duble" manşe cu 3-2, în deplasare, au obţinut şi calificarea. Doar trei grupări fac notă discordantă (vezi tabelul alăturat), niciuna însă de calibrul lui Şahtior. În plus, Raţ şi compania au dat dovadă de o eficienţă de sută la sută în acest sezon pe teren propriu, marcând de 35 de ori în cele 15 meciuri de pe „Donbass Arena". Adică o medie de aproape trei reuşite pe meci! Mai mult decât atât, apărarea lui Şahtior nu a încasat decât trei goluri în aceste partide.  Asta nu înseamnă că Roma vine să se predea! Capitolinii au şi ei o medie de peste un gol pe meci în deplasare, mai exact 20 de reuşite în 16 partide în acest sezon.

Marile victorii din cariera de antrenor a lui Mircea Lucescu

AN    MECI    COMPETIŢIE
1983    România – Italia 1-0    Calificări Euro 1984
2001    Galatasaray – AC Milan 2-0    Liga Campionilor
2001    Galatasaray – Real Madrid 3-2    Liga Campionilor
2003    Chelsea – Beşiktaş 0-2    Liga Campionilor
2004    Şahtior – FC Barcelona 2-0    Liga Campionilor
2008    FC Barcelona – Şahtior 2-3    Liga Campionilor

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite