Răzvan Lucescu renunţă la Mutu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Lucescu renunţă la Mutu
Răzvan Lucescu renunţă la Mutu

Pentru viitoarele preliminarii, Lucescu jr e tentat să nu mai apeleze la serviciile „Briliantului“, care a avut o atitudine jalnică: a petrecut înaintea meciului cu Serbia, a jucat slab şi a luat „galben“ intenţionat. După aproape 10 ani de la debutul lui Adrian Mutu la echipa naţională, tot mai multe voci din fotbalul românesc îi cer selecţionerului să renunţe la „decar“.

Atitudinea fotbalistului dinaintea şi în timpul meciului cu Serbia a deschis calea contestatarilor. Mai întâi, Adrian Mutu a petrecut miercuri seara până la trei dimineaţa, împreună cu Adrian Cristea. Selecţionerul a adoptat o atitudine protectoare, luându-le apărarea celor doi şi folosindu-i titulari cu Serbia.

Cronica unei morţi anunţate de Grigore Cartianu



„Prezenţa lui Mutu va aduce un plus în jocul nostru”, susţinea Răzvan înaintea partidei. S-a dovedit a fi o ipoteză falsă, pentru că atât Mutu cât şi Cristea au jucat foarte slab.



În plus,„decarului” naţionalei i se reproşează faptul că a luat un cartonaş galben intenţionat, pentru a nu juca în ultimul meci cu Feroe.  În minutul 14, Mutu i–a spart nasul lui Vidici, însă a fost iertat de arbitru. Apoi, scăpat singur cu portarul a şutat în minge, deşi arbitrul fluierase, obţinând ceea ce îşi dorea.

Mutu a făcut semn că nu a auzit fluierul, însă modul în care a trimis mingea spre poartă, un lob „în lehamite” i-au trădat intenţiile. Schimbat în minutul 75, Mutu s-a grăbit să îşi strângă echipamentul, plecând direct în Italia. În locul său, pentru partida cu Insulele Feroe, a fost chemat Ionuţ Mazilu, iar pe viitor Lucescu pare hotărât să construiască o naţională fără Mutu.

Victor Piţurcă nu se mai baza pe el

Prezenţa lui Mutu la naţională a devenit meteorică în ultimii ani. De la Euro 2008 şi până acum el a jucat trei meciuri, la restul lipsind din diverse motive. Ba a fost accidentat, ba afectat pentru amenda pe care trebuie să o plătească către Chelsea, ba se pare că n-a avut chef să vină la naţională, considerând anumite meciuri prea puţin importante pentru el.

Cert e că ultimul meci mare făcut la naţională de Mutu datează din septembrie 2005, când România a învins Cehia cu 2-0. Puţină lume ştie că după dezastrul din primăvară, când România a pierdut toate meciurile, Victor Piţurcă intenţiona să renunţe la Mutu, sătul de ifosele acestuia. N-a mai apucat deoarece a renunţat Federaţia la el. ;

Ionuţ Lupescu: „Putem să renunţăm la Adi! Nu e bătut în cuie“

„Kaiserul“ s-a săturat de atitudinea „Briliantului“ şi spune că naţionala României poate trăi foarte bine şi fără actualul decar în echipă. Ionuţ Lupescu, a acceptat un dialog deschis cu „Adevărul“ despre dezastrul de la Belgrad, explicând cauzele eşecului şi ce urmează pentru echipa naţională.

„Adevărul”: Domnule Lupescu, de ce am ajuns să pierdem cu 5-0 în Serbia?

Ionuţ Lupescu: Sunt mai multe cauze la mijloc. Patronii care au adus mulţi străini fără valoare, lipsa investiţiilor şi încrederii acordate tinerilor şi atitudinea falimentară a unor jucători care nu înţeleg ce înseamnă echipa naţională.

image

Ionuţ Lupescu nu mai tolerează indisciplina vedetelor

V-a dezamăgit şi Mutu?

Mutu a fost mai mult decât dezamăgitor. Atitudinea lui, atât cea din teren, cât şi cea din afara terenului, este de neacceptat. Aşa nu se mai poate! Nu e nicio tragedie dacă jucăm fără el. Nu e bătut în cuie la echipa naţională. Am făcut chiar meciuri foarte bune fără el. Putem să ne desprindem de dependenţa de el.

Se impune o schimbare masivă a jucătorilor?

Din păcate, da. Avem nevoie de nişte băieţi cu foame de rezultate, dornici să îmbrace tricoul naţionalei, nu ca până acum. Soluţii sunt din ce în ce mai puţine, dar trebuie să le găsim. Roman, Nicoliţă sau Tănase sunt doar trei nume care ar putea să ne ajute. Îl aşteptăm şi pe Deac să explodeze. Oricum, la meciul amical cu Polonia vom vedea o altă echipă, cu alţi jucători.

Răzvan are şi el vină pentru acest eşec?

Bineînţeles că a greşit şi el, dar când l-am numit în funcţie, ne-am asumat riscul de a pierde anumite meciuri, pentru a testa nivelul anumitor jucători. Acum i-am văzut. Nu că am avea ce să le reproşăm unora, Varga, spre exemplu, s-a dăruit, dar nu i-a ieşit nimic. În schimb, Adrian Cristea... Păi acum ceva timp toată lumea ţipa că de ce nu e naţională. A dovedit ce ştie.

Ce urmează?

Meciul cu Feroe şi apoi o analiză profundă. A fost un week-end negru pentru toate echipele naţionale ale României. Strângem rândurile şi pornim la un nou drum.

Tot cu Răzvan?

Indiscutabil. Avem mare încredere în el şi acest eşec nu ne-a schimbat deloc viziunea asupra lui. Obiectivul lui este calificarea la Euro 2012.

PRO

-În condiţiile subţirimii lotului, Mutu este printre puţinii jucători tehnici ai naţionalei
-Fără el în echipă, România a avut o medie mai mică de goluri marcate. Este cel mai bun marcator al naţionalei în ultimii zece ani
-Dincolo de atitudine, are dorinţa şi tupeul de a demonstra că e cel mai bun în momentul în care este contestat

CONTRA

-La startul viitoarelor preliminarii, va avea 31 de ani şi jumătate
-Nu a dovedit în ultimii doi ani că este motorul capabil să împingă echipa
-A avut o atitudine flegmatică faţă de toţi antrenorii de la echipa naţională
-Nu este la prima ieşire „bahică“ înaintea unui meci
-La Fiorentina este în cădere liberă, trecând în umbra lui Jovetici şi Gilardino

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite