Ligue 1, sub semnul crizei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de celelalte mari competiţii continentale, prima ligă franceză, care debutează azi, a şocat rar prin valoarea transferurilor. Această vară, alimentată şi de lipsa banilor, nu a făcut excepţie. Olympique Marseille, Olympique Lyon, Bordeaux şi Monaco sunt principalele favorite la titlu. Singurul român din Ligue 1 este Daniel Niculae, care se pare că va fi titular la AS Monaco.

S-au dus vremurile când Marsilia plătea 19 milioane de euro lui FC Porto pentru Lucho Gonzalez sau 12 milioane de euro lui Rennes pentru camerunezul M'Bia.

Noul sezon se anunţă unul chibzuit pentru campioana Franţei, aşa cum de altfel se anunţă pentru majoritatea echipelor ce vor lua azi parte la startul celei de-a 73-a ediţii a Ligue 1. Cu o singură excepţie, echipele primei ligi franceze s-au orientat în perioada de mercato a verii strict pe „cârpeli".

Rennes, cu cele 16,7 milioane de euro cheltuite pe transferuri, este practic „Manchester City" în Franţa, în condiţiile în care marile favorite la titlu - Marseille, Lyon, Bordeaux şi Monaco - au cheltuit împreună doar cu patru milioane de euro mai mult.

Că vorbeam de cârpeli, Olimpique Marseille, de exemplu, a cumpărat un singur jucător, spaniolul Cesar Azpilicueta, care a venit de la Osasuna pentru şase milioane de euro. În schimb, au plecat Bakari Kone, antamat de qatarezii de la Lekhwiya pentru 3,5 milioane de euro, şi Morientes, liber de contract.

Start de foc pentru Daniel Niculae

La fel a procedat şi Lyon, care a plătit aceeaşi sumă pentru Jimmy Briand lui Rennes, dar care i-a pierdut pe Sidney Govou, cedat gratis la Panathinaikos alături de Boumsong, pentru care campioana Greciei a achitat 750.000 de euro.

La polul opus, se află echipe ca nou-promovata Arles, Nancy, Toulouse, Lens, Lille şi Valenciennes, care nu au cheltuit niciun euro pe transferuri.

Ca şi anul trecut, singurul român din elita fotbalului din „Hexagon" rămâne Daniel Niculae. Fostul rapidist a început o nouă aventură în această vară, trecând graniţa în principat, la AS Monaco, după patru ani la Auxerre.

Recomandat om de bază în echipa monegască de evoluţiile bune din amicale (unde a marcat de două ori), Nico va avea parte de un început extrem de greu, pe terenul celor de la Lyon, de şapte ori campioană la rând în ultimele nouă ediţii de campionat.

Sumele date anul trecut pe transferuri

Olympique Lyon 80,5
Olympique Marseille 42,3
Bordeaux 28,5
Saint-Etienne 19,5
Rennes 15,75

*sumele sunt exprimate în milioane euro

Cât au cheltuit cel mai mult în vara asta

Rennes 16,7
AS Monaco 7,7
Paris Saint-Germain 7,5
Olympique Marseille 6
Olympique Lyon 6

* sumele sunt exprimate în milioane euro

Prima etapă

Azi

Auxerre - Lorient, Lens - Nancy, Lyon - Monaco (în direct la Sport 1), Marseille - Caen, Nice - Valenciennes, PSG - Saint-Etienne, Rennes - Lille, Sochaux - Arles, Toulouse - Brest

Mâine

Montpellier - Bordeaux (în direct la Sport 1)

*meciurile încep de la ora 22.00

Top 10 transferuri în Ligue 1

Jucător    Fosta echipă    Actuala echipă Preţ

Dieumerci Mbokani    Standard Liege    AS Monaco7
Victor Montano    Monpellier    Rennes 6,5
Cesar Azpilicueta    Osasuna    Ol. Marsilia 6
Jimmy Briand    Rennes    Lyon 6
Nene    Monaco    Paris SG 5
Onyekachi Apam    Nisa    Rennes 4
Guirane N'Daw    Nantes    Saint-Etienne 3
Anthony Le Tallec    Le Mans    Auxerre 3
Damien Marcq    Boulogne    Cannes 3
Mathieu Bodmer    Lyon    Paris SG 2,5

* sumele sunt exprimate în milioane euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite