De la puşcărie spre Liga Campionilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul Unirii Urziceni, Dumitru Bucşaru, a făcut închisoare înainte de 1989 pentru că a înşelat statul. Patronul Unirii Urziceni e cu siguranţă cel mai discret finanţator din fotbalul românesc. Zgârcit în apariţiile publice, Dumitru Bucşaru ascunde totuşi un trecut interesant.

Omul de afaceri lucra înainte de 1989 la un atelier de construcţii metalice din Urziceni. Făcea echipă cu tatăl său şi, întrucât nu câştiga cât şi-ar fi dorit, efectua lucrări la diverşi particulari pe spatele Cooperativei Meşteşugăreşti din oraş, însuşindu-şi banii.

Obiceiul său a ajuns la urechile autorităţilor şi Bucşarii au încăput pe mâna Miliţiei Economice, care a dispus arestarea lor. Revoluţia i-a scos de la închisoare după câteva luni petrecute în spatele gratiilor. Dumitru Bucşaru s-a întors la Urziceni, unde a cumpărat CAP-ul local şi a demarat o serie de afaceri în morărit şi panificaţie. Abia prin 1992, Bucşaru s-a apucat de construcţii, domeniul care avea să îi aducă o avere de peste 100 de milioane de euro.

Asupra dobândirii acesteia planează suspiciuni, deoarece omul de afaceri a fost implicat în afaceri cu statul, bănuit fiind că a beneficiat de protecţia şi ajutorul preşedintelui Traian Băsescu, într-o încrengătură în care apare şi numele lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea.

Dumitru Bucşaru a obţinut de la Consiliul Local Urziceni concesionarea terenului pe care se află stadionul Unirii, dar şi cel pe care s-a construit baza de pregătire a echipei pentru 99 de ani.

El a fost învăţat să facă acest lucru de Gigi Becali, care îi este prieten bun. Dumitru Bucşaru se mai află în relaţii apropiate cu Ioan şi Victor Becali, dar şi cu acţionarul dinamovist Vasile Turcu.

image



O parte din avere, trecută pe numele fiicei

În plan personal, Dumitru Bucşaru e un tip liniştit. Nu joacă pocher sau table, nu umblă după vedete din show-biz. E căsătorit şi are trei fete, două dintre ele dintr-o căsătorie anterioară. Cea mai mare dintre ele, Zenaida, studiază în Anglia, iar pe numele surorii ei Ramona sunt trecute mai multe dintre terenurile omului de afaceri.

Meme - europreşedinte. Petrescu: „Sunt antrenor?“

Succesul pare că se ţine scai de Mihai Stoica. Meme a condus fiecare echipă la care a fost angajat, Oţelul, Steaua şi Urziceni, în cupele europene. Mai mult, el este singurul preşedinte de club din istoria recentă a Ligii I care a câştigat două titluri cu două echipe diferite, cu Steaua, în 2005 şi 2006, şi cu Urziceni, în 2009.

“Am dovedit cu acest succes că nu am pierdut timpul în fotbal. Nu ştiu câţi se mai pot lăuda cu rezultatele mele”, a spus ieri Mihai Stoica. Preşedintele Unirii e de părere că performanţa echipei sale reprezintă cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc. “E un moment istoric pentru Liga I. Pentru Urziceni, titlul e ceva ieşit din comun, o victorie fantastică.

image

Mihai Stoica (stânga) şi Dan Petrescu au jubilat după victoria de la Timişoara, care a apropiat titlul de Urziceni  Foto: Agerpres

Atunci când am venit aici, nu mi-am închipuit că vom lua campionatul. Probabil am profitat şi de conjuctură, dar e meritul unei echipe de mare caracter, curată, care reprezintă poate cel mai unit grup din fotbal”, a încheiat Meme.

Dan Petrescu, tehnicianul care a făcut din Unirea o echipă de top, le-a dat peste nas celor care spuneau că nu poate antrena decât până la un anumit nivel. Bursucul a suferit teribil în această primăvară, când a fost ignorat din calculele echipei naţionale.

„N-are anvergură de selecţioner”, a sunat explicaţia plecată din birourile Federaţiei, care l-a deranjat extrem de mult pe Bursuc. De altfel, lui Petrescu nu-i place faptul că imaginea sa este asimilată cu cea a unui antrenor care nu face performanţă decât la echipe mici, acolo unde nu e presiune. Încă moderat, Dan Petrescu nu vorbeşte prea mult despre performanţa echipei sale.

„Deocamdată nu suntem bomba deceniului. Matematic, nu am ieşit campioni, aşa că nu mă pot bucura decât parţial”, a afirmat tehnicianul Unirii la finalul meciului de la Timişoara, scăpând apoi printre dinţi o exclamaţie cu substrat: „Acum sunt antrenor, sau tot n-am faţă de vreo echipă mare?”.

9,24 de milioane de euro este suma pe care Bucşaru i-o datorează în acte lui Gigi Becali.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite