Liga, o afacere englezească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manchester United, FC Liverpool, Chelsea şi Arsenal sunt echipele din Premier League care s-au calificat, pentru al doilea an consecutiv, în „sferturi” . După anii în care formaţiile italiene şi spaniole au dominat cupele europene, cluburile engleze au pus stăpânire pe cea mai puternică întrecere intercluburi.

De şase ani, Manchester United, FC Liverpool, Chelsea FC şi Arsenal Londra şi‑au făcut un obicei în a juca în fazele superioare ale Ligii Campionilor. Practic, în ultimii patru ani, a existat mereu o echipă engleză în finala competiţiei. Apogeul puterii cluburilor din Albion a fost atins anul trecut, când finala a fost disputată între Manchester United şi Chelsea.

Evoluţiile celor patru echipe engleze din acest sezon întăresc convingerea că desfăşurarea de forţe de anul trecut nu a fost o întâmplare. Pentru a doua oară consecutiv, fotbalul englez este reprezentat în faza sferturilor de finală de toate cele patru echipe care au ieşit din grupe.

Puterea echipelor engleze creează deja derby-uri tradiţionale în fazele superioare ale competiţiei. Astfel, Chelsea şi Liverpool s-au întâlnit în ultimele două ediţii, de fiecare dată în semifinale. 

Fostul internaţional român Dan Petrescu a evoluat timp de opt ani în Premier League şi a avut ocazia să joace în Liga Campionilor în tricoul lui Chelsea. El a anticipat încă din primăvara trecută că supremaţia echipelor engleze va continua.
„Echipele din Anglia vor domina mult timp de acum încolo fotbalul european.

E un lucru logic, atât timp cât investesc foarte mulţi bani. Majoritatea echipelor din Premier League îşi permit să dea zeci de milioane de lire sterline pe transferuri”, spune Dan Petrescu.

Albionul la putere după 30 de ani

image

Denilson (sus) a trecut cu greutate de fundaşii Romei   Foto: Afp



Fotbalul englez de club a mai trăit o epocă de aur în anii ’70 şi ’80, în care au transformat Cupa Campionilor Europeni într-un trofeu intern.

Între anii 1977 şi 1985, echipele englezeşti au fost prezente în opt finale din nouă şi au câştigat de şapte ori trofeul: FC Liverpool (4 trofee), Nottingham Forest (2) şi Aston Villa (1). Practic, timp de şase ani (1977-1982), trofeul a fost adjudecat numai de echipe engleze.

Puterea campionatului englez era atât de mare, încât Nottingham Forest a reuşit să cucerească de două ori consecutiv Cupa Campionilor (1979, 1980), deşi a câştigat un singur titlu de campioană în istoria clubului, în anul 1978.

Finala din anul 1985, dintre Juventus şi Liverpool, disputată pe stadionul Heysel din Bruxelles, a reprezentat un moment de cotitură pentru fotbalul englez de club. Fanii lui Liverpool au provocat incidente grave înainte de începutul meciului, în urma cărora au murit 39 de spectatori, majoritatea fani ai echipei Juventus.

Tragedia de pe Heysel a întrerupt supremaţia

Formaţiile de club engleze au fost excluse din cupele europene timp de cinci ani. A fost suficient pentru ca fotbalul italian să vină la putere. Între 1985 şi 1999, echipele din Peninsulă au dominat autoritar toate competiţiile continentale, adunând un număr impresionant de 16 trofee europene, dintre care 5 Cupe/Ligii ale Campionilor.

Săpunaru, singurul român care a ajuns în sferturile Ligii

image

Săpunaru a făcut un meci bun cu Atletico Madrid  Foto: Afp



Cristian Săpunaru, fundaşul român al lui FC Porto, este singurul jucător român calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Campioana Portugaliei a remizat miercuri seară, scor 0-0 cu Atletico Madrid, şi s-a calificat graţie rezultatului 2-2 înregistrat în partida tur. Cristian Săpunaru a fost titluar şi a jucat până în minutul 83, când a fost înlocuit din cauza unor probleme musculare.

Fostul rapidist nu mai jucase pentru FC Porto de la meciul tur cu Atletico Madrid, din urmă cu două săptămâni, când s-a accidentat spre finalul partidei.

Lăudat de portughezi 

Evoluţia lui Săpunaru pe flancul drept al lui FC Porto a fost apreciată de presa lusitană. Cotidianul Mais Futebol a notat că românul merită aplauze pentru jocul său.

„A fost poate cea mai bună seară a sa pe stadionul Dragao. A fost depăşit o dată de Aguero, care putea înscrie, dar a fost singurul moment nefericit. În restul jocului, Săpunaru nu a lăsat pe nimeni să pătrundă şi a sprijinit atacul lui FC Porto. A părăsit terenul din cauza unor crampe. Aplauze”, a notat sursa citată.

Şi cotidianul O Jogo l-a evidenţiat pe fostul rapidist: „Şi-a făcut treaba excelent în apărare şi a reuşit să aducă superioritate pe banda dreaptă prin urcările în atac“.

Blestemul echipelor italiene

image

Torres (în roşu) s-a distrat cu Canavarro  Foto: AP



În lipsă de rezultate pe plan european, presa sportivă din Italia crede că echipele de club sunt blestemate. Inter Milano, Juventus Torino şi AS Roma au fost eliminate din Liga Campionilor, astfel că Italia a rămas fără nicio formaţie în sferturile de finală ale competiţiei.

Toate cele trei echipe peninsulare au fost eliminate de cluburi engleze. „Blestem!”, a titrat „Gazzeta dello Sport”, constatând că istoria se repetă, după ce anul trecut toate cele trei reprezentante ale Italiei, care au reuşit să treacă de faza grupelor, au fost eliminate apoi de formaţii din Premier League.

Cotidianul menţionat scrie despre o „Europă de coşmar pentru Inter”. Campioana Italiei a fost învinsă cu 2-0 de Manchester United şi a părăsit competiţia pentru a treia oară consecutiv în faza optimilor de finală. „Nu este drept”, a notat „Corriere dello Sport” după ce AS Roma a fost eliminată la penalty-uri de Arsenal Londra.

Bayern a făcut istorie cu Sporting  Lisabona


image

Anelka (în albastru) a făcut ce a vrut cu cei de la Juventus   Foto: Afp



Campioana Germaniei a intrat în istorie după dubla manşă câştigată în „optimile” Ligii Campionilor cu scorul general de 12-1 în faţa lui Sporting Lisabona.

După 5-0 pe terenul lusitanilor şi 7-1 la Munchen, bavarezii au stabilit cea mai mare diferenţă de scor înregistrată după o „dublă manşă” în primăvara europeană a Ligii Campionilor.

Precedentul record de acest fel data din sezonul 2004 – 2005, atunci când Olympique Lyon a învins cu scorul general de 10-2 echipa germană Werder Bremen. Francezii s-au impus atunci, tot în optimile de finală ale competiţiei, cu 3-0 în deplsare şi 7-2 pe teren propriu.

În general, cea mai mare diferenţă de scor înregistrată într-o partidă de Liga Campionilor a avut loc în faza grupelor, în sezonul trecut, atunci când FC Liverpool a învins pe Beşiktaş Istanbul cu scorul de 8-0.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite