Liga Mondială a lui Mitică Dragomir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În campionatul românesc evoluează 43 de internaţionali din 29 de ţări de pe şase continente. Liga I a devenit în ultimii ani o destinaţie pentru fotbaliştii străini cu prezenţe la echipele naţionale.

Numărul jucătorilor străini din Liga I s-a mărit ameţitor în ultimii ani, ajungând la aproximativ 186. Dintre aceştia, 43 au jucat pentru echipele lor naţionale. Internaţionalii provin din 29 de ţări de pe şase continente, practic de pe tot Mapamondul. Cei mai mulţi sunt din Europa (18) şi din Africa (14).

Europenii vin, în general, de la echipe slab cotate, majoritatea din ţările fostului bloc comunist. Astfel, singurul fotbalist legitimat în acest moment în Liga I, care a jucat la Campionatul European din 2008, este fundaşul polonez al Stelei, Pawel Golanski.

Clubul cu cei mai mulţi internaţionali este FC Timişoara, cu şase, urmat de Steaua şi FC Vaslui, cu cinci şi CFR Cluj, cu patru. Cele mai exotice ţări pentru care joacă internaţionalii străini din Liga I sunt Sierra Leone, Liberia, Guineea – Bisau, Burkina Faso Togo sau Costa Rica.

Jucători străini din 40 ţări

În total, în Liga I joacă fotbalişti străini din 40 de ţări. În ultimii doi ani, echipele româneşti au reuşit să achiziţioneze şi jucători cu experienţă de Liga Campionilor. Campioana CFR Cluj l-a legitimat pe Yssouf Kone, atacantul din Burkina Faso care a marcat trei goluri pentru Rosenborg, în sezonul 2007 – 2008 al Ligii Campionilor.

image


De asemenea, Dinamo l-a achiziţionat pe fundaşul brazilian Julio Cesar, care a jucat în Ligă în tricoul lui Olympiacos Pireu. Tendinţa spre achiziţionarea de jucători străini a fost încurajată şi de preţurile piperate pe care şefii cluburilor mai mici le cer pentru jucătorii talentaţi.

Un exemplu este cel al atacantului de 21 de ani, Alexandru Curtean, de la Gaz Metan Mediaş, pe care şefii clubului cer 1,5 milioane de euro.

FIFA schimbă foaia

După ce, treptat, a permis echipelor de club să folosească echipe formate integral din străini, Federaţia Internaţională de Fotbal plănuieşte ca în câţiva ani să restricţioneze cluburile. Astfel, FIFA intenţionează să reducă la cinci numărul străinilor pe care o echipă îi poate trimite simultan pe teren.

Directorul Şcolii de Antrenori a FRF, Mircea Rădulescu, a comentat acest aspect pentru „Adevărul“. „Această situaţie se va accentua. Patronii preferă să cumpere străini decât să crească juniori.

Doar FIFA, cu legea «6+5», care restrânge numărul de străini, ne mai poate salva”, a declarat Rădulescu.

Dubarbier şi Pereira, loviturile CFR-ului.

CFR Cluj, deţinătoarea titlului în Liga I, a investit cel mai mult în aducerea jucătorilor străini. Argentinianul Sebastian Dubarbier pare să fie marea lovitură a clujenilor. Mijlocaşul a fost achiziţionat iarna trecută de la Gimansia La Plata, contra sumei de 1.3 milioane de euro.

După evoluţiile din Liga I, dar mai ales din Liga Campionilor, cota mijlocaşului a ajuns la aproape 10 milioane de euro. Un pariu câştigat de clujeni este şi fundaşul stânga uruguayan Alvaro Pereira.

CFR a plătit pentru el o sumă record, 2,5 milioane de euro, bani încasaţi de clubul Argentinos Juniors. Pereira s-a impus rapid în prima echipă a clujenilor şi a bifat şi prima convocare la naţionala ţării sale, la amicalul Franţa – Uruguay, din noiembrie 2008.

O excelentă afacere a făcut şi clubul Pandurii cu jucătorul ivorian Constant Djakpa. Gorjenii l-au achiziţionat de la echipa norvegiană de ligă secundă Sogndal, pentru derizoria sumă de 75.000 de euro. În vara lui 2008, după un an de la legitimarea sa, gorjenii l-au vândut pe Djakpa la Bayer Leverkusen pentru 1,1 milioane de euro.

Echipa ideală a străinilor din Liga I

Ziarul „Adevărul“ a realizat cea mai bună echipă a turului Ligii I formată din fotbaliştii străini care joacă în Liga I. Criteriile după care a fost întocmită echipa au fost evoluţiile jucătorilor în campionat, dar şi în cupele europene.

Cel mai bun portar al turului este stelistul Robinson Zapata. Deşi a gafat în unele partide din Liga I, columbianul a avut evoluţii în general bune în Liga Campionilor. Cei mai buni fundaşi laterali joacă amândoi la CFR Cluj.

Francezo-portughezul Tony Da Silva şi uruguayanul Alvaro Pereira au jucat remarcabil în partidele CFR-ului cu adversari tari din Liga Campionilor precum AS Roma şi Chelsea Londra.

Unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din Liga I este slovacul lui FC Timişoara, Marian Cisovsky. Apărătorul a marcat trei goluri în acest tur de campionat, două dintre ele aducând victoria cu 2-1 în faţa campioanei CFR. Celălalt fundaş central ales este portughezul lui Rapid, Ricardo Fernandes, autor a două goluri în Liga I.

Spadacio, primul golgheter străin  

Mijlocul terenului este dominat de brazilianul Juliano Spadacio. Fotbalistul rapidist care joacă atât mijlocaş, cât şi atacant a reuşit să marcheze 9 goluri, devenind primul golgheter străin la finalul turului din istoria Ligii I.

image


Flancurile terenului sunt ocupate de doi jucători care pot reprezenta mine de aur pentru şefii cluburilor. Argentinianul Dubarbier (CFR Cluj) este cotat la aproape 10 milioane de euro, în timp ce armeanul Artiom Karamyan (FC Timişoara) este preţuit de patronul Marian Iancu la cinci milioane de euro. La centru, printre mijlocaşii străini de valoare se află sârbul Marko Ljubinkovici, „motorul“ echipei FC Vaslui.

În atac, cei mai merituoşi atacanţi străini sunt Yssouf Kone (CFR Cluj) şi Mike Temwanjera (FC Vaslui) care împreună au marcat 11 goluri în tur. Antrenorul acestei echipe virtuale este Duşan Uhrin, cel care, deşi a dus-o pe FC Timişoara în vârful Ligii I, a fost demis de către patronul Marian Iancu.

Unii au jucat şi la Mondiale

O serie dintre internaţionalii străini din Liga I au avut ocazia să participe la competiţii importante cu echipele lor naţionale. Astfel, George Blay a jucat în 2002 cu Ghana la Cupa Africii, iar „timişoreanul” Winston Parks a evoluat în două meciuri pentru Costa Rica la Mondialul din 2002.

Angolezul lui Dinamo, Ze Kalanga, a jucat pentru echipa sa naţională atât la Campionatul Mondial din 2006, cât şi la Cupa Africii pe Naţiuni din 2008. Tot în 2006, togolezul lui CS Otopeni, Dare Nibombe, a jucat la Cupa Africii.

Anul trecut, fundaşul Stelei Efeanyi Emeghara a fost convocat în lotul Nigeriei pentru Cupa Africii, dar nu a putut evolua din cauza unei accidentări. Fundaşul polonez al Stelei Pawel Golanski a evoluat pentru naţionala ţării sale la Campionatul European din Austria şi Elveţia.

Top salarii străini din Liga I

 jucător    echipă      salariu / an

1. Julio Cesar (Brazilia)    Rapid        400.000
2. Yssouf Kone (Burkina Faso)    CFR Cluj    400.000
3. Sixto Peralta (Argentina)    CFR Cluj    370.000
4. Alvaro Pereira (Uruguay)    CFR Cluj    350.000
5. Dayro Moreno (Columbia)    Steaua         300.000

Cei mai scumpi străini din Liga I

nume (Ţară)            echipă           sumă

1. Alvaro Pereira (Uruguay)        CFR Cluj        2.500.000
2. Dayro Moreno (Columbia)        Steaua        1.800.000
3. Juliano Spadacio (Brazilia)        Rapid        1.500.000
4. Urko Pardo (Spania)        Rapid        1.500.000
5. Sebastian Dubarbier (Argentina)     CFR Cluj      1.300.000

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite