Ladislau Bölöni: Indignat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Bölöni: Indignat!
Ladislau Bölöni: Indignat!

Loţi este de acord cu campania lansată de ziarul „Adevărul“ şi este uimit de lipsa de reacţie a oficialilor clubului din Ghencea. Fostul jucător şi antrenor al echipei naţionale a României a discutat deschis cu „Adevărul” despre problema bannerului jignitor la adresa Ungariei.

Mai citeşte şi:

VIDEO HirTV laudă iniţiativa „Adevărul“ în cazul bannerului stelist
Fanii, Steaua şi Jandarmeria: ruşine mondială pentru România

Barbarii noştri şi ai lor de Grigore Cartianu

 

Fetuşii lui EuroGigi de Laurenţiu Ciocăzanu


„Adevărul”: Domnule Bölöni, sunteţi în temă cu scandalul iscat la meciul Steaua-Ujpest?


Ladislau Bölöni: Da, am citit ce a apărut prin ziare, am văzut şi poza cu acel mesaj... Ce pot să mai zic? Am rămas şi eu uimit că s-a ajuns până aici.

Cum aţi cataloga acest gest?

Este foarte deranjant! Cred că toată lumea dezaprobă acel banner. Indiferent de ţara sau regiunea de unde vin, aceste manifestări sunt condamnabile. Mă deranjează că echipa pe care o iubesc a ajuns în asemenea hal.

Citeşte şi:


Cine sunt vinovaţii?

Păi am observat că majoritatea oamenilor condamnă gestul, mai puţin conducerea Stelei. Asta este problema surprinzătoare. Oficialii clubului nu au luat nicio măsură faţă de manifestările acestea, care nu fac bine nimănui. Într-un caz similar din Franţa, oficialii lui PSG şi federaţia de fotbal din Franţa au luat atitudine şi au sancţionat aceste lucruri. La noi de ce nu se întâmplă la fel?

Suporterii se scuză, spunând că a fost o glumă...

E mult prea simplistă această abordare. Cât timp am fost la Steaua, publicul era cu adevărat superior. Clubul în sine era superior. Steaua pe care o ştiu şi de care îmi amintesc nu se preta la asemenea lucruri. Din păcate, minţi bolnave sunt peste tot. Atât în mediul român, cât şi în cel maghiar sau occidental.

Dumneavoastră cum v‑aţi simţit, având în vedere apartenenţa la etnia maghiară?

Indignarea mea nu are absolut nicio legătură cu etnia de care aparţin. Şi dacă eram chinez, tot aceeaşi părere o aveam. Nu pot să accept scandările şi strigătele fanilor de acest gen. Înjurăturile murdare fac mult rău. Nimeni nu trebuie să uite că fotbalul a fost şi trebuie să rămână un spectacol.

image

Antrenorul lui Standard Liege şi-a exprimat dezaprobarea totală faţă de bannerul ruşinos

Ladislau Bölöni

Vârstă 56 de ani
Post  antrenor Standard Liege

Jucător

Meciuri la naţionala României  108
Goluri la naţionala României 25
Echipe: ASA Tg. Mureş, Steaua, Racing Jet Wavre, Creteil, Orleans
Titluri  3

Antrenor

Echipe: Nancy, naţionala României, Sporting, Rennes, AS Monaco, Al-Jazeera, Standard Liege
Titluri 2

Presa din Ungaria a preluat campania

image


Mass-media maghiară a alocat spaţii ample campaniei „Adevărul”, principalele publicaţii şi televiziuni din Ungaria preluând iniţiativa ziarului nostru.

Gergely Marosi, de la ediţia online a ziarului „Nemzeti sport“, a trimis un mail pe adresa redacţiei noastre: „Articolul dvs e un gest curajos. Vă mulţumin din partea fanilor de fotbal din Ungaria. Să sperăm că meciul retur va fi mult mai prietenos, deşi mă îndoiesc“.

De asemenea, un alt ziar important din Ungaria, „Nepszabadsak“, a amintit de momentul în care moartea lui Marian Cozma a unit cele două popoare şi a tradus prima pagină din „Adevărul“ pe ediţia online (foto).

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/iulie/rom9722.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false















Botiş: „Câţiva derbedei nu reprezintă România“

image


Sorin Botiş (foto), singurul român care joacă în campionatul Ungariei, i-a pus la zid pe fanii Stelei care au jignit poporul maghiar la meciul tur cu Ujpest. „Este urât, foarte urât ceea ce s-a întâmplat. Eu trăiesc printre unguri şi ei mă respectă, iubita mea este unguroaică, nu pot să tolerez mizeriile unor derbedei, care nu reprezintă în nici un caz România“, a spus jucătorul lui Honved Budapesta.

Acesta intenţionează să vină pe stadion la partida de la Budapesta: „Dacă reuşesc să-mi iau bilet într-o zonă mai sigură a stadionului, o să vin, dacă nu, stau acasă, că sigur va ieşi măcel”. Botiş a apreciat demersul ziarelor „Adevărul“ şi „Click!“, care au cerut scuze poporului maghiar: „Mă bucur că a luat cineva atitudine“.

„Adevărul“ îi dă în judecată pe vinovaţi

image

Gigi Becali

Finanţatorul Stelei se face vinovat de următoarele: insultă, instigare la discriminare, ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, instigarea publică şi apologia infracţiunilor.

Valeriu Argăseală

image



„Adevărul” consideră că preşedintele Stelei se face vinovat de săvârşirea următoarelor infracţiuni prevăzute şi pedepsite prin Codul Penal: Insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

image

Silion Costică



„Adevărul” consideră că Inspectorul General al Jandarmeriei se face vinovat prin complicitate la insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni şi instigarea publică.

Alexandru Tofan, poreclit „Lecce”

Liderul facţiunii galeriei care a afişat banner-ul ruşinii se face vinovat de insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice şi instigarea publică şi apologia infracţiunilor.

image

Mesajul spurcat din Ghencea: „Cât ţine femeia maghiară rahatul în ea? Nouă luni!“  Foto: Petrică Tănase




Ambasadorul a primit felicitări

Ambasadorul Ireny Comaroschi (foto) ne-a povestit cum a devenit ziua ei mai frumoasă. Peste tot pe unde a intrat cu probleme de lucru, diplomatul român a primit mulţumiri în urma demersului făcut de cotidianul Adevărul, care a cerut scuze maghiarilor pentru jignirile aduse de suporterii stelişti.

image



 „Am avut o surpriză mare din partea celor pe care i-am vizitat. Nu ştiam de ce. Am aflat ulterior. La fel a fost şi la poliţie. Cu toţii ştiau de articolul apărut în Adevărul. A fost un gest frumos şi apreciat de oamenii de aici”, a declarat Ireny Comaroschi. Aceasta nu dorit să discute pe tema mesajului arborat de suporteri.

„Dacă ambasada ar fi luat atitudine, ar fi dat o încărcătură politică unei chestiuni care nu avea legătură cu aşa ceva. Ambasada României de la Budapesta s-a pregătit însă pentru a ajuta românii dacă au probleme în timpul sau după partidă. Adevărul e un ziar serios, dar acum există şi presa de scandal care va face caz şi dacă unul o să îşi scrântească glezna, va spune că a fost bătut de suporteri. Tocmai de aceea nu vreau să fac declaraţii pe această temă”, a mai spus Comaroschi.

Poliţiştii fac planton la Ambasadă  

Paza de la Ambasada României a fost întărită cu o zi înainte de meciul Ujpest-Steaua. O maşină mică de poliţie şi o dubă plină ochi de jandarmi stau parcate pe strada lăturalnică unde se află clădirea.

Diplomaţii sunt convinşi că nu vor avea loc incidente nedorite, joi seara, în Capitala Ungariei. „Am discutat cu cei de la poliţie şi care ne-au asigurat că vor acorda o atenţie deosebită acestui eveniment. Suporterii români care vin organizat cu autocarele vor fi aşteptaţi încă de la intrarea în Ungaria, de unde urmează să vină sub escortă. Vor fi mereu sub pază, mai ales că vor fi însoţiţi şi de poliţişti români”, a spus Albert Robu, al trelea secretar al Ambasadei şi însărcinat cu presa. ;

Platini va judeca Steaua

image


Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, i-a scris personal preşedintelui UEFA, Michel Platini (foto), iar răspunsul acestuia a venit prompt: „Steaua va fi judecată pentru acel banner jignitor”. Într-un interviu în cotidianul ungar, „Kronica”, Asztalos  Csaba spune că nu se aşteaptă ca Steaua să fie sancţionată în România, dar e sigur că UEFA va lua o decizie corectă.

„Degeaba pornim noi un proces împotriva Stelei, pentru că din cauza legilor româneşti, cei de la Steaua vor primi maxim o amendă, dar ne-am adresat la UEFA, deoarece ei pot sancţiona aşa cum trebuie echipa. Acesta este şi motivul pentru care am apelat la forul prezidat de Michel Platini”, a dezvăluit Asztalos. Steaua va fi judecată azi, iar verdictul va fi anunţat vineri.

Adjunctul Jandarmeriei e în concediu

Cel care ar fi trebuit să conducă ancheta în cazul banner-ului xenofob este adjunctul Jandarmeriei Bucureşti,  Eugen Merean. Acesta se află însă într‑un concediu prelungit!

„Nu am văzut meciul şi nu ştiu nimic despre acel banner de care mă întrebaţi. Mă aflu în concediu. Am şi eu dreptul ca tot omul. Dacă voi face anchetă? Mai am 18 zile de concediu”, a spus acesta.

Reacţii de pe adevarul.ro

image

Cei mai «înfocati» fani sunt doar nişte fiinţe fără prea mult creier, îmi pare rău să o spun... «Adevărul» a luat o atitudine corectă.

image



Adi

image

Mulţumesc «Adevărul»! Cred că oamenii greşesc în toată lumea, dar suporterii au întrecut orice limită în acest caz.

image



Un european

image

Gest omenesc. Pur şi simplu. Şi mie, ca maghiar, mi-e ruşine de com­por­ta­mentul aşa-zişilor suporteri de la Ujpest.

image



Leo – Ungaria

image

Trăim împreună în inima Europei şi mulţi unguri ştiu că românii sunt oameni buni. Şi noi am plâns la moartea lui Marian Cozma.

image



Respekt

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite