La Madrid s-a născut o nouă eră „galactică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria contra Barcelonei din finala Cupei a declanşat o bucurie nebună în tabăra celor de la Real. Alături de 150.000 de fani, „galacticii“ au sărbătorit până în zori cucerirea primului trofeu sub comanda lui Mourinho.

Din 2008 se lăsase liniştea în Plaza de Cibeles din Madrid, locul tradiţional în care suporterii Realului se adună după fiecare succes major al favoriţilor. Întreaga frustrare adunată de suflarea „merengues" a răbufnit însă miercuri noaptea şi joi dimineaţa, transformându-se într-un delir general. Cu atât mai mult cu cât Cupa Spaniei a fost „furată" rivalilor de moarte din Catalunia.

Startul la petrecere l-a dat „toreadorul" Sergio Ramos încă de pe gazonul de la Valencia: al doilea căpitan al Realului a luat o manta roşie, reproducând o scenă de coridă în „Ole"-urile dezarmante ale tribunei madrilene (foto 2). Apoi, jucătorii au ţinut să-l arunce în aer pe „creierul" triumfului de miercuri-seară, Jose Mourinho (foto 1). A urmat baia de şampanie din vestiar şi întoarcerea la Madrid, „galacticii" ajungând pe un autocar decapotabil în mijlocul a 150.000 de fani dezlănţuiţi. Era trecut de ora cinci dimineaţa, iar unii dintre jucătorii lui Mourinho erau deja „beţi" de bucurie.

Doar aşa se poate explica stângăcia aceluiaşi Sergio Ramos, care a scăpat din mână trofeul cucerit cu atâta trudă cu câteva ore înainte (foto 4). „A căzut Cupa. A căzut Cupa!", a apucat să strige fotbalistul, văzându-şi dovada victoriei sub roţile autocarului. Noroc de şofer, care a oprit la timp şi care are tot dreptul să primească şi el o primă consistentă! „Nu am scăpat-o eu. A sărit ea singură când a văzut atâta lume adunată în piaţă", a fost justificarea comică dată de Ramos.

Casillas pupă tot!

După celebrul sărut, în direct, cu logodnica Sara Carbonero la finalul Mondialului de anul trecut, Iker Casillas a recidivat. Astfel, la înmânarea trofeului, portarul lui Real n-a mai ţinut cont de niciun protocol, îmbrăţişându-l pe Regele Juan Carlos şi sărutând-o amical pe Regina Sofia. Apoi, în piaţă, nici Cibele, statuia zeiţei fertilităţii, nu a scăpat de Iker. Casillas a ţinut neapărat să se caţere până la ea, a învelit-o într-un steag al Spaniei cu însemnele Realului şi a pupat-o recunoscător (foto 5).

„Nu am cuvinte. Această victorie e o uşurare venită după doi ani grei", a spus căpitanul „albilor".  Aşadar, a fost fericire în stare pură la Madrid, pătată doar de gestul obscen făcut de Pepe la adresa tribunei „blaugrana" după golul decisiv al lui Ronaldo din prelungiri. „Îmi cer scuze, a fost din cauza euforiei", a dres-o la final portughezul.

„Galacticii" Au întristat-o pe Shakira

De partea cealaltă, catalanii s-au recunoscut învinşi, lucru cu care se dezobişnuiseră în ultimii ani. „Aşa e în sport, nu poţi câştiga mereu", a declarat Pep Guardiola, pregătind deja revanşa din semifinalele Ligii Campionilor („dubla" Real - Barcelona e programată la 27 aprilie şi 3 mai).
Dezamăgirea din tabăra catalană a fost ilustrată perfect de celebra Shakira, partenera de viaţă a lui Gerard Pique. Cântăreaţa din Columbia a trăit meciul de pe „Mestalla" la intensitate maximă, iar la final l-a consolat pe fundaşul Barcei după ce acesta a primit medalia de vicecampion
(foto 3).

1 finala Cupei Spaniei a fost cel mai vizionat derby dintre Real Madrid şi Barcelona din istorie.

Mourinho a fugit cu poliţia

După 0-5 pe „Camp Nou" şi 1-1 pe „Bernabeu", de această dată planul anti-Barça gândit de „The Special One" a funcţionat perfect. Prima finală pierdută de Guardiola la cârma Barcelonei a coincis cu primul trofeu adus Realului de „magicianul" Mourinho, instalat pe banca „albilor" tocmai pentru a triumfa în astfel de momente cruciale. Portughezul nu a participat însă la sărbătoarea matinală din capitala Spaniei, plecând direct acasă de la aeroport într-o maşină a poliţiei. „Lumea nu e obişnuită să vadă o echipă a Realului atât de organizată şi cu tărie de caracter. Poate le place mai mult un Real care pierde mereu", a declarat Mourinho în stilul său caracteristic, „înţepându-şi" adversarii.

Cifre „galactice"

4 cupe naţionale are acum în palmares Jose Mourinho, după cele ale Portugaliei, Angliei şi Italiei.
18 ani trecuseră de la ultimul succes al lui Real Madrid în Cupa Spaniei.
43 de goluri a dat în acest sezon Cristiano Ronaldo, cu unul mai mult decât reuşise în 2008 pentru Manchester United.

Două s-au dus, vine „dubla" din Ligă

FC Barcelona: Pinto - D. Alves, Mascherano, Pique, Adriano (Maxwell 119) - Xavi, Busquets (Keita 108), Iniesta - Messi, Villa (Afellay 105), Pedro. Antrenor:  Josep Guardiola
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, S. Ramos, Carvalho (Garay 119), Marcelo - Khedira (Granero 104), Pepe, X. Alonso - Di Maria, C. Ronaldo, Özil (Adebayor 70). Antrenor:  Jose Mourinho
Gol: C. Ronaldo 102
Stadion „Mestalla" (Valencia): 50.000
Arbitru: Undiano Mallenco

Hagi: „De asta îmi place fotbalul"

„Adevărul": Ai văzut finala dintre Real şi Barcelona?

Gheorghe Hagi: Da, însă nu m-am dus la meci, l-am urmărit la televizor, la Constanţa, cu toată lumea...

Cu cine ai ţinut?

Eu am jucat la ambele echipe, am amintiri plăcute şi de la una şi de la alta, la fel şi prieteni. Aşa că nu pot spune că sunt mai apropiat de vreuna dintre ele. Gică (n.r. - Popescu) e cu Barça, cred că el a suferit.

Credeai că poate câştiga Realul?

Eu m-aş fi aşteptat să se termine 0-0, dar până la urmă a decis o execuţie extraordinară, cum se întâmplă în derby-uri. Am jucat şi eu în multe meciuri din acestea şi ştiu că sunt decise mai degrabă de o reuşită individuală de excepţie decât de o greşeală.

Cum ţi s-a părut jocul?

A fost maximul la care puteam să mă uit la un meci de fotbal. Un alt nivel, o altă lume. Deşi s-a marcat doar un gol am văzut totul la superlativ: calitate, intensitate, viteză, tehnică, acţiuni individuale, contraatacuri... Fiecare echipă a încercat să fie mai inteligentă, iar jucătorii au interpretat perfect tactica stabilită. A fost o partidă mai bună decât cele din campionat, pentru că aici ambele formaţii au jucat extraordinar.

S-au confruntat cele mai bune echipe din lume?

S-au întâlnit cea mai bună formaţie din lume în acest moment şi cea care poate deveni. Barcelona şi Real au filosofii diferite, dar acelaşi scop: să câştige mereu, să fie cei mai buni. Şi cu alt tip de jucători, Barça mai tehnici, Madrid mai puternici.

De ce Real şi nu Barcelona?

Real a avut o inspiraţie în plus. Se vede că Mourinho a pus Madridul pe un drum foarte bun. Echipa joacă ce vrea el.

A fost criticat pentru tactica defensivă.

Dacă vrei să ai o şansă cu Barcelona, trebuie să controlezi jocul fără minge. Să-ţi creezi avanteje prin calitatea jucătorilor, să ai capacitatea să nu le dai fotbaliştilor Barcelonei timp şi spaţiu în care să paseze.

Ce lipseste Barcelonei?

Nimic, e cea mai bună din lume.

De cine-ţi place mai mult, de Messi sau de C. Ronaldo?

Sunt jucători speciali, dar diferiţi, cu alte calităţi. Oricare dintre ei însă avea mingea, jocul parcă se „dădea pe repede".

Ce se va întâmpla în meciurile din semifinalele Ligii Campionilor?

Va fi altă istorie, chiar dacă de acum se cunosc foarte bine amândouă. Vom vedea o altă abordare, pentru că cele două jocuri vor fi gândite „la pachet". Dar sunt convins că voi vedea din nou fotbal de superclasă. Asta e plăcerea mea, cu astfel de meciuri îmi clătesc ochii să rămân încă fericit şi să-mi placă în continuare fotbalul.

6 meciuri între Real şi Barcelona a jucat Hagi, patru pentru madrileni şi două la catalani. Bilanţ: două victorii, trei egaluri, o înfrângere.

Dedicaţie pentru legenda Raul

„Nu suntem toţi, lipseşte Raul!" au strigat suporterii Realului în timpul fiestei de la Madrid. Legendarul număr 7 al echipei de pe „Bernabeu" a prins numeroase nopţi albe în Plaza de Cibeles, însă niciodată pentru a sărbători cucerirea Cupei Regelui Spaniei. Transferat vara trecută la Schalke după 16 ani în tricoul lui Real, Raul va avea totuşi ocazia să-şi treacă în palmares o cupă naţională, Schalke urmând să joace la 21 mai ultimul act al Cupei Germaniei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite