Messi a câștigat al treilea Balon de Aur! Guardiola, antrenorul anului 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio surpriză la gala de la Zurich: Messi a cucerit pentru a treia oară Balonul de Aur, egalându-l pe Michel Platini. Titlul de cea mai bună jucătoare i-a fost atribuit lui Homare Sawa (Japonia). Guardiola (Barcelona) și Norio Sasaki (Japonia) au primit titlul de antrenorul anului la echipe masculină, respectiv feminină, iar lui Sir Alex Ferguson i s-a decernat Premiul Președintelui FIFA pentru servicii aduse fotbalului. Federația Japo

Messi a declarat după ce a primit trofeul: ”Este o mare plăcere pentru mine. Vreau să le mulțumesc colegilor mei de la Barcelona și din echipa Argentinei. Fără ei, nu aș fi putut obține acest titlu. Nici pe acesta, nici pe celelalte. Aș vrea să împart acest titlu cu Xavi”.

Barcelona a cucerit două premii la Gala de la Zurich, pe cele mai importante, prin Messi și Guardiola - fotbalistul  (FIFA Balonul de Aur), respectiv antrenorul anului 2011.

Japonia a câștigat trei distincții: fotbalista anului 2011 - Homare Sawa, antrenorul echipei feminine a anului - Norio Sasaki și Premiul Fair-Play.

Alături de argentinian s-a aflat și Michel Platini, președintele UEFA fiind până astăzi singurul fotbalist din lume care câștigase Balonul de Aur de trei ori la rând.

Iată premiile acordate:

Echipa tip a anului 2011: Casillas - Alves, Pique, Ramos, Vidici - Xabi Alonso, Xavi, Iniesta - Ronaldo, Rooney, Messi

Premiul președintelui FIFA: Sir Alex Ferguson

Cel mai bun antrenor de echipă feminină în 2011: Norio Sasaki (Japonia)

Cel mai bun antrenor în 2011: Pep Guardiola (Barcelona)

Premiul Fair-play: Federația Japoneză de Fotbal

Premiul Puskas: Neymar

Cea mai bună fotbalistă în 2011: Homare Sawa (Japonia)

Cel mai bun fotbalist în 2011: Lionel Messi (Barcelona)

MESSI A CÂȘTIGAT DIN NOU BALONUL DE AUR

ORA 20.54. Se apropie momentul decernării premiului cel mare, FIFA Balonul de Aur. Pe scenă este invitat brazilianul Ronaldo. Brazilianul spune că fotbalul i-a dat totul, că s-a mai aflat aici de două ori, dar pentru a primi trofee.

Ronaldo va anunța câștigătorul Balonului de Aur.

ORA 20.50. Președintele Sepp Blatter și Shakira vor atribui premiul celei mai bune fotbaliste a anului trecut.

Homare Sawa câștigă titlul de cea mai bună jucătoare a anului. Ca reprezentantă a campioanei mondiale.

ORA 20.47. Sunt amintite cele trei jucătoare nominalizate la titlul de fotbalista anului 2011:

Marta (Brazilia)

Homare Sawa (Japonia)

Abby Wambach (SUA)

Marta a fost declarată fotbalista anului în 2006, 2007, 2008, 2009 și 2010!

ORA 20.42. La festivitatea de la Zurich este prezentă și Shakira, care a acceptat să se pozeze alături de fanii lui... Pique. ”Favoriții mei sunt Messi și Guardiola. Nu numai pentru că au câștigat titluri, ci și pentru modul în care au făcut-o”, a spus solista pentru fifa.com.

ORA 20.41. Este prezentat Xavi, cel de-al treilea nominalizat la FIFA Balonul de Aur.

ORA 20.40. Sunt prezentate cele mai frumoase 3 goluri marcate în 2011.

Rooney - Manchester United

Messi - Barceloina

Neymar - Santos

Premiul Puskas este acordat de Hugo Sanchez. Acesta i se atribuie lui Neymar.

ORA 20.35. Premiul Fair-Play este acordat Federației Japoneze de Fotbal. Se amintește de competițiile găzduite anul trecut de o țară zguduită de un cutremur și apoi de un tsunami.

ORA 20.32. Este prezentat un film cu Messi.

ORA 20.28. Cei trei candidați la titlul de antrenorul anului la echipe masculine de fotbal:

Sir Alex Ferguson - Manchester United

Pep Guardiola - Barcelona

Jose Mourinho - Real Madrid

Titlul i-a revenit, fără nicio surpriză, lui Guardiola.

Guardiola a spus că acest titlu ar trebui împărțit cu ceilalți doi nominalizați. El i-a dedicat trofeul lui Vilanova, secundul căruia i-a băgat un deget in ochi... Mourinho, la meciul din semifinalele Ligii Campionilor!

ORA 20.25. Sunt anunțați cei trei candidați la titlul de antrenorul anului la echipe feminine:

Bruno Bini - Franța

Norio Sasaki - Japonia

Pia Sundaghe - SUA

Premiul este acordat lui Norio Sasaki. Acesta a câștigat titlul mondial cu Japonia, anul trecut.

ORA 20.23. Este prezentat Cristiano Ronaldo. El i-a luat locul lui Iniesta față de anul trecut.

ORA 20.15. Șeful Federației Internaționale de Fotbal Asociație, Joseph Blatter, acordă premiul Președintelui FIFA - pentru serviciile aduse fotbalului.

Distincția îi revine lui Sir Alex Ferguson, antrenorul lui Manchester United.

Președintele FIFA amintește realizările scoțianului la Aberdeen și MU.

Ferguson stă în sală alături de Guardiola. ”Este o mare onoare pentru mine. Am lucrat cu jucători care mi-au împărtășit pasiunea pentru fotbal la un mare club ca Manchester United. Am câștigat, dar am și pierdut trofee. Vă mulțumesc”, a spus Sir Alex Ferguson.

ORA 20.10. Mai întâi va fi decernat un premiu special, Predictor FIFA/FIFpro World XI. Este invitat pe scenă Pele. Peste 50.000 de jucători au votat cei mai buni jucători din 2011.

Iată echipa anului:

Casillas - Alves, Pique, Ramos, Vidici - Iniesta, Alonso,  Xavi, Messi - Ronaldo, Rooney.

Fiecare jucător a fost invitat pe scenă și a primit o plachetă de la Pele. Au lipsit jucătorii lui Real Madrid, care au transmis însă un mesaj video.

Sunt prezentați nominalizații. La titlul de fotbalistul anului candidează Messi, Xavi și Ronaldo - primii doi sunt prezenți în sală, ultimul este învoit, el urmând a juca mâine, cu Real Madrid.

Echipa nu are fundaș... stânga! Kay Murray vorbește cu jucătorii, ea lucrând la... Real TV.

CEREMONIA A ÎNCEPUT. Kay Murray și Ruud Gullit prezintă festivitatea.

ORA 20.00. În condițiile în care Mourinho și Ronaldo nu participă la festivitate, Real Madrid este reprezentată de Emilio Butragueno.

ORA 19.55. Peste puțin timp va începe ceremonia de atribuire a FIFA Balonul de Aur, trofeul care îl recompensează pe cel mai bun fotbalist al anului 2011. De asemenea, vor fi premiați cel mai bun antrenor, pentru echipe masculină și feminină, precum și cea mai bună jucătoare de fotbal în anul trecut.

ORA 19.50. În sală se află numeroase personalități ale fotbalului mondial: Zidane, Van Basten, Neymar, Matthaus, Netzer.

ORA 19.40. Gerard Pique, apărătorul lui FC Barcelona, a venit la ceremonie alături de mama și tatăl lui. Mai mult decât atât, Pique senior are și un aparat foto cu care face fotografii non-stop.

ORA 19.25. La cea de-a doua conferință de presă au participat reprezentanți ai fotbalului rezervat echipelor masculine.

Iată, pe scurt, câteva declarații ale participanților:

Sir Alex Ferguson: "Este ușor pentru mine să rămân la Manchester United. Sunt acolo de atâta timp... Îmi este mult mai ușor să planific lucrurile".

Pep Guardiola: "Faptul că atâția jucători vin de la centrul nostru de formare îmi face munca mai ușoară. Ei se cunosc unii pe alții".

Lionel Messi: "Recompensele individuale sunt cu adevărat speciale, însă ceea ce noi am obținut cu echipa este cu mult mai important".

Xavi: "Am șansa să joc la un club ca Barcelona într-o perioadă istorică. Vreau să profit în continuare de asta".

ORA 19.15. Astăzi, la Zurich, au avut loc două conferințe de presă cu cei nominalizați la premiile care vor fi atribuite.

Prima a avut loc la ora 15.00, la ea participând cele trei jucătoare (Marta, Homare Sawa et Abby Wambach), precum și tot atâția antrenori de echipe feminine (Bruno Bini, Norio Sasaki et Pia Sundaghe).

Iată declarațiile acestora:

Marta: "Este o onoare să mă aflu aici. Este extraordinar să-ți fie recunoscută activitatea pe care ai avut-o în decursul unui an".

Homare Sawa: "Sunt încântată că sunt aici. A fost un vis să câștig Cupa Mondială. Echipa a depășit toate așteptările mele"

Abby Wambach: "Sunt aici datorită tuturor oamenilor care m-au susținut. A fost o mare șansă pentru mine. Le muțumesc tuturor".

Bruno Bini: "Ma aflu aici cu multă umilință. Este datorită determinării echipei și muncii federației".

Norio Sasaki: "Rezultatul nostru în Germania a fost cu atât mai important ținând cont de evenimentele din 11 martie".

Pia Sundhage: "Sunt mulțumită că oamenii sprijină fotbalul feminin. Cred că noi ne aflăm la începutul a ceva special".

Cei trei nominalizaţi sunt Lionel Mess, Xavi Hernandez (ambii de la FC Barcelona) şi Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Semnale că Messi va primi al treilea premiu consecutiv, ocazie care-i va permite să-l egaleze pe Michel Platini (tot cu trei trofee consecutive în anii ’80), au fost date de faptul că Ronaldo nu va fi prezent la festivitatea de premiere. Nici el, dar nici antrenorul Jose Mourinho. Cei doi şi-au motivat absenţa, în mod oficial, prin faptul că mâine Real Madrid va disputa returul cu Malaga (3-2 în tur pe «Bernabeu»), din optimile Cupei Spaniei. De fapt, atât Ronaldo, cât şi Mourinho au aflat că au pierdut premiile în dauna lui Messi şi a lui Guardiola, ultimul urmând a fi desemnat antrenorul anului.

Performanţele din 2011 ale celor trei nominalizaţi

Lionel Messi (24 de ani)
- 51 de meciuri
- 56 de goluri
- 48 de pase decisive
- 4 trofee

Cristiano Ronaldo (26 de ani)
- 55 de meciuri
- 54 de goluri
- 11 pase decisive
- 1 trofeu

Xavi Hernandez (31 de anI)
- 56 de meciuri
- 10 goluri
- 12 pase decisive
- 4 trofee.

FC Barcelona poate deveni clubul cu cele mai multe „Baloane de Aur": 9!
În această seară, FC Barcelona poate deveni clubul cu cele mai multe „Baloane de Aur", mai exact nouă. Suarez (1960), Cruyff (1973 şi 1974), Stoicikov (1994), Rivaldo (1999), Ronaldinho (2005) şi Messi (2009, 2010 şi, cel mai probabil, 2011) au fost jucătorii desemnaţi cei mai buni din lume în timp ce au purtat culorile catalanilor.

Zestrea Barcelonei ar fi putut fi mai mare dacă aici ar mai fi adăugaţi Ronaldo (1997) şi Figo (2000), care au câştigat trofeul la doar câteva luni după ce au plecat de pe „Camp Nou“.

AC Milan şi Juventus Torino au rămas cu opt „Baloane de Aur" câştigate.

Catalanii, la cinci puncte în spatele lui Real Madrid
Seara de aur a catalanilor a fost însă parţial stricată de egalul făcut de Barcelona cu două zile înainte în campionatul Spaniei. Un 1-1 pe terenul rivalei locale Espanyol care le-a oferit „galacticilor" de la Real Madrid (5-1 cu Granada) ocazia de a se distanţa la cinci puncte în fruntea clasamentului. Trebuie menţionat însă că oamenii lui Guardiola au fost văduviţi de un penalty la henţul lui Raul Rodriguez la şutul lui Pedro. "Penalty cât casa!", a scris cotidianul catalan „Sport".

Messi, egalul lui Platini
Lionel Messi are şansa de a deveni primul jucător, după Michel Platini, care reuşeşte să câştige de trei ori consecutiv „Balonul de Aur". Actualul preşedinte al UEFA a reuşit performanţa în 1983, 1984 şi 1985 pe vremea când evolua la Juventus. „Recordurile sunt pentru a fi doborâte, iar Messi mă va întrece. Dacă aş fi crescut la Torino, aş fi câştigat mai multe trofee. La Juventus am ajuns abia la 27 de ani pe când Messi evoluează la Barcelona de la 13 ani", a spus Michel Platini nu cu mult timp în urmă.

Mai citiţi şi:

Cruyff: „Messi va câştiga cinci, şase, şapte Baloane de Aur"
Fostul jucător şi antrenor al echipei FC Barcelona, olandezul Johan Cruyff, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei argentiniene Ole că Lionel Messi va câştiga de-a lungul carierei "cinci, şase, şapte Baloane de Aur". MAI MULTE DETALII AICI

Bölöni, despre nominalizaţii pentru Balonul de Aur: "Îi ador pe toţi trei, dar ţin cu Ronaldo"
Tehnicianul Ladislau Bölöni a declarat, cu o zi înainte de decernarea Balonului de Aur, că îi adoră pe toţi cei trei nominalizaţi pentru acest trofeu, Lionel Messi, Xavi şi Cristiano Ronaldo, dar nu poate fi obiectiv şi va ţine mereu mai mult cu portughezul pe care l-a lansat la Sporting Lisabona. MAI MULTE DETALII AICI

Mourinho: „Cred că Guardiola va câştiga trofeul FIFA pentru cel mai bun antrenor"
Tehnicianul echipei Real Madrid, Jose Mourinho, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este corect ca el să nu câştige în acest an trofeul FIFA pentru cel mai bun antrenor, în opinia sa cel care îl va obţine fiind Josep Guardiola (FC Barcelona). VEZI DETALII AICI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite