Cristi Săpunaru, campionul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Porto a învins Braga cu 1-0 şi a cîştigat din nou Europa League, după 8 ani! Falcao le-a adus "dragonilor" trofeul prin reuşita sa din minutul 45, un "cap" excelent din centrarea lui Guarin. Săpunaru a fost integralist în echipa lui Villas-Boas!

Este al şaptelea trofeu continental pentru formaţia portugheză, care mai are în palmares două Ligi ale Campionilor, o Cupă UEFA, o Supercupă a Europei şi două Cupe Intercontinentale.

FINAL DE FINALĂ. PORTO ŞI SĂPUNARU SUNT CÂŞTIGĂTORII LIGII EUROPA SEZONUL 2010-2011

Toate mingile sunt aruncat în careul lui Porto

Arbirul arată 3 minute de prelungire

Min 90. Suporterii lui FC Porto simt că favoriţii lor nu mai pot pierde finala şi au început să cânte

Min 86. Belluschi trage puţin pe lângă din 20 de metri din pasa lui Săpunaru

Min 80. Kaka primeşte şi el "galben" pentru fault. Hulk şutează de la 30 de metri, din lovitură liberă, peste poartă.

Min 79. Ultima schimbare şi la Porto. Iese Varela şi intră Rodriguez.

Min 76. Cesar îşi bate joc de o fază la care au conlucrat mai mulţi jucători de la Braga. Cesar trage defectuos de la 17 metri

Min 73. Schimbare la Porto. Intră Belluschi şi a ieşit Guarin

Min 71. Săpunaru putea primi al doilea cartonaş galben după un fault, dar a fost iertat de arbitru. Merita să fie eliminat.

Min 70. Braga a început să domine meciul. Porto este îngrămădită în propriul careu

Min 66. Ultima schimbare la Braga. Iese Lima şi intră Meyong.

Min 57 Helton iese în afara careului pentru a opri un atac şi reuşeşte să dribleze un jucător al celor de la Braga înainte de a degaja în aut

Min 55. Cartonaş galben şi pentru Garcia după o intrare cu talpa la mijlocul terenului.

Min 54. După efectuarea celor două schimbări în jocul Bragăi este mai multă limpezime.

Min 49. Săpunaru primeşte "galben" după un fault la mijlocul terenului. Primul cartonaş de la Porto

Min 47. Mossoro a rămas singur cu Helton, dar nu a putut să-l învingă pe portarul lui Porto, care a respins cu piciorul

Min 46. ARbitrul a fluierat începutul reprizei a doua. Două schimbări la Braga! Au ieşit Hugo Viana şi Rodriguez şi au intrat Kaka şi Mossoro

Min 45. Arbitrul fluieră finalul primei reprize.

Min 44. GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLL PORTOOOOOOO: Falcaoooooo marchează cu capul după o centrare venită de pe partea dreaptă de la Guarin.

Min 39. Nicio echipă nu şi-a creat ocazii clare de gol. Porto a dominat prima repriză însă nu a ameninţat cu adevărat poarta oaspeţilor.

Min 31. Varela reia cu capul, din plonjon, centrarea de pe partea dreaptă a lui Hulk. Mingea trece însă pe lângă poartă.

Min 30. Silvio de la Braga vede şi el cartonaşul galben după un fault dur la Hulk. Silvio putea primi chiar şi cartonaşul roşu pentru intrare cu talpa înainte.

Min 27 Hulk şutează puternic, din lovitură liberă de la 30 de metri. Mingea se duce peste poartă.

Min 24. Hugo Viana de la Braga vede primul cartonaş galben al finalei

Min 22. Săpunaru respinge o centrare foarte periculoasă în careul lui Porto. Până acum românul a jucat bine şi a fost sigur în intervenţii.

Min 18. Lovitură liberă de la 30 de metri lateral dreaptă. Centrează Hulk, însă arbitrul de margine ridică fanionul pentru ofsaid

Min 11. Cei doi atacanţi ai lui Porto, Hulk şi Varela au făcut schimb de locuri. Hulk a trecut în stângă şi Varela pe dreapta.

Min 10. Corner Porto care rămâne fără rezultat

Min 7. Hulk dribleză elegant dooi fundaşi de la Sporting, dar trage puţin pe lângă poartă.

Min 4. Prima mare ocazie de gol i-a aparţinut celor de la Braga. Costodio nu este în ofsaid, dar trage puţin pe lângă.

Min 2. Porto controlează mijlocul terenului încă din primele minute.

Min 1. A început finala. Porto a avut prima lovitură a meciului.

Arbitrul Velasco Carballo din Spania va conduce la centru prima finală din istorie în totalitate portugheză.

Echipele şi-au făcut apariţia pe teren

Iată echipele de start:

PORTO: Helton - Săpunaru, Rolando,Otamendi, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela

Rezerve: Beto, Maicon, Belluschi, Walter, James Rodriguez, Souza, Ruben Micael

BRAGA: Artrur - Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodriguez, Silvio - Custodio, Hugo Viana, Vandinho - Alan, Lima, Paulo Cesar

Rezerve: Cristiano, Kaka, Mossoro, Helder Barbosa, Meyong, Eldersonm, Leandro Salino

11 ţări îşi revendică în această seară trofeul Europa League! 11 ţări vor fi reprezentate diseară în Porto - Braga, finala de la Dublin. Polonia, Uruguay, Argentina, Portugalia, Brazilia, România, Columbia, Peru, Senegal, Camerun şi Nigeria. Săpunaru este singurul român care ne poate face fericiţi. Fundaşul e aproape de o triplă istorică, după ce a luat campionatul cu Porto şi s-a calificat şi în finala Cupei de pe 22 mai, cu Guimaraes.

În prima ligă portugheză, Săpunaru a bifat 19 partide în acest sezon, fiind într-o continuă rotaţie pe postul de fundaş dreapta cu uruguayanul Fucile. Cu toate acestea, jucătorul român a fost prima opţiune a antrenorului Villas-Boas pentru meciurile din Liga Europa. "Săpun" a jucat în 12 partide dintr-un total de 16, iar cu el pe teren, Porto a câştigat zece dintre ele. Cristi va începe şi în această seară în primul "11", împotriva celor de la Braga, mai ales că Fucile este accidentat.

VEZI AICI CE ZICE ANDRE VILLAS-BOAS DESPRE FINALĂ

Porto a încheiat campionatul Portugaliei fără înfrângere, cu o ofensivă stelară şi a prins fără probleme finala Europa League. Secretul lui Villas-Boas? Cuplul ofensiv Hulk - Falcao, care a marcat împreuna 72 de goluri în aproximativ 50 de partide! Hulk este responsabil şi cu pasele decisive, avînd nu mai puţin de 17 assisturi în actualul sezon. În acest an, "dragonul" Falcao a doborât şi un record european, acela de cel mai bun marcator într-o cupă europeană, columbianul având 16 reuşite în 14 partide.

VEZI AICI DECLARAŢIILE ANTRENORULUI DE LA SPORTING BRAGA ÎNAINTE DE FINALĂ

Braga a învins-o ultima dată pe Porto pe 19 septembrie 2009, 1-0, în campionat.

Al patrulea român în zece ani

Titularizarea lui Săpunaru de azi îl va transforma pe acesta în al patrulea fotbalist român care joacă o finală de Europa League (Cupa UEFA) în ultimul deceniu. Primul a fost Contra, în 2001, cu Alaves, succedat de Marius Niculae în 2005, cu Sporting Lisabona, şi de Răzvan Raţ, în urmă cu doi ani, în tricoul lui Şahtior. Dintre toţi, numai ultimul a reuşit să ridice trofeul deasupra capului, după ce a câştigat cu 2-1 finala împotriva lui Werder Bremen.

> Braga nu este creditată cu şanse prea mari nici la casele de pariuri, având o cotă de victorie, la Stanleybet, de 6,30! În schimb, succesul lui Porto este cotat doar cu 1,50.

> Antrenorul lui Braga, Domingos Paciencia, a fost golgheterul campionatului portughez în sezonul 1995-1996, când juca la FC Porto.

> În ultimele trei meciuri directe, Porto are tot atâtea victorii, golaverajul fiind 9-3.

Echipele probabile:

FC Porto: Helton - Săpunaru, Rolando, Maicon, Alvaro Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela
Absenţi: C. Rodriguez (suspendat), Fucile, Belluschi (accidentaţi)

Braga: Artur - Garcia, Rodriguez, Paulao, Silvio - Alan, Vandinho, Custodio, Viana - Lima, Meyong
Absenţi: Quim, Vinicius (accidentaţi)

Al doilea pas spre „triplă"

Vrând-nevrând, prin haosul din centrul oraşului, fotbalul a trebuit să se strecoare începând de ieri spre „Aviva Stadium". Antrenamente oficiale, conferinţe de presă, fani portughezi roind în jurul arenei pe care, diseară, se va acorda trofeul Ligii Europa 2011. Dintre cele două combatante, Cristi Săpunaru şi colegii săi au aterizat primii la Dublin, în noaptea de luni spre marţi, cazându-se la Portmarnork Hotel & Golf Link, o adevărată oază de linişte.

Braga merge pe principiul „focu' la ei"

Anunţat titular, fundaşul român e conectat la importanţa partidei cu Braga. După numeroase trofee naţionale cucerite cu Rapid şi cu FC Porto, „Săpun" se află în faţa unei premiere, câştigarea unei cupe continentale. Mai mult, dacă vor pune mâna pe Liga Europa, Săpunaru şi ceilalţi „dragoni" rămân în cărţi pentru o „triplă" istorică: după campionatul Portugaliei, bifat deja, FC Porto va juca, duminică, şi finala Cupei cu Guimaraes. De partea cealaltă, prin toate declaraţiile care le-au dat, „războinicii" de la Sporting Braga au aruncat şmechereşte presiunea favoritei pe FC Porto. Aşa s-a întâmplat şi în semifinala cu Benfica şi le-a ieşit.

8 trofee a cucerit Cristi Săpunaru în carieră, două cu Rapid şi şase cu FC Porto.

Între ei se decide  finala

Cei doi portari brazilieni au jucat un rol crucial în acest sezon pentru echipele lor. Astfel, Helton e principalul „responsabil" de parcursul fără greşeală al lui FC Porto în competiţia internă (30 de meciuri fără înfrângere), în timp ce Artur a închis poarta lui Braga în Liga Europa, cu doar patru goluri primite în opt meciuri.

Falcao - Lima

Columbianul Radamel Falcao este jucătorul-revelaţie al lui FC Porto în acest sezon, cel mai bun marcator în cupele europene (16 reuşite în 13 partide, dintre care patru în turul semifinalei cu Villarreal). De partea cealaltă, golgheterul lui Braga este un brazilian, Lima, care la 27 de ani a ajuns la apogeul carierei.

Hulk - Vandinho

Pe lângă Falcao, „dragonii" mai au o armă letală, pe brazilianul Hulk, jucător pentru care oficialii lui Porto au pus o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro. În schimb, jocul ofensiv al alb-roşilor de la Braga e greu de imaginat fără travaliul de la mijloc al lui Vandinho (33 de ani), ajuns la al şaptelea sezon în curtea „războinicilor Minho".

Cine va fi noul Mourinho?

Andre Villas-Boas (PortO)
- Nu a jucat niciodată fotbal. La 21 de ani pregătea naţionala Insulelor Virgine.
- La 33 de ani şi 213 zile poate deveni cel mai tânăr antrenor care câştigă un trofeu european, la nivel de club. Recordul îi aparţine lui Vialli (Cupa Cupelor cu Chelsea, în 1998, la 33 de ani şi 308 zile).
Domingos Paciencia (Braga)
- E unul dintre foştii mari atacanţi ai lui Porto, unde a jucat 12 ani cu întrerupere. În 2000 a fost coleg şi cu Basarab Panduru.
- În 2004 a preluat echipa a doua a celor de la Porto, imediat după plecarea lui Jose Mourinho la Chelsea.
- Finala Ligii Europa este ultimul său meci pe banca lui Sporting.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite