Klasnici a învins moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalistul, care a avut grave probleme de sănătate,a refuzat selecţionata germană din dorinţa de a juca pentru Croaţia Odată cu participarea la Euro 2008, Ivan Klasnici a devenit primul

Fotbalistul, care a avut grave probleme de sănătate,a refuzat selecţionata germană din dorinţa de a juca pentru Croaţia

Odată cu participarea la Euro 2008, Ivan Klasnici a devenit primul fotbalist care a luat parte la un turneu final după ce a suferit un transplant de rinichi.

Povestea de viaţă a lui Klasnici (28 de ani) ar putea servi drept subiect de roman. Fotbalistul s-a născut în Germania, din părinţi croaţi care lucrau ca muncitori la Hamburg.

Jucătorul, care nu a evoluat niciodata în Croaţia, şi-a început cariera la echipe necunoscute de amatori, apoi a păşit în fotbalul profesionist prin intermediul clubului Sankt Pauli. Evoluţiile sale bune au atras atenţia şefilor lui Werder Bremen, care l-au transferat în 2001.

Voller i-a propus să joace pentru Germania

Fotbalistul a început să evolueze pentru echipa de tineret a Croaţiei, ţară în care fusese doar în vizită. În 2002, selecţionerul de atunci al Germaniei, Rudi Völler, a dorit să profite de faptul că Ivan nu jucase pentru echipa mare a Croaţiei şi i-a făcut oferta să aleagă naţionala Germaniei.

Klasnici a refuzat şi din 2004 este unul dintre jucătorii de bază ai selecţionatei ex-iugoslave. Debutul său la naţională s-a petrecut într-un meci amical jucat chiar împotriva Germaniei.

A primit rinichi de la părinţii săi

Anul 2007 avea să fie cel mai greu din viaţa lui Ivan. În luna ianuarie, fotbalistul a primit un diagnostic crunt din partea medicilor: blocaj renal şi necesitatea unui transplant de rinichi.

Prima intervenţie chirurgicală a avut loc în februarie 2007, când fotbalistul a primit un rinichi de la mama sa. Coşmarul lui Klasnici nu avea să se încheie aici.

Corpul său a respins noul organ, astfel că a fost nevoit să repete operaţia, de data aceasta fiindu-i transplantat un rinichi de la tatăl său.

Intervenţia a fost reuşită, iar medicii au decis că fotbalistul îşi poate continua cariera. Klasnici a reînceput antrenamentele după şase luni, iar în luna noiembrie 2007 a jucat pentru prima oară titular după aflarea diagnosticului.

După aproape un an de suferinţă, croatul a zâmbit din nou pe 15 decembrie 2007, când a marcat două goluri în victoria lui Werder cu 5-2 în faţa lui Bayer Leverkusen.

Cere despăgubiri de 1,5 milioane de euro

Deşi a fost ajutat de club, Klasnici i-a dat în judecată pe medicii echipei, pe care i-a acuzat că, deşi le-a spus de cinci ani că are dureri, nimeni nu i-a dat atenţie.

"Au fost neglijenţi cu mine. În loc să descopere ce am cu adevărat, ei m-au tratat superficial şi nu au depistat adevărata cauză a problemelor mele", a spus croatul, care cere despăgubiri de 1,5 milioane de euro.

Caz unic în istoria fotbalului

După două partide în care a stat pe banca de rezerve, Klasnici a jucat în partida Croaţia - Polonia de la Euro 2008, devenind primul fotbalist care evoluează la un turneu final după ce a suferit un transplant de rinichi.
Mai mult, atacantul a adus victoria echipei sale printr-un gol marcat în minutul 53.

După finalul turneului, Klasnici îşi va căuta o altă echipă de club, după ce şi-a reziliat contractul cu Werder Bremen după ultima etapă a sezonului recent încheiat în Bundesliga.

Este ca o a doua viaţă pentru mine. Este ca un vis.Am marcat,am mai avut două ocazii şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta.
Ivan Klasnici,
jucător Croaţia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite