Mircea Lucescu: „Jucătorii îşi fac de cap la echipele lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu: „Jucătorii îşi fac de cap la echipele lor“
Mircea Lucescu: „Jucătorii îşi fac de cap la echipele lor“

Tatăl selecţionerului condamnă atitudinea lui Mutu şi a lui Cristea şi îi cere vedetei Fiorentinei să nu mai vină la echipa naţională dacă nu dă totul.  Luce găseşte cauzele umilinţei din Serbia în atitudinea vedetelor, în arbitraj şi în lipsa de implicare a conducătorilor din fotbalul românesc.

„Adevărul“: Domnule Lucescu, cum vă explicaţi umilinţa din Serbia?

Mircea Lucescu: Meciul l-aş împărţi în două. În prima repriză am jucat foarte bine, dacă n-ar fi fost greşelile de arbitraj intenţionate, ofsaidul acordat aiurea la Mutu şi penalty-ul la Marica, alta ar fi fost soarta partidei. Nu mai spun că eliminarea lui Chivu a fost o prostie.

De ce spuneţi că au fost intenţionate?

Sunt convins, aşa se întâmplă în astfel de meciuri decisive. Echipele îşi iau toate măsurile să nu aibă surprize. Federaţia română ar trebui să înainteze un protest la federaţia cipriotă, pentru că la acest nivel de echipe reprezentative nu este posibil aşa ceva.

Bun, şi în partea a doua ce s-a întâmplat?

În a doua repriză totul a început de la o superficialitate a lui Mutu la mijlocul terenului. Atunci ieşeam din apărare, a driblat inconştient, a pierdut mingea şi s-a făcut 2-0. Din acel moment, am pierdut orice motivaţie, pentru că noi ne doream un rezultat bun şi-a început degringolada. Dar n-aş face o catastrofă din asta, eu am pierdut cu 5-0 în Ţara Galilor, un rezultat care ne-a trezit la realitate.

Cum ar fi putut Răzvan să intervină să stopeze dezastrul?

Răzvan nu mai avea ce să facă pentru că ai noştri abandonaseră lupta, în vreme ce sârbii aveau publicul în spate, erau motivaţi. M-a surprins că jucătorii cu experienţă se avântau în atac, în loc să încercăm să închidem totul, să avem un bun simţ.

Apropo de jucători cu experienţă, cum vi s-a părut atitudinea lui Mutu?

El ar trebui să-şi facă un proces de conştiinţă. Să ne spună dacă mai vrea să vină la echipa naţională. Şi dacă mai vrea, să aibă o altă atitudine. Dacă nu, trebuie începută reconstrucţia fără el. Mutu trebuie să fie un model, un lider pentru ceilalţi, dar la primul gol i-a întors spatele lui Zigici. Până la meciul cu Serbia echipa nu a avut probleme, s-a văzut entuziasm, organizare. Acum, lucrurile s-au schimbat total, coincidenţă sau nu, odată cu venirea lui Mutu.

Dvs. cum procedaţi cu un jucător care bea înaintea unui meci?

Îi spun în faţă că nu joacă. Dar Răzvan are toată opinia publică în spate, e cu totul diferită situaţia lui. Fiecare acţionează cum consideră, Mourinho când l-a prins pe Mutu l-a dat afară. Dar asta e o consecinţă a ce se întâmplă pe la echipele de club. Acolo îşi fac de cap! 

Adrian Cristea?

 Să-şi bage minţile în cap! A avut acea fază în faţa porţii pe care a tratat-o cu o lejeritate nepermisă. Eu nu pun la îndoială talentul lui, ci caracterul lui, calitatea lui umană. Când nu e convocat, toată lumea sare pe Răzvan, de ce nu e convocat?

O ultimă întrebare. 0-5 la seniori, 1-5 la tineret, 0-3 la juniori. Cum s-a ajuns aici?

Rezultatele astea ar trebui să fie un semnal mare de alarmă. Cluburile nu investesc în copii şi juniori, în afară de Steaua nicio echipă nu are o academie. Aici ar trebui să fie principala grijă a noastră. Pe undeva, asta e diferenţa dintre fotbalul românesc şi cel sârb. Câţi jucători exportă ei şi câţi noi?

Dorit de turci

Aşa cum era de aşteptat, Mircea Lucescu este considerat în Turcia unul dintre posibilii succesori ai lui Fatih Terim la cârma naţionalei. „Lucescu, Scolari şi Guus Hiddink sunt favoriţi”, au scris ieri turcii de la Sabah.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite