„Ion Moina”, legenda continuă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadionul a fost de-a lungul unui secol a doua casă pentru suporterii „şepcilor roşii“. 98 de ani de istorie nu pot fi uitaţi. „Ion Moina” este un simbol pentru Cluj. Jucători precum Sabău, Prunea, Doboş sau antrenori precum Ştefan Covaci au trecut pe acolo.

Stadionul Municipal, cum s-a numit iniţial, şi devenit ulterior „Ion Moina” a fost cel care l-a făcut pe preşedintele clubului, Remus Câmpeanu să plângă precum un copil la 1 noiembrie 2008, când suporterii au creat o atmosferă de basm, aprinzând mii de lumânări în memoria fostelor legende ale clubului.

Atacantul care marca golul victoriei în finala Cupei României din 1965, împotriva formaţiei Dinamo Piteşti, scor 2-1, este singurul fost mare jucător al clujenilor, angajat al clubului.

S-au studiat 100 de arene până au ales modelul

Inaugurarea stadionului a avut loc în anul 1911, când o selecţionată a Clujului întâlnea prestigioasa formaţie Galatasaray Istanbul, meci câştigat de ardeleni cu 8-1.

Acesta a fost primul scor înregistrat pe tabela de marcaj a arenei din Parcul Central. Tribuna de lemn care exista iniţial pe stadion a fost mutată în anul 1960 la Câmpia Turzii şi se află şi în prezent pe stadionul Mechel, lanterna seriei B din liga secundă.

Tribuna de pe „Moina”, demolată de curând, avea o vechime de aproape jumătate de secol, fiind construită în anul 1960, cu o capacitate de 30.000 de locuri.

Noul stadion urmează a fi finalizat în a doua jumătate a anului 2011. Clădirea-turn alăturată va avea 25 de etaje şi un design atrăgător, după ce proiectanţii au studiat peste 100 de stadioane până când s-au hotărât asupra acestuia.

Lumea venea în costum la meciuri

Universitatea a fost dintotdeauna o stare de spirit. S-a creat pur şi simplu din dorinţa unor studenţi de a face sport. Spiritul sportiv a fost resimţit din plin încă de la începuturi, când lumea venea în costum la meciuri. Peste 30.000 de oameni cântau în cor, creând o atmosferă absolut senzaţională.

În 1946, echipa juca în prima divizie şi avea în componenţă nume celebre ale vremii, precum Straja, Mircea Luca, Constantin Rădulescu sau Roman.

Renumitul antrenor Ştefan Covaci a fost unul dintre artizanii unei noi promovări, în 1959, după care au urmat 18 ani când gruparea de pe „Ion Moina” a evoluat constant în prima divizie.

image


Peste 30.000 de spectatori veneau la meciurile Universităţii Cluj

Meciuri memorabile pe „Ion Moina”

1923    România – Cehoslovacia 0-6 (amical)

1932    „U“ Cluj – CA Oradea 1-2 (primul meci disputat la Cluj, în sistem divizionar)

1933    „U“ Cluj – Ripensia Timişoara 0-0 (returul finalei campionatului; echipele erau repartizate în două serii, iar câştigătoarele jucau finala. Ripensia a ieşit campioană)

1965    Ştiinţa Cluj – Wiener Neustadteer 2-0 (Cupa Cupelor, primul meci la Cluj din cupele europene)

1965    Ştiinţa Cluj – Atletico Madrid 0-2 (Cupa Cupelor)

1972    „U“ Cluj – Rapid 1-0 (ultima etapă din campionat, clujenii au terminat pe locul trei, cea mai importantă clasare din istorie)

image


Arena „Ion Moina“, după eliminarea tribunelor, demolate de curând  Foto: David Şugar

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite