Inamicii spectacolului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jose Mourinho a aliniat împotriva Barcelonei o echipă cu şapte fundaşi: cinci de profesie şi doi închizători. A rezultat un derby fără sclipiri, dacă  nu chiar urât, cu ocazii mai mult din faze fixe şi două goluri din penalty.Egalul le pică în schimb de minune catalanilor, care rămân la opt puncte în faţa Realului şi nu mai pot scăpa titlul în Primera.

Josep Guardiola se declara fanul lui Mircea Lucescu după „dubla" cu Şahtior Doneţk, din sferturile Ligii Campionilor. Motivul? „Toate echipele joacă să nu ia gol cu Barcelona, doar eu am fost nebun să-i atac", spunea antrenorul român. Ba chiar se lăuda cu asta! Rezultatul îl ştim cu toţii, ne-a părut rău pentru „Il Luce", dar cu siguranţă ne-am bucurat mai mult de fotbalul din acele meciuri decât de cel din marele „clasic" Real - Barça de sâmbătă seară. Primul din seria de patru, în campionat.

Antrenori la indigo: Mourinho (stânga) şi Guardiola   Foto: Reuters



A fost 5-0 în tur pentru catalani, iar antrenorul „galacticilor" Jose Mourinho, care a suferit atunci cel mai usturător eşec al carierei, a ţinut morţiş să se răzbune. N-a făcut-o însă împotriva grupării „blaugrana" sau a lui Pep Guardiola, ci împotriva spectacolului. Portughezul i-a lăsat pe bancă pe „pianiştii" Özil şi Kaka, întărind mijlocul cu un „distrugător", Pepe, celebru pentru tălpi, nicidecum pentru călcâie.

Chiar dacă pe foaie, Real şi Barça au jucat 4-3-3, în teren doar catalanii s-au dispus în trei linii. Cu cinci fundaşi de meserie - Ramos, Albiol, Carvalho, Marcelo şi Pepe - şi doi închizători - Khedira şi Xabi Alonso - în garnitura de start, principala grijă a „albilor" pe „Santiago Bernabeu" a fost să nu ia gol. Rezultatul? Un derby lipsit de sclipire, dar cu multe scântei între jucători, în care cele mai mari ocazii au venit din faze fixe şi în care ambele goluri au fost marcate de la punctul cu var.

Messi, primul gol lui Mourinho, Ronaldo - primul gol Barçei

Singura concluzie după acest prim „El Clasico" din 2011? „Avem un avans de opt puncte, golaveraj superior Madridului şi şase meciuri rămase de jucat", a spus Guardiola la final, lăsând de înţeles că titlul în Primera nu-i mai poate scăpa Barcelonei. La capitolul noutăţi, punctăm reuşitele lui Messi şi a lui Cristiano Ronaldo. Argentinianul a marcat în premieră împotriva lui Jose Mourinho, în timp ce portughezul e la primul său gol în poarta Barcelonei.

"Real n-a vrut să joace. Au căutat doar să contraatace şi au aruncat mingile direct pe vârfuri."
Xavi Hernandez
mijlocaş Barcelona

"A fost un meci echilibrat, atât cât s-a jucat 11 la 11. O să ne antrenăm în zece şi pentru finala Cupei."
Jose Mourinho
antrenor Real Madrid

"Ne-am obişnuit cu echipele care preferă contraatacul împotriva noastră, de ce n-ar face-o şi Real Madrid? E o soluţie onorabilă."
Carles Puyol
căpitan Barcelona

4X „El Clasico"

Sâmbătă

Real Madrid - FC Barcelona     1-1    Madrid    Primera Division
C. Ronaldo 82 (pen.) / Messi 53 (pen.)        (etapa a 32-a)

Miercuri, 20 aprilie

Barcelona  - Real Madrid      22.30 (Digi Sport)      Valencia    Cupa Spaniei (finala)

Miercuri, 27 aprilie

Real Madrid - Barcelona     21.45 (TVR 1)    Madrid    Liga Campionilor (semifinale, tur)

Marţi, 3 mai

Barcelona - Real Madrid    21.45 (TVR 1)    Madrid    Liga Campionilor  (semifinale, retur)

Egali şi la cifrele meciului

Statistici               Real    Barça
Posesie (%)            31    69   
Şuturi pe poartă        6    5
Şuturi la poartă         5    4   
Cornere                   8    0
Faze de atac        101    96
Intervenţii portar       13    7
Mingi pierdute        68    68
Mingi recuperate    42    45
Faulturi                 20    12
Ofsaiduri                 0   4   
Cartonaşe galbene  2    5
Cartonaşe roşii       1    0

„M-am săturat să joc în zece cu Barcelona"

image

Messi (dreapta) a fost certat de „galacticul“ Pepe  Foto: AFP



La fel ca şi în meciul tur, Real Madrid a avut un jucător eliminat în derby-ul cu Barcelona. În minutul 52, Raul Albiol l-a strâns de gât în careu pe David Villa, iar centralul Muniz Fernandez a indicat punctul cu var şi eliminare pentru fundaşul madrilen.

Motiv desigur pentru Jose ­Mourinho să se răstească iar la arbitri. „M-am săturat să joc în zece contra Barcelonei. Sper ca într-o zi să am ocazia să joc şi de la egal la egal cu ei, sunt curios ce s-ar întâmpla atunci", a spus Mourinho. Uitând că pe „Camp Nou" Sergio Ramos a fost trimis la cabine în prelungiri, când soarta partidei era mai mult decât tranşată, antrenorul Realului a trecut cu vederea şi faza din minutul 27. Casillas l-a faultat ca ultim apărător pe acelaşi David Villa, în careul de şase metri, dar arbitrul s-a făcut că plouă.

Messi s-a răzbunat pe fanii realului

În schimb, Mourinho s-a supărat că Alves n-a văzut al doilea galben, la penalty-ul primit de Real, o compensaţie acordată Barçei pentru faza de mai devreme. „Galacticii" au mai cerut un galben şi pentru Messi, care, enervat că nu a ajuns un balon, a şutat puternic în tribună încercând să nimerească reclamele de la marginea terenului. Pepe a vrut să-i aplice o corecţie argentinianului, care a atentat la integritatea fanilor de pe „Santiago Bernabeu", dar s-a oprit la timp, mulţumindu-se cu o mustrare verbală: „Ce-i cu tine omule, ai înnebunit?".

Amor cu Maradona!

image

Diego Maradona, în tricoul Barcelonei   Foto: Guliver Getty



Din cele 210 întâlniri din „El Clasico" consemnate în istorie până azi, doar cinci au fost finale de Cupa Regelui, catalanii conducând cu scorul de 3-2. Miercuri, Barcelona şi Real vor juca din nou cu trofeul pe masă la Valencia, exact ca în urmă cu 21 de ani.

În ultimul act din 1990, Cupa s-a colorat în blaugrana prin două goluri marcate de foştii internaţionali Guillermo Amor şi Julio Salinas. În acea perioadă, la Barça evoluau Ronald Koeman şi Bakero, în timp ce „albii" se mândreau cu Butragueno, Hugo Sanchez şi Hierro (ultimul văzând „roşu" în finală). A fost meciul care a pus capăt charismaticei „Quinta del Buitre" (formată din „Vulturul" Butragueno, Sanchis, Vazquez, Michel şi Pardeza) şi care a însemnat certificatul de naştere al „Dream Team"-ului condus de Cruyff. Ca un arc peste timp, fanii madrileni speră ca derby-ul de miercuri să marcheze apusul „Pep Team" şi răsăritul „Mou Team".

Anul 1983 a produs o altă finală de referinţă, disputată la Zaragoza şi câştigată tot de Barcelona (2-1). Deşi golurile victoriei au venit de la Victor şi Marcos, eroul meciului a fost nimeni altul decât Diego Armando Maradona. Argentinianul le-a înnodat picioarele jucătorilor lui Real, încununându-şi astfel primul sezon în Europa.

Real n-a mai câştigat cupa de 18 ani, Barça - de 3 ani

Real Madrid a câştigat ultima Cupă a Spaniei în 1993, după o finală în care s-a impus cu 2-0 în faţa celor de la Real Zaragoza. Catalanii au adus ultimul trofeu în vitrină în 2009, după 4-1 cu Bilbao.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite