Impresionaţi de Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii Olandei,  în vizită la Auschwitz
Jucătorii Olandei, în vizită la Auschwitz

Fostul lagăr de concentrare din Polonia a fost vizitat ieri şi de naţionalele Italiei şi Olandei.

Exemplul naţionalei Germaniei, care şi-a trimis o delegaţie la faimosul loc de exterminare a evreilor din Al Doilea Război Mondial, a fost urmat de alte două echipe calificate la Euro 2012.

„N-aveam cum să nu venim aici", au recunoscut italienii prin vocea mijlocaşului Montolivo. După ce au vizitat camerele de gazare, zidul la care prizonierii erau împuşcaţi, precum şi crematoriul în care erau arse cadavrele, mulţi dintre fotbalişti au rămas muţi.

Inclusiv Antonio Cassano, care s-a aşezat pe o cale ferată şi a început să plângă ca un copil. Toţi au aprins câte o lumânare, iar căpitanul Gianluigi Buffon a depus o coroană în roşu, alb şi verde, culorile Italiei. Jucătorii Squadrei Azzurra au fost însoţiţi în vizita lor de trei supravieţuitori ai lagărului.

La plecarea de la Auschwitz, italienii au avut o surpriză: la poartă erau componenţii naţionalei Olandei, pregătiţi şi ei de o lecţie de istorie.

Germanii, criticaţi pentru vizita lor

Dacă italienii şi olandezii au venit in corpore la Auschwitz, delegaţia Germaniei de acum câteva zile i-a cuprins, în afara unor oficiali ai federaţiei, doar pe antrenorul Joachim Low, pe căpitanul Philipp Lamm şi pe jucătorii de origine poloneză Miroslav Klose şi Lukas Podolski. Acest lucru n-a fost tocmai bine văzut de liderul comunităţii evreieşti din Germania.

„Dacă ar fi venit o întreagă naţională de fotbal, aceast lucru ar fi ajuns la sufletul a sute de mii de oameni, mai mult decât o mie de discursuri", a afirmat Dieter Graumann.

Despre „lagărul morţii"

- Se estimează că aici au fost ucişi peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, polonezi, romi şi soldaţi ruşi.

- Începând cu iulie 1942, comandanţii SS au început genocidul. Cei capabili de muncă erau ţinuţă în viaţă, ceilalţi erau exterminaţi în camerele de gazare.

- Prizonierii munceau 12 ore pe zi, fără pauză.

- Dacă cineva încerca să evadeze, naziştii le înfometau familiile rămase în lagăr şi împuşcau 10 deţinuţi.

- Au fost peste 800 de încercări de evadare, dintre care doar 144 au avut succes. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite