EXCLUSIV: Povestea fascinantă a românului care îi dă clasă lui Anelka!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În China, într-un campionat în care au ajuns nume sonore din fotbalul mondial, precum Drogba, Barrios, Yakubu sau Anelka, golgheterul la zi e un român, care în ţară n-a fost băgat în seamă de granzii Ligii I.

Într-o perioadă în care majoritatea compionatelor au intrat in pauză de vară, întrecerile interne sunt in desfăşurare doar in nordul Europei, în America şi în sud-estul Asiei. În Superliga chineză, competiţie care deputează în luna martie şi se încheie in noiembrie, tocmai a început returul. Campionatul însă e foarte mediatizat nu datorită etapelor care se succed, ci graţie achiziţiilor facute de cluburile din prima ligă. Când lumea se scufundă, aşa cum a spus Copos, în China se vorbeşte despre un boom economic, iar prosperitatea se reflectă şi în fotbal.

E pe locul 1 din 77!

În acest moment, în Superliga chineză sunt legitimaţi 77 de jucători străini, iar aceştia n-au nimic in comun cu anonimii care ajung în Liga I. Sunt fotbalişti valoroşi, cu CV-uri impresionante. De aceea, te aştepţi ca cel mai bun marcator al campionatului să fie vreun brazilian, argentinian sau un european precum Anelka. Într-adevăr, golgheterul la zi al Superligii e un străin. Un român: Cristian Dănălache.

Campion cu "Bursucul", apoi a plecat în lume

În ţară, atacantul de 29 de ani aproape că a fost "omul invizibil". Deşi e bucureştean, a jucat doar la formaţii din afara Capitalei. Genul de jucător "de provincie"care n-are cum să fie mediatizat în faţa lui Gigi, Borcea, "Nilă" sau "Dodel".

Cu toate acestea, Dănălache n-a trecut chiar degeaba prin fotbalul românesc. S-a ales cu o medalie de campion, în sezonul 2008-2009, pe când a fost antrenat de Dan Petrescu la Unirea Urziceni. Apoi, a pornit în lume: Arabia Saudită, Israel, China. Cum s-a transformat dintr-un atacant, care nu marcase niciodată zece goluri într-un sezon, în golgheterul celui mai tare campionat în care a jucat vreodată, ne-a povestit chiar el.

Clasamente de pus în ramă

După 16 etape, echipa lui Dănălache, Jiangsu Sainty, se află pe locul 2 în campionat, cu 29 de puncte, la şapte puncte de liderul Guangzhou Evergrande, unde antrenor e Marcello Lippi. Topul golgheterilor e condus de vârful român, care are 12 reuşite. El se află înaintea unor nume precum Muslimovici(8 goluri), Weldon (fost la CFR, 5 goluri), şi Anelka (2 goluri)

CV: Cristian Dănălache

Data şi locul naşterii: 15.07.1982, Bucureşti
Post: atacant
Debut în Liga I: 28.07.2006, UTA-Farul 1-1
La ce echipe a jucat:
- CS Otopeni (31 de meciuri - 10 goluri)
- UTA (26 - 2)
- Unirea Urziceni (56 - 13)
- Al-Ittifaq (Arabia Saudită, 8-4)
- Hapoel Bnei-Sahnin (Israel, 10-2)
- Jiangsu Sainty (China, 42-25)
Palmares: titlu cu Unirea Urziceni (2008-2009)

„E cel mai tare campionat în care am jucat vreodată"

„Weekend Adevărul": De unde până unde această „metamorfoză" fotbalistică în cazul tău?
Cristian Dănălache: Ultimele două sezoane au fost cele mai bune pentru mine de când joc fotbal. Sunt de un an şi jumătate aici, iar, în returul trecut, am dat 13 goluri. Acum, am deja 12.

Care e explicaţia? Mai ales că, până să ajungi la echipa asta, nu dădusei zece goluri într-un sezon...
Nici aici nu mi-a fost uşor de la început. N-am dat niciun gol în primele patru, cinci meciuri. Apoi, s-a schimbat antrenorul, a venit sârbul Dragan Okuka, care e şi acum, şi a schimbat sistemul. Înainte, jucam cu un singur vârf şi mi-a fost mai greu. Cu Okuka, jucăm cu doi oameni în atac, eu şi un sârb, Jevtici.

Adică, doar faptul că joci într-un sistem cu două vârfuri te-a făcut să explodezi aşa?
Nu. În primul rând, antrenorul mi-a dat încredere. Apoi, m-am integrat perfect în colectiv. Să ştii că nu e uşor să vii aici, iar chinezii să te accepte. Eu am reuşit asta. Cei de la club sunt foarte mândri de mine, mai ales că am fost ales şi în echipa turului de campionat.

Eu mai auzisem de echipe din China, dar nu şi de cea la care joci tu...
Jiangsu Sainty n-are tradiţie în fotbalul chinez. E abia la al cincilea sezon în prima divizie, de când s-a format Superliga. Anul trecut, am terminat pe locul 4. A fost cea mai bună clasare din istoria clubului. Sezonul acesta, obiectivul era să depăşim performanţa din stagiunea trecută, dar, în realitate, nimeni nu se aştepta să ne descurcăm atât de bine. Acum, suntem pe locul 2 şi ţinta noastră e să terminăm între primele trei ca să ajungem în Liga Campionilor Asiei.

La titlu nu vă gândiţi?
E foarte greu, fiindcă liderul campionatului, Guanghzou Evergrande, are un buget nelimitat. Păi, le ei, numai un jucător, argentinianul Conca, ia un milion de dolari pe lună! Da! Pe lună. Antrenor e Marcello Lippi. Acum, l-au luat şi pe Lucas Barrios de la Dortmund. Îţi dai seama ce ofertă i-au făcut din moment ce a lăsat Liga Campionilor ca să vină în China.

Cum e nivelul competiţiei?
Campionatul chinez e cel mai tare la care am jucat până acum. Dacă vezi investiţiile de aici, stadioanele pe care le-au construit, modul cum promovează fotbalul, rămâi fără cuvinte.

Pe ce loc s-ar clasa Jiangsu Sainty în Liga I?
Cu siguranţă, ar fi între primele cinci în România.

„Primim salariul înainte de termen"

De unde vin banii în fotbalul chinez?
Toate echipele au o sponsorizare din partea guvernului. Apoi, ca la noi, există şi un patron la fiecare club. Pe lângă el, vin şi alţi sponsori.

Ca în România, patronii sunt puşi pe scandal? Există vreun Gigi Becali al chinezilor?
Nu. Bine, eu nici nu înţeleg ce se spune la televizor sau ce scrie în ziare, dar văd că au emisiuni de specialitate, de analiză, însă nu apare unul ca Gigi Becali în fiecare zi la televizor.

Cât de des vine patronul la voi în vestiar?
De când sunt aici, de un an şi jumătate, nu l-am văzut.
M-am întâlnit doar cu preşedintele echipei. În general, oficialii şi sponsorii mai vin în vestiar înaintea unor meciuri importante şi ne încurajează.

Se dau şi prime de joc?
Doar dacă ai negociat asta, în momentul în care ai semnat contractul. Sunt prime bune, dar nu-mi place să zic în ce valoare, mai ales acum, când e criză în lume.

Întârzieri la plata salariilor?
Au fost, dar de maximum două, trei zile. De multe ori, ne bagă banii mai devreme cu o zi sau două.

Câţi străini sunt în fiecare echipă?
Patru. Trei din orice colţ al lumii şi un asiatic. Toţi pot fi incluşi în primul „11".

Cât de buni sunt jucătorii locali?
Foarte buni. În primul rând, aleargă non-stop. Totuşi, şi ca nivel tehnic, sunt OK. În fiecare echipă, văd cel puţin doi, trei jucători chinezi care s-ar descurca, fără probleme, în Europa. 

Tu în ce oraş stai?
Jiagnsu e numele regiunii de unde e echipa. Oraşul se numeşte Nanjing. Nu seamănă cu niciun oraş din România, fiindcă are şapte milioane de locuitori. Aici, e considerat un oraş mediu ca mărime. Eu stau într-o zonă liniştită, la zece minute de stadion.

Cum sunt oamenii?
Prietenoşi. Sunt foarte iubit aici. Mă opreşte lumea pe stradă să facem poze. Ei încearcă să mă încurajeze, în chineză, în engleză, prin semne, comunicăm cum putem. Aici, lumea mai vorbeşte engleză la Beijing şi la Shanghai. În restul oraşelor, oamenii nu prea ştiu engleză. Şi cu colegii comunic într-un soi de chineză învăţată de mine şi o engleză învăţată de ei (râde).

Bănuiesc că e o misiune imposibilă pentru ei să-ţi pronunţe numele...
Colegii îmi spun Cris sau Cristian. Suporterii însă s-au străduit să-mi scandeze numele de familie până le-a ieşit cu o pronunţie simpatică (râde).

Cum e atmosfera la meciuri?
Stadionul nostru are 60.000 de locuri, iar, în medie, vin 25.000 de oameni la fiecare meci. În ultima etapă, când am întâlnit Guangzhou R&F, au venit vreo 40.000 de oameni, fiindcă e rivalitate mare între cele două cluburi. Am câştigat cu 3-1, iar eu am dat două goluri.

Deplasările sunt lungi?

Doar până la Shanghai şi Beijing putem merge cu trenul. În rest, sunt deplasări de două ore, două ore şi jumătate cu avionul.

De când eşti golgheter în China, te-a căutat vreo echipă din Liga I?
Nu. Am mai avut oferte din Asia şi din China. Contractul meu cu Jiangsu Sainty expiră în decembrie, dar aş vrea să rămân încă doi, trei ani aici, fiindcă m-am adaptat şi mă înţeleg bine cu toată lumea.

15 mii de dolari e salariul lunar al lui Dănălache la Jiagnsu Sainty, cel mai mare pe care l-a avut în toată carieră.

Soţia sa a născut la Nanjing

Dănălache s-a dus în China cu soţia sa. În august 2011, fetiţa lor, Maria, s-a născut la Nanjing. „Soţia şi copilul s-au adaptat la viaţa de aici. Le e mai greu, când avem meciuri în deplasare şi sunt plecat trei, patru zile. În rest, aici vorbesc săptămânal cu Lucian Goian, care joacă la Tianjin Teda. Îi merge bine şi e titular", ne-a spus fostul jucător al Urziceniului.

Facebook şi YouTube, interzise

După un an şi jumătate în China, Dănălache s-a obişnuit şi cu restricţiile impuse de guvern. „Facebook şi YouTube sunt interzise prin lege. Tocmai de aceea, cei din conducere au făcut un cont pe un site pentru fiecare jucător. E ceva gen Facebook. Acolo putem vorbi cu fanii. Deja primesc foarte multe mesaje de încurajare", ne-a povestit atacantul de 29 de ani.

China boom

Au o economie în creştere, au găzduit Jocurile Olimpice din 2008 şi au cucerit 100 de medalii, dintre care 51 de aur. Chinezii excelează în cam toate sporturile, mai puţin în unul: fotbalul. N-au câştigat Cupa Asiei şi au ajuns la un singur Mondial, cel din 2002. Acest bilanţ nu se va îmbunătăţi nici în 2014, fiindcă naţionala Chinei a fost deja eliminată din cursa calificării.

Toate aceste eşecuri i-au înrăit pe cei care se ocupă de sportul rege în ţara „Marelui Zid". Ei sunt hotărâţi să reuşească şi în fotbal. Aşa se explică şi investiţiile masive care s-au făcut în ultima perioadă.  

Anelka ia 235.000 de euro pe săptămână!

Vânătoarea de vedete a chinezilor a început de anul trecut, iar Nicolas Anelka a fost prima „captură". Francezul de 33 de ani are un salariu incredibil, de 235.000 de euro pe săptămână. De când a ajuns în China, a fost şi antrenor interimar pentru o scurtă perioadă.

Anelka şi echipa lui sunt la un punct de primul loc retrogradabil după 16 etape din actuala stagiune. Dacă n-a reuşit mare lucru pe teren, în schimb, francezul a venit cu o soluţie prin care speră să-i salveze pe cei de la Shanghai Shenhua.

A „negociat" cu Drogba

Mai precis, Anelka şi-a convins fostul coechipier de la Chelsea să i se alăture la Shanghai. Didier Drogba, proaspăt câştigător al Ligii Campionilor, a renunţat la fotbalul european şi va debuta în campionatul Chinei, fie la 14 iulie, fie la 22 iulie, în funcţie de forma sa fizică după vacanţă.

Keita ia 14 milioane

China a devenit o destinaţie atât de atractivă încât Seydou Keita a părăsit Barcelona pentru a semna cu Dalian Aerbin, ocupanta locului 12 din 16 în prima ligă. Mijlocaşul din Mali va juca doi ani la Dalian Aerbin, perioadă în care va încasa 14 milioane de euro!

Barrios a spus pas Ligii

Atacantul paraguayan a părăsit Borussia Dortmund, formaţie alături de care ar fi putut juca în Liga Campionilor. El a ajuns la liderul Guangzhou Evergrande, acolo unde va avrea un salariu de  6,7 milioane de euro pe sezon.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite