INTERVIU / Gheorghe Hagi: „Ne trebuie 10 ani de reconstrucţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INTERVIU / Gheorghe Hagi: „Ne trebuie 10 ani  de reconstrucţie“
INTERVIU / Gheorghe Hagi: „Ne trebuie 10 ani de reconstrucţie“

Cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor spune că viitorul naţionalei depinde de investiţiile la copii şi juniori.

Acum câţiva ani, Hagi turuia, ca un apostol în deşert şi în derâderea necredincioşilor locali, despre lipsa de strategie şi de proiecte din fotbalul nostru.

Sau, mai plastic, aşa cum spunea Fănuş Neagu, „Fiecare nătărău vrea să-l răstignească el, cu mâinile lui, pe Iisus Hristos, ca să se convingă că Iisus a trecut prin lume cu adevărat”. A trebuit să vină weekendul scorului general de 1-13, al echipelor naţionale, pentru ca lumea să-şi regleze frecvenţa pe discursul lui Hagi.

Citiţi şi:


„Adevărul“: Cine e de vină pentru dezastrul de la echipele naţionale?

Gheorghe Hagi:
După asemenea înfrângeri trebuie să ne punem nişte întrebări. E clar că am ajuns foarte jos. Eu nu ştiu cine e responsabil şi nici nu mă interesează. Dar ştiu ce trebuie făcut de acum încolo, asta contează.

Ce trebuie făcut?

În primul rând, Federaţia trebuie să impună nişte reguli, programe. Iar discuţia nu trebuie să fie despre jucători, aşa cum am văzut că se face. Ci să aibă altă abordare, despre proiecte, strategii şi conducători. Aşa poate să renască fotbalul românesc. Cu proiecte! Şi în 5-10 ani vom fi iar acolo unde am fost, să ne batem cu cei mari, vă spun eu! Dar doar dacă investim în copii.

Care e problema cea mai mare a fotbalului nostru?


Marea noastră bubă e că îl luăm pe „nu“ în braţe. Vom avea iar rezultate atunci când vom renunţa la scuze. Noi nu avem bani să ne comparăm cu cei de afară. Doar dacă vom construi ne putem bate cu ei. Zece ani construieşti, zece ani ai din ce trăi. Cam ăsta e un ciclu.

Cum trebuie să se procedeze la naţională?

România trebuie să aibă o naţională ca un club. Un selecţioner are ocazia să ia cei mai buni jucători fără să dea niciun ban. Nu contează forma sau vârsta, ci valoarea atunci când selecţionezi. Strategia însă ar trebui să fie făcută pe termen mediu şi lung.

Generaţia de Aur ce a avut în plus?

Noi am crescut într-un sistem foarte bun, am avut stabilitate, linişte. Acum fiecare comandă, e o libertate dusă la extrem. Ne trebuie un spirit colectiv ca să reuşim.

Cum reacţionaţi dacă pierdeaţi cu 5-0?

Nu ştiu, pentru că noi nu prea obişnuiam să pierdem aşa.. Mă enervam rău la fiecare înfrângere, dar atunci ne băteam cu echipele mari. Acum mă enervez şi mai mult când văd că au ajuns vecinii să ne depăşească.. sârbii, cehii, polonezii, austriecii, chiar ungurii.

Crezi în teoria generaţiilor? Că până nu va mai apărea o altă generaţie ca a voastră România nu va avea rezultate?

Nu, jucători buni sunt întotdeauna, dar contează mai mult cadrul în care se dezvoltă şi care le dă acel plus  de valoare. Fotbalul românesc are şi acum valoare, ce-i drept mai puţină, dar are. Acum un an eram la Euro 2008, iar acum dintr-o dată nu mai avem valoare? Cum vine asta?

Adică avem jucători de valoare?

Da, avem fotbalişti buni. Eu cred că se poate face şi acum performanţă în România. Cea mai mare calitate a fotbalistului român e inventivitatea, care poate oricând să facă diferenţa, atunci când nu te aştepţi. Noi avem răbufniri, trăim doar din talent, şi asta nu doar la fotbal, ci la tot sportul. Sămânţă avem, altceva ne lipseşte.

„Mutu trebuie să se simtă important“

Hagi a vorbit şi despre „cazul Mutu”. „Fiind un jucător foarte valoros, e o presiune mare pe el. Cum greşeşte, cum e pus la zid. Dacă băteam Serbia se mai lua cineva de Mutu?  Eu zic că avem nevoie de Mutu la naţională, dar el e un fotbalist care trebuie să se simtă important în fiecare moment”, spune „Regele”, care e de părere că Mutu ar fi putut da mai mult echipei naţionale. „Ştie şi el asta, putea să facă mai mult cu siguranţă. Dar şi aşa, nu avem altul ca el în acest moment”.

„Ştiu fiecare copil care a intrat în Academie“

De ce nu încerci să pui în practică proiectele la FRF?

image

Hagi şi-a adunat copiii din Academie după mai multe trialuri organizate în ţară Foto: Adevărul



Deocamdată vreau să antrenez, să mă ocup de partea tehnică. De ce vreţi voi să mă faceţi conducător când eu vreau să antrenez şi să mă ocup de copii?

De ce investeşti la copii?

Sunt convins că asta e datoria mea acum. Să mă ocup de copii. Fotbalul mi-a dat mie tot şi simt nevoia să îi dau şi eu înapoi. Şi în acelaşi timp sunt sigur că asta e singura variantă să revigorăm fotbalul românesc: să ne întoarcem la origini, la copii. Dar să nu credeţi că am renunţat să antrenez.

De ce îţi place aşa de mult să lucrezi cu tinerii?

Pentru că ei nu au limite. Nu poţi să îi spui unui tânăr când să se oprească. Dacă îi dai o şansă şi îl bagi în câteva meciuri, tânărul îl mănâncă pe ăla bătrân de pe postul lui. În mintea lui, el e convins că poate să facă orice. Totul e să îi acorzi încredere.

De ce nu ai preluat un club din Liga I?

Dacă aveam mulţi bani, luam o echipă mare. Dar te uiţi la buzunare înainte să cumperi ceva. Iar ale mele sunt mici. Dar pentru nivelul acesta, al copiilor, e un proiect foarte mare, voluminos, cu un buget pe măsură.

E ceva comparabil în România?

Nu, e de departe cea mai tare bază din ţară. Şi, din câte ştiu eu, nici în Europa de Est nu există o Academie de asemenea anvergură creată de un fost sportiv. Avem condiţii ca la cele mai mari cluburi din lume. Vreau ca atunci când copiii vor juca împotriva Barcelonei sau a lui Real Madrid să nu aibă niciun complex, să nu simtă că au fost privaţi de ceva, aşa cum eram noi când eram mici. Şi cerinţele sunt pe măsură...

Care sunt?

Vreau în câţiva ani să mă bat cu cei mai buni din ţară. Iar obiectivul final e să formăm jucători valoroşi. Cine nu rezistă pleacă!

De unde te-ai inspirat?

Am furat de peste tot câte ceva, poate mai mult din modelul Ajax 1974, al fotbalului olandez total cu care am crescut, dar la final am strâns toate aceste idei într-una proprie.

Luceafărul...

A fost o bază pentru cariera mea şi nu numai pentru a mea. La Academie sunt Zoli Iaşko, Lucian Burchel şi Gheorghe Hagi, toţi crescuţi şi formaţi la Luceafărul.

Hagi face şi selecţia?

Nu, dar ştiu fiecare copil care a intrat în Academie. Nu mă las până nu îl văd şi eu o dată, să stau de vorbă cu el, cu părinţii lui. Să ştiu de unde vine, ce a făcut până acum..

Cât de mult te-ai implicat?

Total. Eu am scris până şi punctul şi virgula din proiectul Academiei. Muncesc şi 20 de ore pe zi la asta, noroc că am o soţie înţelegătoare, care mă sprijină.

Care e programul tău?

Mă trezesc şi la 3-4 dimineaţa, când trebuie să plec la Constanţa. Nu mai am  timp să fac nimic altceva în afară de Academie. Ăsta e lucrul pe care l-am pierdut în ultima vreme, din păcate, latura socială. Suntem în secolul vitezei, alergăm cu toţii, nu ştim unde, dar alergăm... Nici în comisiile FIFA nu mai sunt, tot din cauza asta. Nu mai am timp.

Păi, şi nu oboseşti?

Fotbalul nu mă oboseşte niciodată. Îmi doresc mult să reuşesc, pentru că Hagi nu s-a născut să existe, ci să câştige. Să fie un învingător.

L-a luat şi pe Ianis

Una dintre ultimele achiziţii ale lui Hagi e chiar fiul lui, Ianis, în vârstă de 11 ani. „Îi place mult fotbalul, loveşte mingea şi cu stângul şi cu dreptul, dar nu zic mai multe, că nu mai scap după aia de presă...”, spune râzând Hagi, care are la Academie numai jucători români: „Deocamdată nu am străini. Sunt 300 de copii români, între 7 şi 18 ani, care se antrenează şi joacă pe 5 terenuri închiriate şi mai am o echipă în Divizia C. În 2011 va fi gata toată infrastructura”.

„În Ghencea e ca la puşcărie!“

Fostul antrenor al Stelei a acceptat să vorbească şi despre situaţia din Ghencea: „Eu am spus încă de atunci că se va ajunge în acest punct, era inevitabil atunci când iei personalitatea jucătorilor şi autoritatea antrenorilor. Echipele care au stabilitate şi linişte merg bine, ca Urziceni. La Steaua e prea multă agresivitate verbală, nu văd o soluţie de rezolvare a conflictului cu suporterii. Imaginea cu stadionul Ghencea îngrădit e incredibilă. E ca la puşcărie. Înseamnă că în 19 ani de la Revoluţie nu s-a întâmplat nimic în România dacă alţii renunţă la garduri şi noi le facem mai înalte”.

Cine e cel mai... fotbalist din Liga I?

image

Tehnic - Adrian Cristea


Are talent cu carul, dar nu a reuşit să şi-l pună în valoare în totalitate. Am senzaţia că se  mulţumeşte cu puţin. Păcat de el.

image

Rapid - Gigel Bucur


E, poate, şi cel mai bun finalizator din campionat. E omul numărul 1 de la Timişoara, pentru el vorbesc şi titlurile
de golgheter din ultimii ani

image

Inteligent - Costin Lazăr


Jucător foarte cerebral. Are control bun al balonului, vede jocul, urcă cu mingea la picior, păcat că l-au tras în spate accidentările.

image

Valoros - Florin Costea


Cred că merita selecţionat la echipa naţională. E atacantul care poate face presiune pe ultimii 30 de metri, exact ceea ce ne lipseşte în acest moment.


image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite