INTERVIU DUMITRU COSTIN / Tertipurile conducătorilor din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Costin (47 de ani), preşedintele Blocului Sindical Naţional (BNS) şi şef al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), funcţie din care este membru al Comitetului Executiv al FRF, dezvăluie metodele prin care se încearcă diminuarea contractelor jucătorilor.

Adevărul: Cum îi afectează criza financiară pe fotbaliştii români?
Dumitru Costin: Criza financiară se răsfrânge mult mai mult decât vă puteţi închipui asupra fotbaliştilor profesionişti din România. Asta din cauza faptului că la marea majoritate a conducerilor cluburilor, pe zona de management, sunt persoane care fac această activitate mai mult instinctiv sau bazându-se pe experinenţa din alte zone de business. Managementul sportiv este însă o chestie specială. Iar cluburile se manifestă atipic pentru că vorbim despre entităţi care trebuie să-şi rezolve problema veniturilor care pot fi obţinute şi din majorări de capital produse de acţionari, vezi cazurile Dinamo, Steaua, Rapid, dar şi prin punerea în valoare a brand-ului, a imaginii jucătorilor. Vezi exemplu a ceea ce a făcut FRF cu recentul contract de sponsorizare a echipei naţionale. Faptul că în foarte multe cazuri bugetele cluburilor sunt bazate pe aportul acţionarilor, în momentul în care aceştia sunt loviţi în afacerilor lor, evident că diminuează sumele de bani alocate fotbalului. Asta se întâmplă la toate cluburile din România. În proporţie de 90 la sută, toate veniturile cluburilor sunt afectate.


Cum se repercutează asupra fotbaliştilor?
În momentul în care nu mai are venituri, conducătorul de club recurge la diverse tertipuri în ideea de a modifica contractele jucătorilor. Ele pot fi micşorate, dar numai prin acordul părţilor. Există diverse tipuri comportamentale în fotbalul românesc. Unii lansează o idee precum că va apărea o hotărâre a Comitetului Executiv al FRF în baza căreia conducătorii vor putea să micşoreze salariile. Fals. Dar unii jucători iau de bune lucrurile acestea pentru că nu verifică informaţia. Sau li se spune că sunt de vânzare şi că dacă vor să rămână trebuie să accepte o diminuare a contractelor. Nici asta nu se poate. Mai există o varinată. Jucătorii sunt chemaţi de conducători şi li se spune că sunt probleme financiare dar că nu se vrea să li se atingă drepturile contractuale şi li se propune schimbarea contractului în următoarea formă: scot sumele fixe pe care trebuie să le primească şi le bagă la zona de prime, ca să îi stimuleze să joace mai bine. Însă zona de prime se regăseşte, în proporţie de peste 98 la sută, în Regulamentele de Ordine Interioară sau pe vrăjeala conducătorilor de cluburi. În momentul în care un conducător nu mai vrea să-şi respecte această obligaţie, iar jucătorul vrea să-şi recupereze aceste drepturi, li se cere să dovedească printr-un înscris şi nu au cum. Ar trebui ca aceste prime să fie trecute într-o anexă la contract. Altfel nu au nici o valoare juridică.

Neşu, păcălit de Gigi Becali

Aveţi exemple?
Da. Fostul stelist Mihăiţă Neşu. L-am întrebat dacă are vreo hârtie prin care Gigi Becali le-a promis că le dă prime pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor. Mi-a răspuns că a semnat un tabel care i l-a adus Mirel Rădoi, dar că acesta l-a dus la conducere şi că nu are nicio copie al acelui tabel. Nu am putut să-l ajutăm pentru că nu aveam cum să probăm. Ideea e că fotbaliştii să nu mai creadă în vorbe.


Credeţi că la Liga I vor exista cluburi care cor da faliment?
Unele vor trece foarte greu de momentul licenţierii, în primăvara acestui an. Până la finele acestui campionat mi-e greu să cred că vor exista cazuri de echipe care să se retragă. Dar nu exclus ca în ediţia de campionat 2009-2010 anumite cluburi care vor dribla obligaţiile care sunt prevăzute în caietul de licenţiere să nu mai apuce şi sfârşitul turului. Vor face un efort finaciar acum pentru a obţine licenţa, după aia, Dumnezeu cu mila.

Între Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu sunt deficienţe de comunicare

Să schimbăm subiectul. Cum comentaţi conflictul de la FRF dintre Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu?
Nu-l consider a fi un conflict. E mai degrabă un schimb de mesaje între doi oameni care se află în fruntea federaţiei. Între unul care are o deosebită experienţă pe plan intern şi extern, Mircea Sandu, şi unul care e un posibil lider al fotbalului românesc, Ionuţ Lupescu, şi care are o altă viteză de lucru. Sunt două tipuri de indivizi, deşi ambii vin din iarbă. Fiecare are şi lucruri bune, şi lucruri rele, dar se mişcă cu viteze diferite. Cred că între ei sunt deficienţe de comunicare.


Dacă va candida la funcţia de preşedinte, are şanse Lupescu să fie ales?
Teoretic, există şanse pentru orice persoană care îşi doreşte să fie preşedintele FRF. Dar până la urmă, cei care îşi dau votul pentru alegerea preşedintelui sunt membrii afiliaţi, de la fotbalul judeţean până la cel de Liga I, iar cel care va vrea să ajungă să-i ia locul lui Mircea Sandu, va trebui să convingă un număr mare de delegaţi, nu nepărat prin declaraţii, că sunt în stare să facă fapte bune pentru fotbalul românesc. Lupescu are un atu, spre deosebire de unii, foşti fotbalişti, nu îi nominalizez, care vin din afara FRF şi spun că au imagine şi au reuşit în afaceri, el poate să demonstreze ce a realizat concret.
S-a insinuat în presă că l-aţi putea ajuta pe Lupescu, cu care sunteţi prieten, prin cluburile patronate de BNS, cum au făcut-o şi alţii. Cum comentaţi?
Exlus. Nu o să interferăm niciodată. Apoi, Marin Condescu (n.r. – liderul Sindicatelor Libere din Minerit şi preşedintele clubului Pandurii Tg. Jiu) a fost supraapreciat la momentul alegerilor din 2005, pentru că nu a contat în bătălia electorală aşa de mult pe cât s-a spus. În ciuda voturilor pe care le contabiliza, s-a jucat, ca să folosesc o experesia din poker, la două capete. Votul a fost oricum secret şi fiecare delegat a votat aşa cum i-a dictat conştiinţa şi mai puţin cum i-a dictat unul sau altul. Treaba mea este să reprezint cât mai mult interesele jucătorilor. Mai am o teză care vreau să o închid.

Nu vrea în locul lui Dumitru Dragomir

Spuneţi.
S-a mai vehiculat ideea că  aş putea fi o soluţie în locul lui Dumitru Dragomir, la preşedinţia LPF. Exclud şi aşa ceva. Nu mă interesează. Ar fi ca şi cum aş trece din zona sindicatului, a apărării lucrătorilor, în cea a conducerii a unei organizaţii patronale. E o aberaţie. Nu-mi calc principiile pe care le am de 18 ani, nu pot trece într-o barcă a conducătorilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite