Hagi revoluţionează arbitrajul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea „Regelui” din Comisia tehnică a FIFA de a se mări numărul de arbitri la şase a fost aprobată de forul internaţional. Un român a schimbat o regulă care dura de mai bine de 100 de ani. Din 1891, de când au fost introduşi tuşierii, FIFA nu a mai aplicat modificări esenţiale în sistemul de arbitraj.

Mai citeşte şi:
Arad: Performanţa copiilor la Cupa Hagi încântă
Hagi: „Un căpitan trebuie să fie  un tip impecabil în faţa tuturor!“

La recentul Congres al ­FIFA care a avut loc în Bahamas, la începutul lunii iunie, forul internaţional a decis să implementeze sistemul cu cinci arbitri plus rezervă, din care doi să stea în spatele porţilor. Cel care a făcut posibil acest lucru a fost Gică Hagi, care a propus sporirea numărului de arbitri acum cinci ani, la o şedinţă a Comisiei tehnice a FIFA, la care au mai luat parte Cruyff, Beckenbauer şi alţi mari fotbalişti.

„La un congres FIFA, Hagi a venit cu această idee şi mă bucur că sistemul s-a dovedit a fi viabil. Marile probleme în timpul jocurilor se petrec în suprafeţele de pedeapsă, de aceea e bine că vor mai fi doi arbitri care să le supravegheze”, ne-a spus fostul mare arbitru Ion Crăciunescu. Ionuţ Lupescu a detaliat.

„Cei doi noi asistenţi vor proveni aproape sigur din centrali. Toate brigăzile româneşti care vor oficia în Liga Europa vor fi compuse din cinci arbitri. Deocamdată nu a sosit la FRF nicio adresă oficială de la UEFA în legătură cu acest subiect, dar până la finalul lunii sigur va veni. Arbitrii români se vor pregăti pentru asta la meciuri amicale”, a precizat directorul general al FRF.

Noul sistem va fi introdus chiar din acest sezon, din faza grupelor Ligii Europei, iar Michel Platini, preşedintele ­UEFA, intenţionează să-l aplice şi la viitoarea ediţie a Campionatului European, din 2012. Până acum s-a experimentat doar la câteva turnee de calificare la Campionatul European de juniori U19, iar rezultatele au fost mulţumitoare. „Două perechi de ochi în plus care să supravegheze suprefeţele de pedeapsă şi linia porţii vor spori încrederea în echipa de arbitri”, a declarat Platini.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite