Hagi: "Cu Olanda trebuie să jucăm la victorie!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Regele" crede că la meciul cu "Portocala mecanică" ar fi bine ca tricolorii să joace ofensiv, pentru a obţine trei puncte cu echipa lui Van Basten Familia Hagi stă la Marriott Grand Hotel

"Regele" crede că la meciul cu "Portocala mecanică" ar fi bine ca tricolorii să joace ofensiv, pentru a obţine trei puncte cu echipa lui Van Basten

Familia Hagi stă la Marriott Grand Hotel Zürich. Gică Hagi fixează întâlnirea cu trimisul "Adevărului" imediat după micul dejun.

Fiul său, Ianis, se joacă învârtind pe masă o minge verde. Devine brusc atent când vorbim de Cristiano Ronaldo, de Maradona, de tactica împotriva Olandei.

Ajutat de un pix, o hârtie şi de ceştile cu cafea, "Regele" vorbeşte despre fotbal. "Are o pasiune teribilă. Hagi poate vorbi despre fotbal şi fotbalişti ore în şir", spunea cândva Mircea Lucescu.

Ai venit pe cont propriu sau invitat?Invitat de cine?

De FRF, de UEFA...Nu, pe cont propriu. Sunt cu familia. De fapt, nu e Kira, fiindcă n-a putut lipsi de la şcoală, are teze... La Ianis a fost mai simplu, el e abia în clasa a 4-a, a fost mai uşor să-l învoim. Şi, în plus, putea să lipsească el de la Campionatul European, la cât îi place fotbalul? Stă cu socru-meu în tribună, iar eu cu Marilena la sectorul VIP.

Ai văzut şi alte meciuri în afară de cele ale României?

Pe viu nu, pe toate însă la televizor. E un turneu foarte bun. Primele meciuri au fost mai închise, dar de la etapa a doua, adică la cel de-al doilea meci al fiecărei echipe, a apărut spectacolul.

Cine ţi-a plăcut mai mult?Echipe sau jucători?

Şi, şi.Ca echipe, Portugalia, Spania şi, normal, Olanda. Ştii ce văd eu? Au succes echipele care au mai mult de un decar în echipă. Formaţiile care au jucători imprevizibili, gata să facă diferenţa, gata să schimbe jocul. Uite, Cristiano Ronaldo cred că a fost prezent la toate golurile Portugaliei. Ori a marcat, ori a pasat decisiv, ori a participat la faza din care a venit golul. Spania cred că are cel mai bun cuplu de atacanţi. Fernando Torres şi David Villa sunt fantastici.

"A ratat Zico, a ratat Maradona"România?

Se vede că au o dorinţă teribilă de a se impune. Dăruirea tuturor jucătorilor e de admirat. Am început mai greu cu Franţa, am atacat mai mult cu Italia. A ieşit un meci foarte frumos contra italienilor. Am şi declarat că, dacă Italia iese la joc, va fi un meci frumos.

Nu-i păcat că n-am învins?

Eh, totdeauna e tristeţe când nu câştigi. Să nu uităm totuşi golul anulat la Toni. Ce arbitraj bun am avut!

Penalty în minutul 81, dar Mutu a ratat...

Mai lăsaţi-l pe Mutu! Au ratat toţi, ce, există un fotbalist care n-a ratat? A ratat Zico, a ratat Maradona, a ratat Baggio, şi atâţia alţii...

A ratat Hagi...A ratat şi Hagi.

"Unde a jucat Van Basten?"Crezi că Olanda va juca mai potolit cu noi?

Terminaţi, măi oameni buni, cu speculaţiile!

De ce s-o lase mai moale?Nu s-o lase mai moale...

Nu, dar asta tot aud! Că joacă mai mult cu rezerve, că poate aia, poate cealaltă... Fotbalul e un joc de relaţii. Crezi că Italia sau Franţa n-au interese? Unde a jucat Van Basten? Unde a obţinut glorie şi bani? Aud?

La AC Milan.E, şi unde e Milano?

În Italia.

Păi, vezi? Şi cum s-o lase moartă? Noi depindem de noi. Şi trebuie să jucăm la victorie. Cu Franţa am jucat la egal. Bun. Cu Italia am ieşit la joc şi am fost aproape de o mare victorie. Cu Olanda ar fi bine să jucăm la victorie.

Ne-ar ajunge şi egalul dacă...

Măi, lăsaţi-mă cu socotelile. Că aşa, că pe dincolo... Depidem de noi.

Olanda a învins Franţa la trei goluri diferenţă şi Italia la fel. Cristi Chivu zicea că Generaţia de Aur se băga cu fundu-n poartă şi se baza pe Hagi.

Şi ce vrei, să comentez eu ce a zis Cristi? Eram trei jucători cu mare forţă ofensivă. Eu, Ilie Dumitrescu şi Răducioiu. Am dat trei goluri Columbiei, tot trei Argentinei, am bătut Anglia de două ori, în 1998 şi 2000, ce vreţi mai mult? Şi ce apărare aveam... Popescu, Petrescu, plus Dorinel, Lupescu la mijloc...

Când se întoarce familia Hagi acasă?

După meciul cu Olanda."E extraordinară participarea fanilor"

De ce nu staţi până la sfârşit?

Am şi eu afaceri, am treburi acasă... Ce, numai cumnatu-meu Popescu să facă afaceri? Dar, dacă ne calificăm, mă întorc. Avem mare nevoie de acest Campionat European.

Ce înseamnă "avem"?

Toţi avem nevoie. Echipa avea nevoie, şi are potenţial să crească, mai ales pentru preliminariile viitoare, voi, jurnaliştii aveţi nevoie, noi, cei care observăm, şi, mai ales, poate suporterii. E extraordinară participarea fanilor români aici. Nici Generaţia de Aur, cum vă place vouă să ne ziceţi, n-a avut parte de aşa ceva.

Mai lăsaţi-l pe Mutu! Au ratat toţi, ce, există un fotbalist care n-a ratat?
Gică Hagi,
fost internaţional

Noi depindem de noi. Şi trebuie să jucăm la victorie.
Gică Hagi,
fost internaţional

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite