„Gunoierii“ de la Montpellier au suflat titlul şeicilor lui PSG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa finanţată din afacerile cu deşeuri ale patronului Nicollin a câştigat primul titlu din istorie.

Finalul de stagiune în Ligue 1 a fost dominat de haos. Capul de afiş al incidentelor l-a ţinut întâlnirea de la Auxerre, unde oaspeţii de la Montpellier aveau nevoie de un egal pentru a se proclama în premieră campioni ai Franţei.

Cum cei de la Auxerre erau deja matematic retrogradaţi, fanii gazdelor au folosit partida cu scopul de a-şi vărsa nervii. Astfel, jocul a fost întrerupt timp de 20 de minute în startul reprizei secunde după ce pe teren au aterizat mingi de tenis şi role de hârtie igienică. 

PSG, după modelul City

Montpellier a câştigat până la urmă cu 2-1 şi a realizat una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului din Hexagon. Cu o echipă fără mari posibilităţi financiare şi fără fotbalişti cu nume, echipa din sudul Franţei le-a luat faţa miliardarilor de la PSG, şeicii care patronează clubul din capitala Franţei investind peste 100 de milioane de euro în acest sezon în transferuri de jucători. Mai mult, în iarnă a fost adus pe banca tehnică şi Carlo Ancelotti pentru un salariu de 7 milioane de euro anual.

N-a fost însă de ajuns pentru acest an, dar în viitor, pe modelul Manchester City din Anglia, e greu de crezut că-i va putea ţine piept cineva lui PSG în Franţa. Primele ţinte pentru transferurile din vară au fost deja anunţate: Kaka, Tevez, Higuain sau Lavezzi.

Rene Girard, „magul" de pe bancă

Fost fotbalist de echipă naţională, a luat parte cu Franţa la CM 1982 din Spania, şi de trei ori campion în anii '80 cu Bordeaux, Rene Girard este cel care a creat actuala echipă a lui Montpellier. Tehnicianul de 58 de ani a venit în 2009 la club, în locul lui Roland Courbis, după ce, timp de 10 ani, activase doar în cadrul Federaţiei Franceze, la mai toate nivelurile de vârstă. Patru ani ca secund la echipa mare, apoi la loturile U 19, U16 şi U21. A fost păstrat în actualul sezon, deşi Montpellier terminase pe locul 14 în 2011 şi, fără transferuri, bazându-se pe un lot omogen şi disciplinat, a dat marea lovitură.

Conduşi de „Regele gunoaielor"

Persoana din spatele succesului lui Montpellier este omul de afaceri francez Laurent Nicollin, care şi-a făcut un nume colectând deşeuri. „Montpellier, campioana Franţei? Dacă aş fi în locul celor de la Marseille, PSG, Lyon, Lille sau Rennes, mi-aş înfige un cârnat în fund. Umilinţă mai mare nu există", a spus Nicollin înainte să câştige campionatul. De altfel, şeful lui Montpellier este recunoscut pentru declaraţiile sale fără perdea, din acest punct de vedere asemănându-se cu Gigi Becali.

80 era cota la pariuri înaintea sezonului ca Montpellier să câştige titlul în Franţa.

Golgheterii lui Montpellier

 Olivier Giroud    21
Younes Belhanda    12
Souleymane Camara    9
John Utaka    7
Geoffrey Dernis    5

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite