Gigi Becali: „Ce au scris huliganii ăia e inuman!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali: „Ce au scris huliganii ăia e inuman!“
Gigi Becali: „Ce au scris huliganii ăia e inuman!“

Campania demarată de „Adevărul“l-a îndemnat pe şeful Stelei să critice mesajul xenofob afişat de fanii roş-albaştrilor. Speriat de răzbunarea suporterilor maghiari, Gigi Becali a renunţat să meargă la Budapesta pentru returul de aseară şi a anunţat că va închide peluzele în Ghencea.

O săptămână i-a trebuit lui Becali pentru a lua atitudine împotriva bannerului obscen afişat de suporteri la meciul cu Ujpest. Patronul din Ghencea e revoltat. El vede ameninţarea cu bombă din hotelul Stelei drept o reacţie a ungurilor la mesajul ultraşilor români de la meciul tur.“Ce scrie pe bannerul ăla este inimaginabil. Inuman.

Normal că maghiarii au reacţionat. E chestie de răzbunare. E prea jignitor acel banner”, a afirmat Becali. Latifundiarul din Pipera a ţinut să spună apoi că va duce un adevărat război cu ultraşii din Ghencea.

„Vreţi să mă omoare ăia?“

„Eu spun de doi ani de zile ca suporterii aceia să fie trimişi la puşcărie. Acel banner poate duce la conficte între două ţări! Eu, dacă ştiam ce scrie acolo, mă duceam şi îi arestam pe vagabonzii şi huliganii care l-au afişat. Nici cea mai spurcată naţie, nici africanii ăia sălbatici nu se puteau gândi la o asemenea frază! Gata! Voi închide Peluza Sud şi cu asta basta!”, a ameninţat Becali. Patronul Stelei nu a mai asistat la meciul de aseară dintre Ujpest şi Steaua.

Omul de afaceri a recunoscut că îi este frică de fanii gazdelor, care vor dori să se răzbune pe români după incidentele de la întâlnirea tur. „Nu mă mai duc la meci. Sunteţi nebuni? Vreţi să mă omoare ăia după ce le-au făcut ai noştri în Bucureşti?”, a spus finanţatorul roş-albaştrilor.

UDMR a luat atitudine

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a salutat şi el campania ziarului „Adevărul“. „S-au făcut demersuri importante, dar nu este vorba despre o problemă care poate fi rezolvată de instituţiile de presă. De aceea, noi am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ce se referă la o faptă deosebit de gravă”, a declarat Bela.

Şi ungurii au nebunii lor: Steaua, ameninţată cu bomba!

Delegaţia Stelei şi-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în faţa hotelului „Sofitel” din Budapesta, după ce autorităţile maghiare au înregistrat o ameninţare cu bombă. Totul a început în jurul orei 2.00, când poliţiştii maghiari au început evacuarea oamenilor din hotel, pentru a verifica fiecare cameră cu aparatură de depistat materiale explozive şi câini.

image

Steliştii au stat pe holul hotelului până la ora 5.00 dimineaţa  Foto: Captură Pro tv

Întreaga operaţiune a durat până aproape de ora 5.00, timp în care jucătorii Stelei şi ceilalţi membrii ai delegaţiei au stat în faţa hotelului. În cele din urmă, sesizarea s-a dovedit a fi doar o glumă proastă.

UEFA a decis să nu amâne meciul

Valeriu Argăseală a anunţat imediat UEFA în legătură cu acest incident, însă forul european a decis ca partida să se desfăşoare la ora programată. „N-am cerut neapărat amânarea, dar jucătorii sunt foarte obosiţi...”, a explicat preşedintele formaţiei din Ghencea. Un alt motiv de supărare al roş-albaştrilor a fost acela că autorităţile maghiare ar fi examinat cu atenţie doar camerele ocupate de stelişti, în timp ce restul ar fi fost inspectate superficial.

„Eu cred că a fost ceva intenţionat, aici unde suntem noi este o zonă centrală, unde sunt multe hoteluri, dar numai al nostru a fost evacuat. Ne-au verificat doar pe noi, de parcă ne aduceam bomba în cameră”, a tunat managerul sportiv Renzo Rossi.

Au vrut să devasteze „Adevărul“ din Piteşti

Fanii din Ghencea nu se dezmint. Drumul lor către Budapesta nu a fost deloc liniştit, ultraşii dându-se în spectacol. Ajunşi la kilometrul 80, unde începe judeţul Argeş, suporterii au coborât pentru a fi preluaţi şi escortaţi de forţele de ordine locale. La vederea jurnaliştilor, huliganii au reacţionat în stilul lor caracteristic, înjurând şi ameninţând că vor demola sediul ziarului „Adevărul” din Piteşti.

S-au bătut iar cu jandarmii

La Deduleşti, roş-albaştrii au vrut să rămână şi să mănânce, însă din cauza faptului că au fost gălăgioşi, jandarmii au decis să-i urce înapoi în autocare. Acest lucru a stârnit mânia huliganilor, care au început să arunce cu tot ce au avut îndemână în jandarmi.

image

Cătălin Iordan Foto: Newsin

Forţele de ordine au reuşit să-i liniştească pe scandalagii doar după ce au utilizat gaze lacrimogene şi au tras focuri de armă. Alături de fanii care au făcut deplasarea în Ungaria a fost şi Cătălin Iordan, zis „Tweety“. El este suporterul care în 2007 a lovit cu lanţul un cameraman al TVR. Iordan a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi interzis pe stadioanele din România până în 2013.

Amendă-record de la UEFA: 50.000 de euro

Comisia de Disciplină a forului european a analizat ieri evenimentele petrecute la meciul tur dintre Steaua şi Ujpest. Aşa cum era de aşteptat, UEFA s-a dovedit nemiloasă. Mai ales că a fost vorba de mai multe capete de acuzare. Astfel, pe lângă bannerul jignitor la adresa maghiarilor, au fost analizate şi manifestările huliganice ale fanilor roş-albaştrilor. Verdictul? O amendă de 50.000 de euro, cea mai mare sancţiune pecuniară dată vreodată echipelor româneşti pe plan european.

image

„Niciodată n-am primit o aşa amendă!”, a fost prima reacţie a finanţatorului stelist Gigi Becali. „Asta e, acum ce să facem? Sunt mulţumit, se putea şi mai rău!”, a recunoscut Becali, gândindu-se la faptul că o eventuală suspendare a terenului ar fi fost mult mai neplăcută.

                                                                                                              Pantelis Kapetanos  Foto: Adevărul

Amenda usturătoare primită de la ­UEFA l-a determinat pe Becali să-i ameninţe din nou pe suporterii care au provocat incidentele. “Voi lua nişte măsuri dure. Dacă fanii susţin că ei sunt Steaua, atunci să plătească 50.000 de euro acum! Normal e să plătească cine greşeşte, dar, ca de obicei, plăteşte prostul de Becali”, a spus patronul formaţiei din Ghencea, hotărât să colaboreze cu Parchetul pentru identificarea huliganilor. “O să închid peluza! La puşcărie, mă băieţi!”, a încheiat Becali.

Capetele de acuzare analizate de Uefa

1. Bannerul jignitor, cu conţinut xenofob, afişat în tribunele stadionului din Ghencea.
2. Pătrunderea pe gazon a unui suporter stelist, în minutul 62 al meciului tur. “Am încercat să dau gol, dacă ei nu puteau!”, s-a justificat stelistul ulterior.
3. Aruncarea cu obiecte din tribune. „Un jucător de-al nostru a fost lovit cu o sticlă în cap”, a spus după meciul tur preşedintele lui Ujpest.

Jandarmeria încearcă să arunce pisica în curtea Stelei!

Imaginile spun adevărul. Ultraşii pătrund pe stadion la începutul meciului cu bannerul xenofob. Forţele de ordine însă n-au nicio reacţie! Totuşi mai-marii de la Jandarmerie vin cu explicaţii halucinante. Vinovaţi nu sunt ei, ci Steaua şi firma de pază angajată de club. “Din informaţiile pe care le-am strâns, acel banner a fost introdus pe stadion în timpul partidei, poate chiar cu sprijinul clubului sau cu acordul firmei de pază.

image

Forţele de ordine nu şi-au făcut datoria la meciul tur



Mai există însă o posibilitate. Bannerul să fi fost introdus pe arenă cu mai multe ore înainte de startul jocului. În orice caz, vinovaţi sunt cei de la Steaua şi firma de pază angajată de club”, spune şeful Statului Major al Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu.

Acesta anunţă şi care va fi amenda pe care trebuie să o plătească steliştii: 5.000 de lei. Antonescu spune că huliganii vor fi pedepsiţi: “Pe baza probelor video, se vor lua măsuri împotriva lor. Vor fi interzişi pe stadioane. În timpul meciului nu le-am confiscat bannerul, fiindcă nu am fi făcut altceva decât să agităm spiritele“.

„Adevărul“ i‑a denunţat la Parchet

image

Gigi Becali



Finanţatorul Stelei se face vinovat de următoarele: insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare publică şi apologia infracţiunilor.

Valeriu Argăseală

image



„Adevărul” consideră că preşedintele Stelei se face vinovat de săvârşirea următoarelor infracţiuni prevăzute şi pedepsite prin Codul Penal: Insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

image

Silion Costică



„Adevărul“ consideră că inspectorul general al Jandarmeriei se face vinovat prin complicitate la insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi instigare publică.

Alexandru Tofan, poreclit „Lecce“

image

Mesajul spurcat din Ghencea: „Cât ţine femeia maghiară rahatul în ea? Nouă luni!“

Liderul facţiunii galeriei care a afişat bannerul ruşinii se face vinovat de insultă, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii publice şi instigare publică şi apologia infracţiunilor.

Ce spun galeriile din ţară despre banner

image

Bannerul a fost unul urât. Noi, suporterii rapidişti, nu avem nimic cu ungurii, noi avem boală pe Steaua şi pe Dinamo.

image



Vali Bulgaru, lider galerie Rapid

image

Dacă am fi jucat cu ungurii, nu s-ar fi pus problema unui atac la etnie. Le-amfi dat o lecţie de istorie, amintin­­du-le că în 1919 trupele româneşti au intrat în Budapesta.

image



Mircea Munteanu, lider galerie FC Timişoara

image

N-aveau de ce să afişeze acel banner, fiindcă Szekely este ungur. Apoi, cei din peluza aia n-au capacitatea de a înţelege disensiunile dintre români şi unguri.

image



Mihnea Ionescu, lider galerie Dinamo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite