FOTBAL: Gică Popescu: "Nu am colaborat cu Securitatea! Niciodată!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul internaţional român Gheorghe Popescu a susţinut luni, o conferinţă de presă, la hotelul Marriott. Oficialul Federaţiei Române de Fotbal a vorbit despre perioada dinainte de Revoluţie, atunci când, conform cotidianului „Adevărul”, Gică Popescu a fost informator al Securităţii.

În perioada 1986-1989, fostul căpitan al naţionalei a dat nouă informări despre colegii săi de echipă. În dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii, sursa Gică Popescu figura cu numele conspirativ „Petrescu“.

Conform "Adevărul", de-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, „numitul Popescu Gheorghe” a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizaţi fiind fostul fotbalist şi actualul antrenor Emil Săndoi, dar şi fostul antrenor al „Craiovei Maxima”, Constantin Oţet.

Fostul internaţional român Gheorghe Popescu se află pe locul 35 într-un clasament al celor mai buni marcatori dintre fundaşi în ultimii 20 de ani întocmit de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului şi publicat, marţi, pe site-ul oficial.

Gică Popescu a dezminţit categoric articolul din cotidianul "Adevărul". "În ultimii 20 de ani am citit în presă multe lucruri la adresa mea, însă niciunul nu a fost atât de neadevărat cum că aş fi fost colaborator al Securităţii. Mă dezamăgeşte că un asmenea articol a fost relatat doar într-un singur ziar. Este o minciună pe care consider că a fost livrată de cineva. Vom vedea, în perioada următoare, cine a spus acest lucru şi vă voi aduce la cunoştiinţă. Vreau să mă spun că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile mă face să mă răzgândesc în privinţa candidaturii la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal şi sunt dispus să-mi depun candidatura", a spus Popescu.

Omul de afaceri a mai spus că a fost, totuşi, contactat de Securitate: "Am fost chemat la Securitate când am jucat la Monaco de către un domn care m-a pus să semnez o chestie generală cuim că doresc să apăr interesul naţional. Atât şi nimic mai mult. Este singurul lucru pe care mi-l aduc aminte să-l fi semnat. Am văzut o chestie semnată de mine în presa de azi, însă vreau să vă spun că aceasta nu este semnată de mine. Scrisul seamănă foarte mult, este adevărat".

Gică Popescu a mai spus: "Dacă astăzi ar veni la mine cineva şi mi-ar spune să semnez o hârtie prin care să semnez că aş putea să apăr intersul naţional aş face-o din nou. Şi cred că acest lucru ar trebui să-l facem fiecare din noi. Steaua şi Dinamo au încercat să mă convingă, însă nu au putut. Tot timpul am făcut numai ceea ce am considerat eu de cuviinţă. Am conştiinţa împăcată şi sunt convins că nimeni nu mă poate învinge".

Popescu a spus că va dori să-şi vadă dosarul şi că este foarte mâhnit de tot ceea ce s-a întâmplat în mass-media. "A apărut în mai multe cotidiane şi mă duce cu gândul la faptul că acest lucru a fost livrat de cineva. Eu sunt în relaţii foarte bune cu multe persoane despre care se specifică faptul că le-aş fi turnat la Securitate. Mă uimeşte faptul că scrisul seamănă foarte mult cu al meu. Trebuie să facem o expertiză grafologică pentru a ne lămuri", a mai spus Gică Popescu.

Fostul internaţional este decis să-şi ceară dosarul şi este şocat de tot ceea ce s-a întâmplat. "Răul s-a făcut, din păcate. S-au întâmplat lucruri mult mai grave la noi în ţară şi nu au avut un impact atât de mare. Lucrul acesta mă poate bucura deoarece se vede că am un brand puternic. Nu am mai avut o stare atât de proastă de la meciul cu Suedia, de la Campionatul Mondial din SUA, din 1994. Pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că sunt curat şi că am conştiinţa împăcată", a precizat omul de afaceri.

Gică Popescu a mai spus că nu doreşte să-l sune pe Emil Săndoi. "Mi-e ruşine de Emil Săndoi şi poate mă va înţelege. Eu nu am vrut niciodată să-l acuz sau să-i fac rău. Mâine sunt decis să-mi cer dosarul şi să văd ce scrie acolo. Eu cred că aceste acuze ar trebui verificate şi apoi făcute publice. Am vorbit cu avocatul meu în această dimineaţă şi vom vedea ce se va putea face pe partea legală. Lucrurile nu pot rămâne aşa. Am mai citit că, la dosar, nu apare o adeziune prin care eu îmi dau acordul să devin informator", a completat omul de afaceri.

Fotul internaţional a mai adăugat că nu va rămâne singur pe o astfel de listă: "Vor mai apărea fotbalişti de la echipa naţională. Nu pot să vă dau nume deoarece nu-mi dezvălui sursele. Dar, ceea ce pot să vă spun este că nu am fost şi nici nu sunt singurul nume despre care se va spune că a colaborat cu Securitatea".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite