Gheorghe Constantin: „Delegarea arbitrilor ar trebui făcută prin tragere la sorţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Comisiei Centrale de Arbitraj crede că mentalitatea conducătorilor de cluburi de la noi este mai greu de schimbat. Şeful arbitrilor români, Gheorghe Constantin, a făcut pentru „Adevărul“ o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în 2008 în domeniul său de activitate.

Adevărul: Cum apreciaţi că a fost arbitrajul românesc în 2008?

Gheorghe Constantin: A fost în creştere faţă de ceilalţi ani şi, ce e mai important, a crescut credibilitatea arbitrilor noştri. A contat foarte mult seriozitatea cu care au pregătit meciurile. După delegare, au cerut casetele partidelor anterioare disputate de echipele pe care trebuiau să le arbitreze şi au discutat cu alţi colegi.

De ce a fost ales numărul 1 pe lista FIFA pentru 2008 Tudor, şi nu Balaj, astfel primul ajungând să arbitreze în Liga Campionilor?

Membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor au votat. În urma votului a ieşit Tudor pe primul loc şi a trebuit să respect această ierarhie.
Cum comentaţi declaraţiile lui Lupescu, directorul general al FRF, care a spus că vom avea arbitri la marile competiţii doar când vom avea un membru în Comisia UEFA, dar niciunul din actualii membri CCA nu are şanse să ajungă acolo...

În primul rând, nu o să comentez niciodată declaraţiile lui Lupescu sau ale oricărei alte persoane din conducerea FRF. Dar dacă cei din Comitetul Executiv al FRF, organismul care m-a numit în funcţie, consideră că prezenţa mea îngreunează sau stopează ascensiunea arbitrilor români pe plan internaţional, mă dau la o parte fără nicio problemă.

Lupescu susţine că a sugerat astă-vară să vă retrageţi în favoarea altcuiva, mai precis a lui Corpodean, dar nu s-a vrut...

Ceea ce s-a întâmplat astă- vară ştie foarte bine Ionuţ Lupescu. Dacă vrea să comenteze, îl las pe el să o facă. Eu nu o voi face. Consider că ceea ce s-a întâmplat atunci ţine de bucătăria noastră, iar rufele se spală în familie.

De ce arbitrii noştri mai suferă ca imagine în campionatul intern?

Din păcate, mai există o mentalitate în rândul conducătorilor de cluburi şi e greu să o schimbi, legată de ce se petrece în fotbalul nostru. Noi ne-am străduit şi am schimbat oameni, am adus arbitri tineri, lipsiţi de experienţă, dar valoroşi, am schimbat criteriile de delegare.

Dacă lumea va vrea să înţeleagă că niciunul dintre arbitri nu vine la meciuri cu gândul să dezavantajeze voit vreuna dintre echipe, atunci va fi mai uşor. Unii dintre reprezentanţii cluburilor fac declaraţii împotriva arbitrilor pentru a-i pune sub presiune, pentru a-i avertiza. Numai că arbitrii au tot valoarea aia. La nivelul actual, fiecare arbitru ştie că toţi sunt cu ochii pe el, mass-media, oamenii din fotbal, şi viitorul lui depinde de felul cum reuşeşte să conducă meciurile.

Aveţi semnale că ar mai exista arbitri corupţi?

Nu am astfel de semnale.

Va mai arbitra Sebastian Colţescu în Liga I?

Eu cred că da. Altfel nu aş fi depus eforturile în momentele grele prin care a trecut. Problema mai departe este a lui. Numai el ştie de ce s-a întâmplat, de ce s-a ajuns aici, de a nu mai fi pe lista ­FIFA sau la Liga I. Din punctul meu de vedere, a face ce am făcut pentru el cu toţi arbitrii este foarte greu. Eu trebuie să-i tratez pe toţi la fel, şi la bine, şi la rău.

Cum se vor face delegările în retur?

Din semnalele pe care le am, în proporţie destul de ridicată, delegările pe care le-am făcut au fost acceptate. Dar rămân la opinia pe care am mai avut-o că, trăind în România şi ştiind ce e în spatele oamenilor din fotbal, tragerea la sorţi este mai indicată, deşi UEFA nu agreează o astfel de procedură.

A influenţat prezenţa lui Mircea Sandu în Comitetul Executiv al UEFA arbitrajul românesc pe plan internaţional?

Nu cred că, dacă dânsul e acolo, automat şi un arbitru român a trebuit să urce pe scara valorică la UEFA. Nu cred că, dacă arbitrii români nu ar avea valoare, Mircea Sandu sau oricare altcineva ar putea să facă ceva pentru ei.

Mai vin tinerii să se facă arbitri?

Din semnalele pe care le am mai vin.

Câţi arbitri sunt în România?

Aproximativ 5.500. Eu sunt mulţumit de cifră, chiar dacă mi-aş dori să fie mai mare, pentru a avea de unde să aleg.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite