Mircea Sandu : „Prin 2020 vom avea din nou o Generaţie de Aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Sandu : „Prin 2020  vom avea din nou o Generaţie de Aur“
Mircea Sandu : „Prin 2020 vom avea din nou o Generaţie de Aur“

Mircea Sandu dă de înţeles că Victor Piţurcă poartă în mare parte vina pentru insuccesele din aceste preliminarii şi spune că România va avea din nou rezultate după ce vor creşte copiii de la academiile de fotbal. Pe Mircea Sandu mult timp l-au ţinut ferit de critici rezultatele echipei naţionale. Când tricolorii au început să scârţâie au apărut şi acuzele la adresa lui. 

A fost normală demiterea lui Piţurcă în această primăvară?

Era momentul să venim cu ceva nou. Piţurcă ajunsese cu echipa la un moment în care şansele de calificare erau zero. Nici acum nu avem şanse prea mari...

Citiţi şi prima parte a interviului: Mircea Sandu : „Nu mă dau pe mine sindicaliştii jos!“ Mircea Sandu i-a pus la punct pe cei care încearcă să-l îndepărteze din funcţia de preşedinte al FRF după 19 ani de activitate.În biroul omului numărul unu din fotbalul românesc domneşte ordinea. „Întotdeauna am fost un tip care a vrut să ştie că toate lucrurile sunt acolo unde le pune”, spune „Naşul“ şmechereşte.


E numai vina lui?

Păi, cine era antrenorul echipei naţionale?

Şi la victorii e numai meritul antrenorului?

Şi al jucătorilor.

Deci, la eşec nu e şi vina jucătorilor?

Ba da, dar antrenorul îi selecţionează, el îi pregăteşte. Noi, cei din federaţie, n-avem niciun merit, nici la victorie, nici la eşec.

În afara faptului că punem totul la dispoziţie, şi nu se pot plânge din acest punct de vedere de absolut nimic, nici de datorie financiară, nici de hotel, nici de deplasare, nici de pregătire. Noi poate greşim, când numim antrenorul.


În privinţa lui aţi greşit?

Nu, dar aşa a fost să fie. În 2008, Piţi a simţit că va urma o cădere a naţionalei şi a cerut contract pe patru ani ca să reformeze echipa. Nimeni însă nu te lasă să nu ai un obiectiv. Păi, mă duc să termin pe locul patru în grupă?

Eu am negociat cu Piţi primul lui contract, şi mi-a spus clar: «Bă, fratele meu, în momentul în care nu mai avem şanse de calificare eu sunt ăla care vin, îmi dau demisia şi plec». Al doilea contract l-a făcut Lupescu.

Când şansele de calificare la Mondiale au ajuns aproape de zero, Piţi s-a folosit de o clauză pe care o avea în contract, aceea a şanselor matematice. Asta e! Federaţia s-a achitat de obligaţii până la ultimul cent.


Era mai bine dacă Piţurcă pleca imediat după Euro?

Eh, şi cu el, şi fără el s-ar fi întâmplat acelaşi lucru. Era de aşteptat o cădere după Euro. Asta pentru că noi n-avem 40 de jucători, 50 de jucători, unde să ai trei rezerve pe un post.

Răzvan Lucescu ce a adus nou la echipa naţională?

Relaxarea. O relaxare a relaţiilor între jucători, o relaxare a relaţiilor jucători - colectiv tehnic, şi o relaxare a relaţiilor cu presă. Pe de altă parte, presa a început să deranjeze.

Ziariştii se instalează cu laptop-urile în hotelul naţionalei şi nu poţi să faci un pas fără să te întrebe ceva. De aceea, lansez un apel şi îi rog pe ziarişti să-i lase pe jucători să-şi vadă şi de pregătirea jocului, mai ales că acum sunt multe acţiuni deschise.


În afara relaxării ce a mai adus noul selecţioner?

Plăcerea de a juca. Eu văd asta în dăruirea pe care o au jucătorii în teren. Răzvan le-a adus băieţilor dorinţa de a face treaba, plus alte lucruri mărunte, care îţi pot da un cinci, zece la sută în plus.

Eu spun că întotdeauna, când noi jucăm cu echipe mari, ca Franţa, Germania, Italia, Spania, Anglia trebuie să dăm 120 la sută ca să câştigăm. Când întâlnim echipe precum Lituania, Ungaria, Letonia, Muntenegru, ele trebuie să dea 120 la sută ca să ne învingă. România e pe piciore de egalitate cu Serbia, Croaţia, Turcia, Grecia, Bulgaria.


image

Era de aşteptat o cădere după Euro. Noi n-avem 40-50 de jucători, ca să ai trei rezerve pe fiecare post.

image


Mircea Sandu
preşedinte FRF

Mircea Sandu în „Adevărul“ de ieri

„Condescu mi-a adus un singur vot în 2005. La anul îl rog să nu mă voteze”

„Au încercat politicienii să mă dea pe mine jos şi n-au reuşit. Nu vor reuşi nici sindicaliştii”

„N-a apărut deocamdată înlocuitor pentru mine. În 19 ani mereu vrea cineva să mă schimbe, dar până acum n-am avut decât
un singur contracandidat la alegeri, pe Gică Popescu, în 2005”

„Dacă Lupescu intră în opoziţie acolo va rămâne, nu mai revine în echipa mea”

„Pe Adrian Mutu nu-l putem ajuta decât cu nişte recomandări“

image

Îl puteţi ajuta în vreun un fel pe Mutu?



Nu avem cu ce să ne implicăm prea mult. Doar putem arăta că e un om bun, că a plătit o dată, că Chelsea l-a dat afară, că a pierdut o grămadă de bani. Cu chestiile astea îl putem ajuta, cu nişte referinţe bune.

Credeţi că Adi poate câştiga războiul cu Chelsea?

Posibil. Depinde de cine e lângă el şi ce-l învaţă.

Mutu a jucat în ultimul an doar două meciuri la echipa naţională. Nu e puţin?

E puţin, şi de aceea nu ne avantajează rezultatele.

Şi care e soluţia? Să învăţăm să jucăm fără Mutu?

Trebuie să găsim un alt Mutu. Jucători ca Mutu fac diferenţa şi pot rezolva un meci. Poate creşte Tănase. Vine Alibec, vine Matei, mai sunt jucători. În Liviu Ganea eu am mare încredere, dar mi-e teamă că o să se piardă dacă îl mai plimbă Dinamo peste tot.

Generaţia lui Chivu şi a lui Lobonţ mai prinde vreun turneu final?

Campania actuală e compromisă, dar urmează Euro 2012 şi Mondialul din 2014. Chivu şi Lobonţ pot ajunge acolo. La Lobby e totuşi greu să joace la CM 2014 din trei motive. În primul rând, are deja 31 de ani.

Apoi, s-a accidentat grav acum câteva luni. Şi, mai e ceva: vin trei portari foarte buni din urmă: Tătăruşanu, Pantilimon şi băiatul lui Silviu Lung. Avem trei portari de peste 1,90 de metri, de perspectivă şi îl mai avem şi pe băiatul ăla din Italia, Pena, care e la AS Roma.


Când se va naşte o altă Generaţie de Aur?

Prin 2020.

De ce atunci?

Pentru că abia acum şi la noi au început să investească în academii şi şcoli de fotbal pentru juniori. Steaua are o academie bună, la fel şi Timişoara, Piteştiul are ceva, a început şi Hagi o treabă bună la Constanţa.

Conştientizarea investitorilor că nu mai trebuie să plătim bani mulţi ca să aducem jucători de afară, ci cu 20 la sută ne putem creşte propriii copii, e o metodă care o să dea roade. Steaua face un experiment pe care eu îl salut! Cât e Gigi de efervescent, aici a luat o decizie bună.


A fost forţat de criză...

Criza financiară i-a determinat pe mulţi să-şi restrângă investiţiile. La juniori dacă bagi un milion în trei ani de zile, încep să se vadă roadele. În ultimii ani, Gigi Becali a cheltuit peste 20 de milioane de euro pe jucători şi n-a mai luat nici zece pe ei! ;

„Tănase să aibă grijă cu ce fete umblă!“

image

Vorbeaţi de Tănase (foto), că îl poate înlocui pe Mutu. E bine că a semnat cu Steaua sau trebuia să meargă la FC Köln?



E bine că a rămas aici. Dacă mai joacă trei ani de zile în România va putea să crească pentru că, nu ştiu dacă la Koln, într-un campionat în care Marica n-a reuşit, el ar fi făcut-o. În Bundesliga trebuie să ai cunoştinţe de limba germană, lumea e puţin mai reticientă...Eu cred că Tănase a decis bine până la urma. Important e să aibă grijă de viaţa lui privată.

Am mai văzut eu talente care au venit în Bucureşti şi s-au cam tăiat din cauza vieţii nesportive. Sper ca familia lui să aibă grijă cu cine se împrieteneşte, pe lângă ce fete se învârte, că a cam făcut intinderi în ultimul timp şi nu e normal la un băiat de 21 de ani!


Sunteţi pentru naturalizarea străinilor?

N-am nimic împotrivă.

Vedeţi vreun jucător străin în Liga I care să fie bun de naţională?

Sunt câţiva jucători buni. Culio, Yssouf Kone, Nibombe, N’Doye, Wesley şi Artiom Karamian.


Dacă v-aţi face o echipă, pe cine aţi alege?

Sunt câţiva jucători foarte talentaţi la Craiova. Găman e un talent mare, Gângioveanu, dacă nu freacă prea mult mingea. Florin Costea are calităţi, şi dacă e lăsat în pace poate ajunge departe. Şi de Roman îmi place.

La titlu cine se bate?

Sunt trei echipe foarte puternice: Timişoara, Clujul şi Vasluiul. Apoi, la Urziceni, fotbaliştii se cunosc bine. În rest sunt cam aceleaşi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite