„Generaţia de aur” a antrenorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balint a întregit numărul foştilor mari internaţionali români ai anilor ’90 care antrenează în Liga I. „Generaţia de aur” care a dus România la trei Campionate Mondiale consecutive (1990 – 1998) dă şapte antrenori la echipele din prima noastră ligă.

Noua gardă a antrenorilor din Liga I este formată în mare parte din foştii internaţionali care au făcut parte din aşa- numita „Generaţie de aur” a fotbalului românesc. Dan Petrescu (Unirea Urziceni), Mircea Rednic (Dinamo), Ioan Sabău (Gloria Bistriţa), Marius Lăcătuş (Steaua), Viorel Moldovan (FC Vaslui), Gabi Balint (FC Timişoara) şi Silviu Lung (antrenor cu portarii la Pandurii) sunt cei şapte tehnicieni care activează în Liga I.

Pe lângă aceştia, Gică Hagi, Dorinel Munteanu sau Ilie Dumitrescu au stat şi ei în ultimii ani pe băncile echipelor din prima noastră ligă. Avântul tinerilor antrenori a eclipsat tehnicienii mai în vârstă. Spre deosebire de ultimele trei ediţii, în acest sezon al Ligii I au ieşit din circuit antrenori ca Viorel Hizo, Florin Marin, Constantin Cârstea, Aurel Şunda, Cornel Ţălnar sau Gheorghe Mulţescu.

„Este vremea tinerilor”

Emeric Ienei, antrenorul care a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986, este de părere că foştii jucători mai au multe de arătat în fotbal. „Îi aştept pe cei din «Generaţia de aur» să confirme că marii jucători pot deveni şi antrenori mai buni. Este vremea tinerilor, cu condiţia ca ei să aibă rezultate”. Ienei s-a referit şi la numirea lui Balint pe banca lui FC Timişoara: „Gabi este un băiat inteligent şi se va descurca. Are o misiune dificilă în faţa unui patron sever cum este Marian Iancu. Balint trebuie să-l convingă pe finanţator că fotbalul nu e o afacere ca celelalte. Are de  muncit pentru că Timişoara nu este încă o echipă”.

Unii au dat banca tehnică pe birou

Sunt şi foşti jucători marcanţi care au preferat să rămână în fotbal printr-o carieră în administraţia FRF. Ionuţ Lupescu (director general), Florin Prunea (director relaţii internaţionale), Daniel Prodan (director sportiv) şi Miodrag Belodedici (director al departamentului de copii şi juniori) sunt cei care au preferat biroul în locul băncii de antrenor. Gică Popescu a vizat postul pe preşedinte al FRF, dar după eşecul din 2005 a preferat să se ocupe de afaceri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite