Gazdele vor măcar în sferturile de finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia
Polonia

Aflaţi la a doua prezenţă la un Campionat European, polonezii speră să nu se facă de râs în faţa propriilor suporteri.

Dintre cele două ţări-gazdă, Polonia are o grupă mai accesibilă, astfel că trupa lui Franciszek Smuda şi-a impus ca obiectiv prezenţa în sferturile de finală.

Polonezii sunt încă nostalgici după echipa din anii '70 - '80, care reuşea să câştige Olimpiada din 1972, dar şi să se claseze pe locul al treilea la Cupele Mondiale din 1974 şi 1982.

La Europene, naţionala leşilor n-a reuşit însă nicio calificare până în 2008, când nu a reuşit să treacă de faza grupelor. Cel mai important jucător din lotul Poloniei este căpitanul Jakub Błaszczykowski, dublu campion în Bundesliga cu Borussia Dortmund.

„Kuba", aşa cum este acesta poreclit, are însă o poveste de viaţă ruptă parcă din filmele horror. La vârsta de 11 ani, în septembrie 1996, mijlocaşul campion al Germaniei de două ori consecutiv cu Dortmund, a fost martor la o crimă groaznică în familia sa.

N-a mers nici la înmormântarea tatălui

Mai exact, „Kuba" a văzut cu ochii lui cum tatăl său a înjunghiat-o mortal pe mama lui. După arestarea acestuia, Jakub şi fratele său David au fost crescuţi de o bunică, aceasta fiind cea care l-a şi îndrumat spre fotbal.

„Ce s-a întâmplat atunci mă va urmări toată viaţa. Aş da orice ca mama să mai fie în viaţă. Tragedia din 1996 mi-a schimbat viaţa cu 180 de grade. E ca şi cum te-ar lovi o piatră în cap, te-ai trezi după o săptămănă şi ai constata că trebuie s-o iei de la capăt", a afirmat căpitanul Poloniei pentru presa naţională. Tatăl lui Kuba a murit anul acesta în libertate, la vârsta de 56 de ani, fără ca el să-l mai fi văzut de la tragicul eveniment.

„A fost ultima oară când l-am văzut de la cele întâmplate. După ce-a ieşit din închisoare, l-am evitat şi eu, şi fratele David. Moartea lui nu ne-a impresionat şi nici interesat", a spus acesta. Fanii polonezi îşi mai pun mari speranţe şi în forma sportivă a colegului de club al lui Błaszczykowski,  Robert Lewandowski.

Surprinde absenţa din lot a unor fotbalişti precum Łukasz Fabianski, care a participat la Euro 2008, respectiv Arkadiusz Głowacki, supravieţuitor al echipei de la Cupa Mondială din 2002.

image



Pe umerii lui Lewandowski

Polonia va alinia o naţională fără implanturi de pe alte meleaguri, deşi în trecut au mai experimentat cu Olisadebe. Antrenorul Smuda va folosi la Euro un sistem 4-4-1-1.

7 prezenţe a avut Polonia la turneele finale ale Cupei Mondiale

Amicalele din 2012

Polonia - Portugalia 0-0
Polonia - Letonia 1-0
Polonia - Slovacia 1-0
Polonia - Andorra 4-0

Cum s-a calificat

image

- Este una dintre gazdele acestei competiţii

Palmares la Euro

- S-a calificat doar în 2008, când nu a trecut de grupe, reuşind să obţină un singur punct în trei meciuri.

Recorduri

- Cele mai multe selecţii: Michał Zewłakow 102
- Cele mai multe goluri: Włodzimierz Lubanski 48

Loc FIFA: 65

Reformatorul

În vârstă de 64 de ani, Franciszek Smuda este unul dintre cei mai importanţi antrenori polonezi în activitate. Ca jucător, el a evoluat la cluburi precum Legia Varşovia, Los Angeles Aztecs sau San Jose Earthquakes, iar în 1983 s-a apucat de antrenorat.

Şi-a început cariera în Germania, la DVV Coburg, după care a mai trecut pe la formaţii ca Konyaspor, Widzew Łódz, Wisla Cracovia, Legia Varşovia, Omonia Nicosia, Lech Poznan sau Zagłebie Lubin.

A câştigat de trei ori campionatul Poloniei, cu Widzew Łódz (2) şi Wisla Cracovia, ajungând cu prima formaţie şi în grupele Ligii Campionilor. În sezonul 2008-2009 a luat Cupa Poloniei cu Lech Poznan, calificând apoi echipa şi în grupele Ligii Europa.

În octombrie 2009 a devenit selecţioner, post pentru care se afla „în cărţi" încă din 1997. După ratarea calificării la Cupa Mondială din 2010 el a reformat din temelii lotul, care e alcătuit acum din mulţi tineri de perspectivă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite