„Furtună galbenă“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord s-a calificat la Mondiale după 44 de ani şi, în premieră, împreună cu Coreea de Sud. Marea surpriză de până acum a preliminariilor pentru Mondialul din Africa de Sud vine din Asia.

Mai exact din Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate şi mai necunoscute locaţii de pe pământ. Dictatura comunistă a „iubitului conducător“ Kim Jong-Il şi „războiul rece“ cu restul lumii generat de permanenta ameninţare nucleară sunt trecute cu vederea când vine vorba de fotbal.

Naţionala antrenată de Kim-Jong Hun a intrat în lumea bună a sportului-rege, calificându-se la Mondiale dintr-o grupă „a morţii“, din care Iranul nu a supravieţuit, iar saudiţii lui Jose Peseiro merg doar la baraj!

În 1966 au speriat lumea!

„Meciul vieţii“ se numeşte filmul documentar produs de britanicul Daniel Gordon în amintirea parcursului pe care l-a avut Coreea de Nord la Cupa Mondială din 1966, singura prezenţă de până acum a asiaticilor la turneele finale.

Nord-coreenii au detonat „bomba“ la Middlesbrough, acolo unde au învins trufaşa Italie, calificându-se în sferturile de finală, o premieră pentru fotbalul de pe continentul galben. Surpriza putea fi şi mai mare dacă nu s-ar fi opus marele Eusebio, care a salvat Portugalia de la o ruşine istorică. „Furtuna galbenă“ a condus cu 3-0, dar a pierdut cu 3-5, patru goluri fiind marcate de Eusebio!

Îl au pe „Rooney“!

Atuul nord-coreenilor în preliminarii a fost disciplina tactică, în special pe faza defensivă, dublată de rapiditatea contraatacurilor. Vârful Jong Tae-Se pare să fie vedeta „roşilor“, unul dintre puţinii „stranieri“ la care apelează Coreea de Nord.

image

Cele două Corei  s-au întâlnit de patru ori în calificări 

Supranumit „Rooney al Asiei“, Tae-Se evoluează în Japonia, la Kawasaki Frontale şi, paradoxal, a avut la un moment dat dublă cetăţenie (sud-coreeană şi nord-coreeană), fiind dorit chiar de oficialii de la Seul în naţionala ţării lor.

Curiozităţi

-106 este locul ocupat de Coreea de Nord în clasamentul FIFA, la egalitate de puncte cu Moldova.
-Şapte jucători din lotul actual au câştigat în 2006 Cupa Asiei la U-19. 
-16 meciuri a disputat Coreea de Nord în campania pentru Africa de Sud, trecând prin trei faze de calificare.
-„25 aprilie“ este numele celui mai cunoscut club de fotbal din Coreea de Nord, nume preluat după „Ziua Armatei“.

Vedetele nord-coreenilor

Jucător     Club
Jong Tae-Se     Kawasaki Frontale (Japonia)
Ahn Young-Hak  S. Bluewings (Coreea de Sud)
Hong-Yong Jo  FC Rostov (Rusia)
Choe Myong-Ho  Samara   (Rusia)
Pak  Chol-Ryong  Concordia Basel  (Elveţia)
Kim Kuk-Jin  Concordia Basel  (Elveţia)
Ji Yun-Nam  25 Aprilie (Coreea de Nord)

Ajutaţi de „fraţii“ din Sud

În drumul lor spre Mondiale, cei din nord au beneficiat de ajutorul „fraţilor“ din sud. Aceştia au remizat cu Iranul deşi erau deja calificaţi. Pe parcursul preliminariilor, cele două selecţionate vecine s-au întâlnit de patru ori, în ultimele două faze, nelipsind momentele tensionate.

Au refuzat să le cânte imnul

Mai întâi a fost refuzul Coreei de Sud de a juca la Pyongyang, din cauza faptului că nord-coreenii nu voiau să le intoneze imnul şi nici să le arboreze steagul! FIFA a intervenit şi meciul s-a desfăşurat în China. Apoi, sud-coreenii s-au impus acasă cu 1-0, învinşii acuzând arbitrajul şi sugerând chiar o posibilă otrăvire a jucătorilor.

Totuşi, găsim şi elemente de prietenie între cele două naţiuni. “Vrem Coreea de Nord la Mondiale”, a spus antrenorul sud-coreenilor, Huh Jung-Moo, în momentul în care echipa sa obţinuse biletele pentru Africa de Sud. 

image


0 este numărul golurilor marcate de Coreea de Nord în ultimele trei meciuri de calificare din care a obţinut două puncte: 0-0 acasă, cu Iran, şi 0-0 la Riad.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite