Fraţii ce sperie Carpaţii. Atenţie la Hleb(i)!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandăr şi Viaceslav Hleb par a fi cei mai în formă jucători ai Belarusului în acest start de preliminarii, arătând o poftă extraordinară de joc în meciul cu Franţa, de la Paris. „Vreau să picăm cu Belarus, ca să-l bat pe Hleb şi să fac mişto de el în vestiar“, spunea în glumă înaintea preliminariilor Ciprian Marica, la acea dată coleg cu mijlocaşul bielorus la Stuttgart.

La cum arată însă lucrurile după meciurile de vineri, cu siguranţă că atacantul nostru nu mai este atât de sigur pe victorie. Alexandăr Hleb şi fratele său mai mic Viaceslav au fost principalele pericole pentru poarta lui Hugo Lloris, în meciul câştigat de Belarus, 1-0 cu Franţa, la Paris. În plus, cei doi au încântat deseori audienţa de pe „Stade de France" cu driblingurile lor fine, pasele cu călcâiul şi combinaţiile rapide.
De altfel, faza golului i-a avut în prim plan pe ambii Hleb. Regizor a fost Viaceslav, care le-a legat picioarele fundaşilor francezi, după care l-a servit excelent pe Kyslyak. Alexandăr, aflat în ofsaid, a avut inspiraţia să sară peste minge la pătrunderea fratelei său.

Nu are loc la Barcelona

Numit „Vrăjitorul" de fanii lui Stuttgart (care l-a cumpărat la pachet cu fratele său de la BATE Borisov pentru 150.000 de euro, pentru a-l vinde apoi la Arsenal cu 15 milioane) datorită calităţilor sale tehnice, Alexandăr a învăţat fotbal pe terenurile de beton de la Dinamo Minsk. Tatăl celor doi era şofer de cisternă, în timp ce mama lucra în construcţii. Nimic aşadar de unde să reiasă fineţea din jocul fotbalistului care aparţine de Barcelona, dar care a fost împrumutat în acest sezon la Birmingham. De mic, Hleb cel mare a fost pasionat de sport, practicând înaintea fotbalului înotul şi gimnastica. Apogeul carierei sale l-a reprezentat transferul de la Arsenal la Barcelona (17 milioane de euro), unde a devenit primul bielorus câştigător al Ligii Campionilor (2009).

Cu toate acestea, experienţa de pe Camp Nou l-a lăsat pe Alexandăr Hleb cu un gust amar, după ce Josep Guardiola l-a anunţat că nu va miza pe serviciile sale. Decarul naţionalei din Belarus mai are contract cu echipa catalană până în 2012, având o clauză de reziliere de 90 de milioane de euro.

Mult mai discret a fost Viaceslav. După un sezon la Hamburg (2004-2005), care a reprezentat vârful carierei sale, acesta a ajuns să evolueze în prezent pentru Shenzen Ruby, în prima ligă din China.

Alte pericole pentru poarta lui Lobonţ

- Vitali Kutuzov. La cei 30 de ani ai săi, este fără dubiu cel mai experimentat atacant din echipa Belarusului. Călit în fotbalul italian, unde a jucat printre altele pentru Milan, Sampdoria şi Parma, jucătorul lui Bari are capacitatea de a specula orice greşeală a defensivei României.
- Sergei Kornilenko. Zenit Sankt-Petersburg l-a cumpărat în 2009 de la Tom Tomsk după o accidentare a lui Danny. Revenirea portughezului a făcut ca acesta să fie împrumutat la fosta lui echipă, pentru care a punctat de 11 în 15 meciuri sezonul trecut. Anul acesta joacă pentru campiona Rubin Kazan.
- Sergei Kyslyak. Mijlocaşul lui Dinamo Minsk s-a dovedit a fi o veritabilă armă mortală împotriva Franţei, când a marcat golul victoriei la zece minute după ce a fost trimis în teren. Pare genul de fotbalist de execuţie, cu o tehnică peste medie.

"Ar fi extraordinar să câştigăm şi cu România după ce am bătut pe terenul Franţei."
Bernd Stange antrenor Belarus

"Am vorbit cu Marica. I-am transmis să nu mai vina în Belarus că oricum n-are nici o şansă împotriva unei echipe la care joacă doi de Hleb. A început să râdă şi mi-a spus că ne bate singur."
Alexandăr Hleb mijlocaş Belarus

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite