Fotbalul bulgar, în legătură cu criminalitatea organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul bulgar este condus de conducători ai mafiei, care au ca scop "spălarea" banilor şi ameliorarea propriei imagini, conform unor informaţii obţinute pe cale diplomatică de site-ul wikileaks.com şi publicate pe pagina de internet a cotidianului spaniol El Pais, informează AFP.

Raportul intitulat "Fotbalul bulgar primeşte cartonaş roşu pentru corupţie" a fost expediat, în ianuarie 2010, de către Ambasada SUA la Sofia.

"Grupările de fotbal din Bulgaria sunt controlate direct sau indirect de figuri ale criminalităţii organizate care doresc, prin echipele respective, să capete legitimitate, să «spele» bani sau să câştige bani rapid. Cluburile care, în vremea comunismului, aparţineau primăriilor, Armatei sau Poliţiei au fost vândute noii elite economice, cunoscute pentru apropierea de criminalitatea organizată şi de fostele servicii secrete. Astăzi, aproape toate echipele aparţin unor persoane care se ocupă cu criminalitatea organizată sau unor apropiaţi ai acestora", indică raportul semnat de responsabilul pentru probleme de afaceri Susan Sutton.

Cele mai cunoscute cluburi din Bulgaria sunt Levski Sofia, ŢSKA Sofia, Litex Loveci, Slavia Sofia, Cerno More Varna, Lokomotiv Sofia şi Lokomotiv Plovdiv.

Raportul evocă explicit proprietarii acestor cluburi, printre care un traficant de arme, un reprezentant al unui om de afaceri rus expulzat din Bulgaria şi trei mafioţi asasinaţi.

"Vorbim despre meciuri cu rezultate stabilite dinainte, «spălare» de bani, neplata impozitelor şi otrăvirea campionatului", se mai menţioenază în raport.

Raportul Ambasadei SUA susţine că majoritatea fotbaliştilor din Bulgaria nu a fost plătită oficial în 2009 decât cu salariul minim de 240 leva (123 euro), pentru a se evita plata impozitelor şi a taxelor sociale.

După controlul masiv al fiscului, salariul mediu declarat în 2010 este de 10 ori mai mare, a anunţat, recent, administraţia fiscală.

În urma suspiciunilor exprimate de Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), justiţia bulgară a demarat, la începutul lunii decembrie, o anchetă asupra a opt meciuri de fotbal suspectate de a fi fost trucate, partide la care au luat parte 11 cluburi din prima ligă.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, anunţase, în cursul vizitei efectuate la Sofia în 14 noiembrie, că a sesizat autorităţile bulgare cu privire la folosirea unor sume dubioase de bani în jurul mai multor meciuri de campionat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite