Fotbal dintr-o altă galaxie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda plonjonurilor sale, Casillas n-a reuşit să-i oprească pe Xavi şi pe colegii lui
În ciuda plonjonurilor sale, Casillas n-a reuşit să-i oprească pe Xavi şi pe colegii lui

După un 5-0 cu Real Madrid, meci de povestit nepoţilor, FC Barcelona candidează la titlul de cea mai valoroasă echipă din toate timpurile. Cel puţin până la returul de pe „Santiago Bernabeu“, madrilenii lui Jose Mourinho sunt nevoiţi să recunoască superioritatea incontestabilă a rivalilor din Barcelona.

„Ce dacă Barcelona a câştigat cu 8-0? Nu-mi spune nimic acest lucru. Să vedem dacă ne vor putea marca şi nouă tot atâtea goluri", spunea Cristiano Ronaldo în urmă cu o săptămână, după victoria catalanilor la Almeria.

Portughezul a avut dreptate: n-au fost opt, dar nici mult n-a lipsit! A fost o noapte care va rămâne mereu în amintirea fanilor Barcelonei, precum cea de la 8 ianuarie 1994, când „Dream Team"-ul lui Cruyff, cu Romario, Stoicikov, Koeman şi Guardiola, pe teren, demolau cu 5-0 un Real Madrid fără reacţie.

Acum, după aproape 17 ani, cu „bestia neagră" Pep Guardiola trecut la timonă, o altă „echipă de vis" a Barçei şi-a revendicat locul printre cele mai frumoase din istoria sportului-rege, tot printr-un 5-0 de legendă contra rivalilor din capitala Spaniei. Trecând peste halucinanta diferenţă de scor, a şocat uşurinţa cu care Messi şi compania şi-au impus stilul de joc, venit parcă de pe altă planetă. Planeta Fotbal!

Uraganul Barça

În dicţionarul explicativ al limbii române, cuvântul „uragan" este definit ca „un vânt foarte puternic, cu acţiune distrugătoare". Este sintagma care se potriveşte perfect cu dezlănţuirea de forţe pe care a resimţit-o din plin Real Madrid. Odată declanşată, „maşina de fotbal" a Barcelonei nu poate fi oprită decât de fluierul final al arbitrului.

Aşa a fost şi luni seară, când furtuna catalană s-a abătut asupra „galacticilor" încă din primele 20 de minute, cu două goluri şi o bară „extraterestră" a lui Messi, şi s-a potolit abia în prelungirile meciului, după golul cinci reuşit de Jeffren. Între timp, numărul de ocazii trecute în contul echipei „blaugrana" putea duce lejer diferenţa de scor la una cu două cifre.

21 de pase pentru un gol

Celebra tiki-taka, brevetată chiar de catalani, a fost dusă la perfecţiune la faza golului de 2-0 marcat de Pedro în minutul 17. Înainte ca tânărul atacant spaniol să rămână singur în faţa porţii goale, ţesătura de pase a colegilor săi a numărat 21 de atingeri consecutive, pornită de la fundaşii Puyol şi Pique şi filtrată de magicienii de la mijlocul terenului (Xavi, Busquets şi Iniesta).

Astfel, timp de 58 de secunde, „galacticii" s-au limitat să alerge după minge, ceea ce, de altfel, au făcut pe tot parcursul jocului. Statistica este distrugătoare pentru echipa lui Mourinho, surclasată la capitolul posesie cu 67% la 33%, în timp ce numărul de pase al Realului (331) n-a însemnat nici măcar jumătate din totalul Barcelonei (684).

Au jucat şi cu sufletul

Acest 5-0 nu vine întâmplător, în condiţiile în care Barcelona s-a impus fără mari probleme în ultimele cinci derby-uri cu Real Madrid, inclusiv un 6-2 pe „Bernabeu". Neta superioritate a catalanilor din ultimii ani este şi consecinţa modului total diferit în care cei doi „granzi" din Spania abordează fotbalul. „Cantera contra cartera", spun ibericii, comparând politica de promovare a jucătorilor din propria curte cu transferurile „galactice".

Astfel, ultimul „El Clasico" a găsit Barcelona cu opt fotbalişti din primul 11 crescuţi la Academia La Masia, în timp ce Casillas a fost singurul reprezentant al şcolii de fotbal Real Madrid. Apoi, raportul banilor investiţi în titularii de luni a fost de 300 de milioane de euro la 90 în „favoarea" madrilenilor. Numai Cristiano Ronaldo (94 de milioane de euro) a costat mai mult decât întreaga echipă a Barcelonei (David Villa - 40, Dani Alves - 30, Abidal - 15 şi Pique - 5). Scandalos!

"Acel 2-6 a fost partida perfectă, dar aceasta o depăşeşte. A fost fantastic, o superioritate enormă, nu-mi amintesc să mai fi jucat un asemenea meci."
Xavi
mijlocaş FC Barcelona

Elogii din marile ziare

-„Palmă pentru Real Madrid. MOUchisimo Barça!" - Marca
-„Surclasaţi şi scoşi din minţi" - As
-„O «mână» de goluri pentru Mourinho" - Sport
-„Barça divină, Mourinho umilit!" - Gazzetta dello Sport
-„Fantastic!" - L'Equipe
-„Special One, 2, 3, 4, 5!" - Sport24, Grecia
-„Galactică e doar Barcelona!" - Bild
-„Barcelona a măturat pe jos cu Real" - BBC

Messi, peste Ronaldo

Info

Ronaldo l-a certat pe Guardiola pentru că nu i-a dat mingea 



Poate singura insatisfacţie a fanilor de pe „Camp Nou" a fost faptul că Leo Messi nu a marcat şi a pus capăt unei serii incredibile de 10 meciuri consecutive cu cel puţin un gol reuşit.

Argentinianul a fost extrem de aproape de a deschide scorul chiar în startul partidei, la acel şut în bară dintr-un unghi imposibil, după care a dat două pase decisive la golurile lui David Villa. Astfel, din punct de vedere al statisticii, Messi a câştigat net mult aşteptatul duel direct cu Cristiano Ronaldo.

Portughezul a început şi el bine, a tras echipa după el cu celebrele „biciclete", a bătut o lovitură liberă puţin pe lângă buturile lui Valdes, după care s-a stins pe fondul dezastrului care a cuprins gruparea „merengues".

„Albii" nu ştiu să piardă

În schimb, a fost egalitate la capitolul nesportivitate, brânciul dat de Ronaldo lui Guardiola pe marginea terenului rivalizând cu teatrul jucat de Leo Messi la un presupus cot în gură aplicat de Carvalho.

Ronaldo l-a certat pe Guardiola pentru că nu i-a dat mingea

Bineînţeles, gestul lui Ronaldo de a-l împinge pe tehnicianul Barcelonei pentru a arunca mai repede de la margine a ridicat tensiunea de pe „Camp Nou" la cote maxime.

Din acel moment, duşmanul numărul unu al catalanilor n-a mai fost Jose Mourinho, ci un alt portughez, CR7. Frustrarea din tabăra „albilor" s-a văzut şi la final, când Sergio Ramos a uitat de prietenia cu Puyol, colegul său de la naţionala Spaniei, şi a părăsit terenul eliminat.

De altfel, eşecul cu 0-5 de la Barcelona poate influenţa şi următorul rezultat al Realului, care sâmbătă va întâlni Valencia fără trei dintre cei patru fundaşi titulari (Ramos, Pepe şi Carvalho), toţi suspendaţi.

Mourinho: „Nu mă simt umilit"

Pentru a înţelegele dimensiunile dezastrului trăit de Jose Mourinho (foto) şi ai săi este suficient să amintim că tehnicianul portughez nu primise niciodată în cariera sa de antrenor mai mult de trei goluri într-un singur meci. Acum a luat cinci, însă la final a continuat să rămână demn chiar dacă totul în jurul său arăta ca un castel de nisip tocmai prăbuşit.

„E o simplă înfrângere, nu o umilinţă. Barcelona a primit rodul muncii sale. Scorul e un premiu pentru cei care au jucat bine şi o pedeapsă pentru cei care au jucat prost", a fost prima reacţie a lui The Special One, pus în faţa primei înfrângeri în calitate de tehnician la Real Madrid după o serie pozitivă de 25 de partide amicale sau oficiale.

„Înainte de meci aveam un punct în faţă, acum avem două în spate, nu 20. Nu are rost să plecăm de aici plângând. Eşecul ar fi fost greu de digerat dacă am fi ratat noi mai mult sau dacă erau greşeli de arbitraj, dar nu a fost cazul", a mai spus Mourinho, mulţumindu-se cu faptul că din prima ligă a Spaniei n-au trecut decât 13 etape, iar lupta pentru titlu rămâne în continuare deschisă.

Guardiola: „Nu suntem mai buni ca Real"

Oarecum surprinzătoare a fost şi reacţia celui care l-a bătut pe Jose Mourinho cu 5-0. „Acum este uşor să spunem că suntem mult mai buni decât ei, dar acest lucru nu e adevărat", a comentat Pep Guardiola cu modestia care-l caracterizează. „Obiectivul zilelor următoare este să ne detaşăm de milioanele de elogii care ni se aduc pentru a putea juca la Pamplona, cu Osasuna", a precizat Guardiola, care are acum cinci victorii ca tehnician în „El Clasico" din tot atâtea partide disputate.

Umilinţele din cariera portughezului

Echipă     An    Scor    Adversar

Benfica    2000/01    0-3    Maritimo
Leiria    2000/01    0-3    Porto
Porto    2001/02    0-3    Belenenses
Chelsea    2005/06    0-3    Middlesbrough
Inter Milano    2008/09    1-3    Atalanta   
2009/10    1-3    Catania
Real Madrid    2010/11    0-5    Barcelona

Mourinho
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite