Fotbal de râsul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FIFA a ţinut morţiş ca în lumea celui mai iubit sport să fie loc şi pentru ţările mici. Naţionalele din San Marino, Anguilla, Montserrat, Samoa Americană, Papua Noua Guinee sunt în acest moment cele mai slabe echipe din lume, având zero puncte în clasamentul FIFA.

ANGUILLA a strâns la un meci spectatori de două ori cât populaţia ţării

Anguilla este o insulă din Caraibe. Are o suprafaţă de 91 de kilometri pătraţi şi 12.200 de locuitori, dintre care 900 sunt jucători legitimaţi la 15 cluburi de amatori. Dacă la partidele de „acasă” ale României cu greu se poate umple un stadion cu 15.000 de locuri, naţionala statului Anguilla a jucat cu „casa închisă” unicul meci de pe teren propriu din campania pentru Mondialul sud-african.

Astfel, în martie 2008, 22.670 de spectatori au umplut stadionul din Washington (SUA) la returul cu El Salvador, 0-4, deşi prima manşă se încheiase cu 12-0 pentru salvadorieni! Asistenţă aproape dublă faţă de populaţia statului Anguilla. Dat fiind faptul că micuţul stat din Antilele Mici este o fostă colonie britanică, o mare parte a jucătorilor din naţională activează în Anglia, la echipe din divizia a opta, precum Leighton Town, Slough Town sau Maidenhead United.

PAPUA NOUA GUINEE a fost descalificată din cauza unui conflict intern

Stat situat în vestul Oceanului Pacific, la nord de Australia şi la est de Indonezia. Statul care are o suprafaţă de 462.840 de kilometri pătraţi e cunoscut mai degrabă prin faptul că acolo bolnavii de SIDA sunt îngropaţi de vii, ţara confruntându-se cu o creştere incontrolabilă a cazurilor de infectare cu HIV.

Modeşti pe teren, cei din Papua Noua Guinee dau dovadă de amatorism şi la nivelul conducerii de stat. Din cauza unui conflict cu autorităţile sportive, naţionala antrenată de brazilianul Marcos Gusmao a fost decalificată de FIFA din preliminariile zonei Oceania.

SAN MARINO a marcat primul gol oficial în poarta lui Prunea

Enclavă situată în centrul Italiei, unul dintre cele mai mici state independente din Europa şi din lume. San Marino are o suprafaţă de 60 de kilometri pătraţi şi 30.000 de locuitori. La 27 martie 1991, tricolorii şi-au trecut în cont performanţa negativă de a încasa un gol, din penalty, de la necunoscutul Pasolini, atacantul naţionalei micuţului stat.

Deşi au câştigat cu 3-1 meciul din preliminariile Euro 1992, Hagi şi compania au avut însă ceva emoţii, scorul fiind, la un moment dat, egal, 1-1. De altfel, golul marcat în poarta lui Florin Prunea a făcut istorie în San Marino, fiind primul dintr-un meci oficial după afilierea la FIFA şi UEFA din 1988. În rest, în partidele oficiale, cei din San Marino se laudă cu două rezultate de egalitate, un 0-0 cu Turcia în 1993 şi un 1-1 cu Letonia în 2001.

MONTSERRAT a pierdut finala „ruşinilor“ în faţa naţionalei din Bhutan

Insula Montserrat se află în Marea Caraibelor, are 16 kilometri lungime şi 11 kilometri lăţime, şi 5.000 de locuitori. Montserrat se află de ani buni pe ultimele locuri în clasamentul FIFA. Astfel, la 30 iunie 2002, în dimineaţa finalei Campionatului Mondial dintre Brazilia şi Germania, cele mai slab cotate echipe din lume la acea vreme, locurile 202 şi 203, s-au întâlnit într-o finală inedită, denumită „The Other Final”. Meciul Bhutan – Montserrat (4-0) a fost şi subiectul unui film documentar de succes, cu acelaşi titlu, regizat de olandezul Johan Kramer. Supărat pe faptul că „portocala mecanică” nu se calificase la Mondialul asiatic, acesta a decis să-şi îndrepte atenţia către alte naţiuni fotbalistice, mai slabe decât Olanda!

SAMOA AMERICANĂ deţine recordul diferenţei de scor: 0-31 cu Australia

Samoa Americană sau Samoa de Est este un teritoriu insular neîncorporat al Statelor Unite ale Americii aflat în sudul Oceanului Pacific. Are 200,22 kilometri pătraţi şi 58.295 de locuitori. Această naţională se află încă în căutarea primei victorii în competiţiile organizate de FIFA. În campania pentru CM 2010, insularii au făcut istorie, marcând primul gol oficial în preliminariile Cupei Mondiale.

Reuşita lui Ramin Ott, din penalty, împotriva Insulelor Solomon, a rămas şi singura, cei din Samoa Americană terminând grupa de calificare din zona Oceaniei cu un golaveraj de 1-39. O realizare totuşi, ţinând cont de faptul că, în 2001, au fost ridiculizaţi de Australia, care a câştigat cu 31-0, record absolut în analele fotbalului din punct de vedere al diferenţei de scor!

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite