Federaţia Braziliei joacă samba cu selecţionerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mano Menezes va fi noul tehnician al „Seleçao“ după ce postul a fost refuzat de Muricy Ramalho. Numirea succesorului lui Carlos Dunga pe banca tehnică a Braziliei a produs scântei în ţara care va organiza următoarea Cupă Mondială, în 2014.

Cu Felipe Scolari şi Leonardo principali favoriţi, preşedintele federaţiei braziliene, „bătrânul" Ricardo Teixeira (în funcţie din 1989, aflat la al şaselea mandat), a aruncat „bomba" în cursul zilei de vineri, oferindu-i postul de selecţioner lui Muricy Ramalho.

Tehnicianul liderului campionatului brazilian, Fluminense, avea rezultate în America de Sud dar era o „necunoscută" totală pentru fotbalul european.

Ramalho n-a apucat însă să se bucure de acest privilegiu decât câteva ore. Ce s-a întâmplat? Din cauza fricţiunilor dintre clubul Fluminense şi federaţie, Ramalho n-a primit dezlegarea.

Obiectiv: titlul mondial în 2014

În aceste condiţii, era de aşteptat ca Teixeira să revină la variantele iniţiale şi să aleagă dintre Scolari şi Leonardo. Dar, din nou surpriză! La puţin timp de la refuzul lui Fluminense şi al lui Ramalho, la negocieri a fost chemat un alt „localnic", la fel de necunoscut pentru microbiştii din întreaga lume. Este vorba despre Mano Menezes, antrenorul lui Ronaldo şi Roberto Carlos la Corinthians. Teixeira şi-a explicat decizia:

„M-am consultat cu mai multe persoane, am urmărit dezbaterile televizate şi am ţinut cont şi de părerile fanilor. În alegerea mea a contat mult faptul că naţionala Braziliei are nevoie de o schimbare rapidă".

Într-adevăr, Mano Menezes îşi va intra imediat în pâine, luni urmând să fie anunţat lotul pentru meciul amical cu Statele Unite, programat la 10 august. Miza cea mare este însă Cupa Mondială din 2014, organizată chiar în Brazilia.

Cine este Luiz Antonio Wenker „Mano" Menezes?

-Născut la 11 iunie 1962 (48 de ani).
-Ca jucător a fost aproape inexistent, evoluând doar la formaţii de amatori şi semiamatori din statul Rio Grande do Sul.
-Ca antrenor, a debutat în 1992, pregătind echipe de tineret.
-Până în 2005, trece pe la echipe din eşaloanele inferioare ale Braziliei: Guarani, Gremio Esportivo, Iraty, 15 Noiembrie, Caxias.
-În 2005 face pasul către fotbalul mare, preluând o legendă a fotbalului brazilian, Gremio Porto Alegre, cu care promovează în prima divizie după un meci epic, în care echipa sa a terminat cu şapte jucători pe teren.
-În 2007 ajunge cu Gremio în finala Copei Libertadores, pierdută cu Boca Juniors.
-În 2008 o preia pe Corinthians, una dintre cele mai îndrăgite echipe din Brazilia, pe care o readuce în prima divizie şi câştigă două trofee, campionatul Paulista şi Cupa Braziliei.

Selecţionerii în mandatul lui Teixeira (din 1989)

Sebastiao Lazaroni    1989-1990
Paulo Roberto Falcao    1991
Carlos Alberto Parreira    1991-1994
Mario Zagallo    1995-1998
Vanderlei Luxemburgo    1998-2000
Emerson Leao    2000-2001
Luiz Felipe Scolari    2001-2002
Carlos Alberto Parreira    2002-2006
Dunga    2006-2010
Mano Menezes    2010-?

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite