Fabricile de fotbal din Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fosta capitală a Imperiului ţarist există două şcoli de fotbal, Smena şi Zenit, care fac furori la Campionatul European din Austria şi Elveţia Noua vedetă a Rusiei, Andrei

În fosta capitală a Imperiului ţarist există două şcoli de fotbal, Smena şi Zenit, care fac furori la Campionatul European din Austria şi Elveţia

Noua vedetă a Rusiei, Andrei Arşavin, şi alţi trei componenţi ai lotului selecţionat de Guus Hiddink sunt produse ale centrelor fotbalistice din Sankt Petersburg.

Surpriza din ultimul sezon al Cupei UEFA, Zenit Sankt Petersburg, şi echipa naţională a Rusiei au un punct comun.

Talentatul mijlocaş Andrei Arşavin, cel mai valoros jucător din lotul rus şi fotbalistul de care se leagă speranţele oamenilor lui Hiddink în meciul contra Spaniei din semifinalele Campionatului European.

Atacantul este produsul ambelor mari şcoli de fotbal din Sankt Petersburg. A facut primii paşi în acest sport la celebra şcoală Smena. A fost transferat încă de la vârsta junioratului la Zenit, fiind "şlefuit" de antrenorii clubului unde şi-a defintivat junioratul. De la 19 ani joacă la echipa mare a alb-albaştrilor, iar în această vară şefii lui Zenit i-au majorat salariul anual la 2,3 milioane de euro.

Sicev, cel mai tânăr internaţional

Un alt produs al şcolii Smena din Sankt Petersburg este Dimitri Sicev, atacantul care a debutat pentru prima reprezentativă rusă la vârsta de 18 ani.

După ce a părăsit academia de fotbal, atacantul a trecut pe la Spartak Moscova, Olympique Marseille şi acum joacă la Lokomotiv Moscova. Ceilalţi doi componenţi ai selecţionatei Rusiei care provin de la academiile de fotbal din Sankt Petersburg sunt Viaceslav Malafeev (academia Smena) şi Vladimir Bistrov (şcoala Zenit).

În lotul lui Zenit sunt numeroşi jucători proveniţi din propria pepinieră. Pe lângă Malafeev şi Arşavin, cele mai reprezentative produse ale clubului sunt Igor Denisov, Vladislav Radimov şi Ivan Lapin.

Arşavin ar vrea să joace în Spania

Noua vedetă a fotbalului rus, Andrei Arşavin, şi-ar dori să joace în campionatul Spaniei, ţară a cărei selecţionată va înfrunta Rusia mâine în semifinalele Euro 2008.

"Am oferte din Anglia şi Germania, dar cel mai mult mi-ar plăcea să joc în Primera Division. Este campionatul pe care l-am urmărit cu foarte mare atenţie, dar deocamdată nu am nicio ofertă concretă de acolo, a declarat mijlocaşul rus.

Preşedintele Federaţiei Ruse de Fotbal, Vitali Mutko, a precizat că Arşavin ar prefera echipa FC Barcelona, dar jurnaliştii de la "Marca" scriu despre interesul campioanei Real Madrid pentru decarul Rusiei.

Aceeaşi sursă a notat însă că şansele cele mai mari de a-l transfera pe Arşavin le are gruparea engleză Arsenal Londra.

Mijlocaşul rus a fost lăudat şi de directorul tehnic al UEFA, Andy Roxburgh. "Am văzut mulţi jucători buni, dar Arşavin, care nu a jucat în primele două meciuri, a adus o undă de magie. Cu el, Rusia a devenit şi mai bună."
Gigi Becali vrea să urmeze modelul rusesc

Patronul Stelei a fost impresionat de jocul prestat de Rusia la Euro 2008, la fel cum a fost încântat şi de evoluţia lui Zenit în Cupa UEFA.

Gigi Becali şi-a propus astfel să pună bazele unei academii de fotbal la fel ca acelea existente în Sankt Petersburg. Clubul din Ghencea are în plan şi crearea unui nou centru de juniori având ca model celebrul club AC Milan. Costul iniţial pentru definitivarea proiectului este de aproximativ un milion de euro.

Kerjakov, instruit la Smena

Cel mai scump jucător vândut vreodată de clubul Zenit Sankt Petersburg, atacantul Alexander Kerjakov, a fost format la şcoala de fotbal Smena. FC Sevilla a plătit pentru fotbalist 15 milioane de euro, dar Kerjakov nu a confirmat aşteptările la clubul spaniol.

Un alt jucător cunoscut, format de data aceasta la şcoala clubului Zenit, este fostul internaţional rus Oleg Salenko, golgheterul de la World Cup 1994, singurul jucător care a marcat cinci goluri într-un meci de Campionat Mondial împotriva selecţionatei Camerunului.

Steaua a luat jumătate din naţionala de tineret

Vicecampioana Ligii I, Steaua Bucureşti, şi-a schimbat în acest an strategia de achiziţii. Formaţia din Ghencea pune accentul pe "racolarea" celor mai talentaţi tineri jucători ai ţării, toţi componenţi ai lotului naţional U21.

Imediat după încheierea sezonului, Steaua a obţinut semnăturile mijlocaşului Janos Szekely, de la Oţelul Galaţi, şi a atacantului Bogdan Stancu de la Unirea Urziceni.

De asemenea, roş-albaştrii l-au acontat şi pe talentatul portar Ciprian Tătăruşanu, titularul postului la naţionala de tineret, care va rămâne însă la Gloria Bistriţa până în 2009, când va veni în Ghencea. Aceste achiziţii se adaugă la tinerii Răzvan Ochiroşii, Ducu Ninu şi Eric Bicfalvi, fotbalişti aduşi în anii trecuţi.

Steaua a cheltuit în jur de 800.000 pentru achiziţia a 16 juniori, aduşi inclusiv de la Şcoala de Fotbal "Gică Popescu" sau de la Ardealul Cluj-Napoca, cele mai apreciate academii de fotbal din România în acest moment. (Cristian Predan)

Preşedintele Rusiei ţine cu Zenit

Chiar dacă nu a avut performanţe notabile până acum, Zenit Sankt Petersburg este una dintre cele mai îndrăgite echipe din Rusia.

Unul dintre cei mai înfocaţi suporteri ai alb-albaştrilor este chiar preşedintele ţării, Dmitri Medvedev. Încântat de triumful echipei sale favorite în finala Cupei UEFA de anul acesta, Medvedev l-a sunat pe antrenorul olandez al lui Zenit, Dick Advoccat, pentru a-l felicita personal.

Preşedintele rus a primit întrega echipă la Kremlin în semn de apreciere pentru performanţa obţinută. Şeful statului i-a lăudat pe jucători şi a primit de la echipă o minge şi un tricou cu autografele tuturor fotbaliştilor.

La această ceremonie s-a petrecut un episod controversat, făcut public de cotidianul britanic "The Telegraph".
Medvedev a fost nedumerit când a văzut că unul dintre jucători nu avea paharul cu şampanie în mână.

Fotbalistul i-a explicat preşedintelui că este cu maşina şi nu vrea să aibă probleme cu poliţia după ceremonie.

Răspunsul lui Dmitri Medvedev a fost prompt: "Poţi să bei liniştit. Le spui că ai băut cu mine şi nu vei avea probleme".

Înfrăţiţi cu Schalke 04

Zenit Sankt Petersburg îşi datorează prosperitatea din prezent noului proprietar, gigantul Gazprom, cel mai mare extractor de gaze naturale din lume. De când a preluat clubul, în 2005, noul proprietar a investit peste 100 milioane de dolari în transferurile de jucători şi iniţierea lucrărilor pentru construirea unui nou stadion de 60.000 de locuri. Cum şi echipa din prima ligă germană Schalke 04 are ca sponsor compania rusă, între Zenit şi echipa din Gelsenkirchen s-a format o colaborare strânsă.

Am văzut mulţi jucători buni, dar Arşavin, care nu a jucat în primele două meciuri, a adus o undă de magie.
Andy Roxburgh, director tehnic UEFA

4 jucatori din lotul Rusiei sunt formaţi la şcolile de fotbal din Sankt Petersburg.

Am oferte din Anglia şi Germania, dar cel mai mult mi‑ar plăcea să joc în Primera Division din Spania.
Andrei Arşavin, mijlocaş Rusia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite