Europa, gata de gală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Pe lângă România, alte 50 de naţionale speră să ajungă în Polonia şi în Ucraina. Doar 14 locuri sunt disponibile pentru turneul final, ultimul la care vor participa 16 formaţii.

La prima vedere, marile favorite par a avea un traseu favorabil în drumul spre calificarea la Europeanul din Polonia şi Ucraina. Grupa A anunţă deja o întâlnire-şoc între Germania şi Turcia. Naţionala „Semilunei" se va putea baza în meciul din deplasare pe sprijinul celor câteva milioane de turci din diaspora germană.

O altă întâlnire tare se anunţă a fi cea dintre Italia şi Serbia, capul de afiş al Grupei C. Aceasta este, fără îndoială, „o grupă a morţii", având pe lângă formaţiile venite din primele două urne şi o altă naţională calificată la Mondialul din 2010: Slovenia!

Cum se decid echipele calificate

Moldova lui Gabi Balint nu a nimerit deloc bine! La Chişinău vor face deplasarea atât Olanda, cât şi Suedia, cu vedetele lor precum Sneijder, Van Persie şi ­Ibrahimovici. Spania, campioana en-titre a Europei, are poate cea mai uşoară grupă. Pentru a-şi apăra titlul din 2008 peste doi ani, elevii lui Del Bosque trebuie să bifeze „formalităţile" cu Cehia, Scoţia, Lituania şi Liechtenstein.

.

Câştigătoarele celor nouă grupe, dar şi cel mai bine clasată echipă de pe locul doi (pe baza meciurilor directe cu formaţiile care termină în grupa respectivă pe locurile unu, trei, patru şi cinci) au asigurată calificarea. Celelalte opt naţionale care vor termina pe doi preliminariile îşi dispută participarea în cadrul unui baraj, disputat în sistem tur-retur.

Polonia şi Ucraina vor găzdui ultima ediţie a Campionatului European în formatul actual cu 16 echipe. Din 2016 numărul participantelor va creşte la 24.

Grupele de calificare pentru CE 2012

Grupa A

Germania
Turcia
Austria
Belgia
Kazahstan
Azerbaidjan

Grupa B

Rusia
Slovacia
Irlanda
Macedonia
Armenia
Andorra

Grupa C

Italia
Serbia
Irlanda de Nord
Slovenia
Estonia
Feroe

Grupa D

Franţa
România
Bosnia şi Herţegovina
Belarus
Albania
Luxemburg

Grupa E

Olanda
Suedia
Finlanda
Ungaria
Moldova
San Marino

Grupa F

Croaţia
Grecia
Israel
Letonia
Georgia
Malta

Grupa G

Anglia
Elveţia
Bulgaria
Ţara Galilor
Muntenegru

Grupa H

Portugalia
Danemarca
Norvegia
Cipru
Islanda

Grupa I

Spania
Cehia
Scoţia
Lituania
Liechtenstein

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite