Euro 2012: Polonia i-a luat faţa Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania, campioana europeană  şi mondială, se va antrena  lângă Gdansk
Spania, campioana europeană şi mondială, se va antrena lângă Gdansk

13 din cele 16 naţionale calificate la turneul final din vară au preferat Polonia ca bază de cazare şi de pregătire, în dauna vecinilor noştri. În afara Ucrainei, doar Franţa şi Suedia au ales să stea la Doneţk şi Kiev.

Mulţi au strâmbat din nas atunci când UEFA a trimis în premieră Campionatul European dincolo de „Cortina de fier" a continentului. De când au primit organizarea competiţiei, Polonia şi Ucraina au încercat să se ridice la pretenţiile fotbalului occidental, însă doar prima a reuşit cât de cât.

Dacă polonezii pot primi notă de trecere, ucrainenilor le pare rău probabil de faptul că s-au înhămat la o asemenea „căruţă". Făcându-şi calculele, organizatorii ucraineni îşi dau seama acum că ceea ce se dorea a fi o afacere extrem de profitabilă are şanse mari să fie de fapt o imensă gaură financiară.

Ex-sovieticii au primit lovitura de graţie zilele trecute, atunci când forul european a anunţat lista definitivă a locaţiilor unde echipele calificate vor avea cartierul general pe întreaga perioadă a turneului. Deşi repartizarea meciurilor din grupe şi din fazele eliminatorii s-a făcut pe principii de egalitate, Ucraina s-a trezit cu câteva luni înainte că nu va avea pe cine să găzduiască. Astfel, dintre cele 16 participante, nu mai puţin de 13 s-au orientat către oraşele, hotelurile şi bazele de antrenament oferite de Polonia. În schimb, în afara propriei naţionale, vecinii noştri din nord n-au rămas decât cu excepţiile Franţa şi Suedia, nişte „firimituri" în raport cu aşteptările iniţiale.

Au fugit la 1.600 de kilometri

La tragerea la sorţi de la finalul anului trecut, ucrainenii îşi frecau mâinile de bucurie în momentul în care Germania, Olanda, Portugalia şi Danemarca au fost repartizate în aceeaşi grupă, supranumită „a morţii", cu meciuri la Harkov şi Lvov.

Din cele patru naţionale, niciuna n-a vrut să audă însă de Ucraina ca loc de cazare. Mai mult, nemţii şi danezii au fugit tocmai la Gdansk, în nordul Poloniei, preferând aerul proaspăt al Mării Baltice. Aceasta înseamnă că, pentru meciurile de la Lvov şi Harkov, vor străbate pe calea aerului 750, respectiv 1.600 de kilometri, distanţe atipice pentru un turneu final european.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul Angliei, singura echipă din Grupa D autoexilată în Polonia (la Cracovia), britanicii urmând să călătorească la fel de mult pentru partidele programate peste graniţă, la Kiev şi la Doneţk.

Harkov şi Lvov, evitate total

Pentru prima dată în istoria Europenelor, două dintre oraşele-gazdă vor fi văduvite de prezenţa permanentă a măcar uneia dintre participante. Este vorba despre Harkov şi Lvov, localităţi care vor intra în febra competiţiei doar în zilele în care sunt programate meciurile din Grupa B. În rest, cei din Harkov şi Lvov vor avea pierderi enorme atât de imagine cât şi financiare.

De partea cealaltă, în Polonia, oraşul Cracovia (gazda naţionalelor Angliei, Italiei şi Olandei) va avea de câştigat în ciuda faptului că aici nu se va juca niciunul dintre cele 31 de meciuri ale competiţiei ce începe la 8 iunie la Varşovia.

Ucraina atrage suporterii

Renumite pentru frumuseţea lor, femeile din Ucraina reprezintă un atu al organizatorilor, în încercarea de a atrage cât mai mulţi suporteri. Nu de puţine ori, aşa-zisele membre ale organizaţiilor feministe din Ucraina ies în stradă în sânii goi pentru a susţine diverse cauze. La una dintre acţiuni, „feministele" s-au declarat împotriva prostituţiei la Euro 2012.

119 zile mai sunt până la turneul final din Polonia şi Ucraina.

UEFA se spală pe mâini

Forul european condus de Michel Platini (foto) a încercat să muşamalizeze cât mai repede această realitate, a ignorării Ucrainei de către majoritatea echipelor participante. În acest sens, oficialii UEFA au argumentat prin faptul că fiecare asociaţie naţională a fost liberă să-şi aleagă cartierul general la Euro 2012 dintr-o listă de 38 de variante propuse încă din septembrie 2010.

Din spirit de solidaritate, inclusiv polonezii au sărit să-i consoleze pe ucraineni. „N-are nicio importanţă ţara. Deciziile au fost luate de fiecare în parte doar pe baza condiţiilor oferite", a spus Thomas Szulc, unul dintre oficialii Comitetului de Organizare din Polonia. Nicio reacţie însă până acum din partea principalilor păgubiţi, ucrainenii.

De ce a fost evitată Ucraina

- Condiţii generale de cazare la standard scăzut, sub cele din Polonia.
- Infrastructura (drumuri, aeroporturi) care nu se ridică la pretenţiile ţărilor din Vest.
- Insuficienţa unităţilor de cazare pentru numeroşii suporteri ai unor naţionale precum Germania, Anglia sau Olanda.
- Ameninţarea creşterii nejustificate a preţurilor pe durata turneului final
- Climatul politic instabil, comparativ cu Polonia.
- Interesul mai scăzut al populaţiei locale faţă de Euro 2012.

infografie sport
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite