Euro-brazilienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci selecţionate de la turneul final au în componenţă cel puţin câte un jucător născut în Brazilia În ultimii ani, din ce în ce mai multe echipe naţionale europene de fotbal

Cinci selecţionate de la turneul final au în componenţă cel puţin câte un jucător născut în Brazilia

În ultimii ani, din ce în ce mai multe echipe naţionale europene de fotbal şi-au acoperit posturile deficitare cu jucători aduşi din străinătate şi naturalizaţi.

Cei mai mulţi fotbalişti sunt din Brazilia şi de pe continentul african. Explicaţia e simplă. Brazilienii au ales echipe europene fie deoarece au jucat de foarte tineri în ţările respective, fie nu aveau loc în puternica echipă naţională a Braziliei.

Unii, după ce au ales să joace pentru echipele din Europa, au ajuns la o valoare comparativă cu cea a internaţionalilor brazilieni.

Este cazul mijlocaşului Deco şi al fundaşului Pepe care evoluează pentru Portugalia. Turcia l-a naturalizat pe brazilianul lui Fenerbahce, Marco Aurelio, căruia i-au schimbat numele în Mehmet.

Şi Croaţia îl are pe brazilianul Eduardo da Silva, dar atacantul lui Arsenal nu participă din cauza unei grave accidentări.

Franţa s-a întărit din Africa

Majoritatea jucătorilor africani care au ales Europa au venit la vârsta copilăriei pe "bătrânul continent".

Franţa are în lot nu mai puţin de cinci jucători născuţi în ţări africane francofone: Boumsong (Camerun), Evra (Senegal), Makelele şi Mandanda (RD Congo) şi Vieira (Senegal).

De asemenea, Elveţia contează pe fundaşul Johan Djourou, născut în Coasta de Fildeş.

Kuranyi, germano-brazilianul cu sânge maghiaro-panamez

Kevin Kuranyi (foto), fotbalist de 26 de ani s-a născut la Rio de Janeiro, tatăl său fiind germano-maghiar, iar mama panameză.

După ce a jucat în Brazilia la echipe de juniori, Kevin a venit în Germania în 1997 şi a îmbrăcat tricourile echipelor VfB Stuttgart şi Schalke 04. A jucat pentru Germania de 46 de ori şi a marcat 19 goluri. Este cotat la 14 milioane de euro şi este unul dintre cei mai înalţi jucători care evoluează în Bundesliga (1,91 metri).

Deco (Portugalia)

Anderson Luis de Souza s-a născut în localitatea braziliană Sao Bernardo do Campo, în urmă cu 30 de ani. La vârsta de 19 ani a ales să vină în Portugalia, unde a jucat la modestele Alverca şi Salgueiros. S-a lansat la FC Porto, iar în prezent joacă la FC Barcelona. A marcat de trei ori pentru naţionala lusitană.

Pepe (Portugalia)

Pe numele adevărat Kepler Laveran Lima Ferreira, Pepe a venit în Portugalia în anul 2001, la vârsta de 18 ani. După trei ani petrecuţi la Maritimo, fundaşul a ajuns la FC Porto, echipă unde a evoluat rapid şi a ajuns la cota de 30 milioane de euro, sumă plătită de Real Madrid pentru transferul său.

Marcos Senna (Spania)

Brazilianul născut la Sao Caetano a primit cetăţenia spaniolă la vârsta de 29 de ani. Cunoscut pentru pasele exacte şi şuturile de la distanţă, Senna a jucat în ultimii şase ani la Villarreal şi a îmbrăcat de 11 ori tricoul naţionalei Spaniei cu care a participat la Campionatul Mondial din 2006.



Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite